Busvervoer Land van Cuijk op de schop

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
LAND VAN CUIJK - Het busvervoer in het Land van Cuijk gaat op de schop. Vier buslijnen zullen na 14 december 2014 niet meer buiten de spits en in het weekend operatief zijn. Voor de Maaslijn zet de provincie Brabant in op electrificatie van de spoorlijn per 2016.

[image=256983]

Dat maakte gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Brabant woensdag bekend tijdens een bijeenkomst waarin de gemeenten uit het Land van Cuijk werden bijgepraat over de aanbesteding van het openbaar vervoer. Het gaat in ieder geval om de lijnen Den Bosch-Grave, Uden-Cuijk, Grave-Cuijk en Boxmeer-Cuijk. Voor de drie laatstgenoemde lijnen geldt dat de bussen niet meer in het weekend zullen rijden. Buiten de spits (dalperiode) vervalt ook de lijn Grave-Cuijk en Den Bosch-Grave rijdt dan niet verder dan Heesch. “Onderzoek heeft uitgewezen dat buiten de spits niemand in deze bussen zit”, weet Van Heugten, die onderstreept dat buurtbussen ‘gewoon blijven rijden’. “Er wordt geen enkele buurtbus geschrapt!”
De scholierenlijnen 638 (Grave-Boxmeer), 659 (Sint Anthonis-Boxmeer) en 692 (Wilbertoord-Venray) blijven in de dienstregeling.

[image=216927]

Maaslijn
Behalve de elf buslijnen wordt ook de Maaslijn opnieuw aanbesteed. Van Heugten: “De provincie Limburg is de ‘penvoerder’, omdat het grootste deel van het tracé in Limburg ligt. De nieuwe concessie is nu in voorbereiding, Verdubbeling zit er voor 2028 niet in, maar we willen wel electrificatie van de lijn, bij voorkeur al voor 2016, zodat ook de aanbesteding eletrisch kan. Een investering van 150 tot 200 miljoen euro.”
Verder wordt er gewerkt aan passeerstroken, wissels en perronverlenging zodat de capaciteit en punctualiteit omhoog kan.
Meer berichten