Rotonde Blauwstraat op lange baan

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
OPLOO – Volgens wethouder Jeroen Willems van de gemeente Sint Anthonis komt er voorlopig geen rotonde op de drukke en onoverzichtelijke kruising van de provinciale weg N272 met de Blauwstraat bij Oploo.

[image=210144]

De provincie Brabant wil een aantal van haar wegen duurzaam inrichten, zoals dat is gebeurd bij de N264 (Oeffelt-Middenpeelweg). “Afhankelijk van de weg wordt een aantal maatregelen genomen, bijvoorbeeld de aanleg van parallelwegen voor landbouw verkeer”, zegt Willems. Ook de N272 stond op die lijst, maar de provincie heeft haar plannen bijgesteld. “Dat gaat de komende tijd niet gebeuren, zo heb ik van de provincie begrepen.” Wel erkent de wethouder dat de afslag bij de Blauwstraat druk is, zeker tijdens de spitsuren. Willems wijst erop dat de eventuele aanleg van een rotonde hier de gemeente geld zou gaan kosten, omdat twee van de vier aftakkingen op gemeentelijke wegen uitkomen. Ook de asfaltering van het stuk betonbaan vanaf de afslag Blauwstraat richting Elsendorp is op de lange baan geschoven.

Stil asfalt
Uitzonderingen bevestigen de regel, want tussen de turborotonde bij Sint Anthonis en de Blauwstraat wordt komend najaar de weg aangepakt: het betonnen wegdek wordt vervangen door stil asfalt.
Het besluit mag een succes worden genoemd van de bewonersbelangengroep ‘Stil Sint Tunnis’. Deze groep van vrijwilligers rond Chris Raaijmakers wist dankzij de gebundelde vakkennis en stevig netwerken, samen met de gemeente Sint Anthonis, binnen twee jaar de provinciale ambtenaren te overtuigen de weg snel aan te pakken. “Het contactgeluid van beton maakt het erg, er valt een continue ruis over Sint Anthonis”, aldus Raaijmakers. “Met stil asfalt wordt de geluidsreductie maximaal.”
Het nieuwe wegdekt geeft een geluidsreductie van 6 dB voor personenauto’s en 4,5 dB voor vrachtwagens. “In de praktijk wordt het geluid met de helf teruggedrongen”, aldus Wil Thijssen van ‘Stil Sint Tunnis’.
Meer berichten