Rijkswaterstaat: zwemmen in Maas gevaarlijk

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
BOXMEER - Bij hoge zomerse temperaturen trekken altijd veel mensen naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, Rijn, Lek, Geldersche IJssel en Maas. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn. Dat meldt Rijkswaterstaat op zijn website.

Rijkswaterstaat waarschuwt dan ook voor de grote risico’s die het zwemmen in de grote rivieren met zich meebrengt. Met deze waarschuwing hoopt Rijkswaterstaat mogelijke ongevallen met dodelijke afloop te voorkomen. Risico's zijn het worden meegezogen door een plaatselijk sterke stroming, de aanzuigende werking van passerende schepen, de soms verraderlijk steile waterbodem aan de oevers, de onverwachte nabijheid van vaargeul bij laag water en het risico op kramp door het koude water.

[image=251345]

Het springen en duiken van bruggen is verboden. Bovendien is het om een aantal reden levensgevaarlijk. Zo wordt een varend schip door de bouw van de brug of door onoplettendheid niet altijd gezien, kan de klap op het water erg hard aankomen en kunnen er voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem van de rivier of het kanaal liggen.

Natuurwater
Het is volgens Rijkswaterstaat mogelijk om veilig te zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen in dode rivierarmen of in de plassen in de uiterwaarden. Verder kan natuurlijk veilig gezwommen worden bij de officiële dagrecreatie­gebieden en bij natuurzwembaden. Actuele informatie over plaatsen waar veilig gezwommen kan worden is te vinden op de website Zwemwater.
Meer berichten