Randweg: provincie bepaalt, gemeente baalt

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
CUIJK - Meerdere fracties in de Cuijkse raad voelen zich gepiepeld door gedeputeerde Van Heugten in de discussie over de aan te leggen Randweg N264 bij Haps. Tijdens de raadszitting kwam het ook tot harde woorden tussen CDA en D66. Het college van B en W bereidt zich ondertussen voor op uitwerking van het bestemmingsplan voor tracé 2.

[image=216787]

De raadsdiscussie ging dit keer niet over welk tracé het beste is, maar over het feit dat ‘de provincie tracé 2 aan de gemeente Cuijk heeft opgelegd’. “De provincie gaat erover en de mening van de raad doet er eigenlijk niet toe”, verwoordde Kerskes (D66) het gevoel dat hij had overgehouden aan het gesprek met Van Heugten, die eerder achter gesloten deuren de raad had geïnformeerd over de Randweg. “Kan ik op mijn kop gaan staan om het besluit nog te veranderen?”, had Anne van Diemen (GroenLinks) de gedeputeerde gevraagd. “Maar ja of nee? Het wordt toch altijd tracé twee.”
De VVD wilde zelfs nog een stapje verder gaan en diende een motie in ‘om in gesprek te gaan om toch tracé 1 te realiseren’. Die motie haalde het echter niet.

Kritiek
Het CDA herkende zich niet in de kritiek van de drie partijen. “Voor ons was al voor de besluitvorming in maart duidelijk dat tracé 2 de enige optie was. Dat blijkt ook uit de beschikbare informatie van de provincie”, stelde Nielen. Op de vraag van Kerskes waarom Nielen tijdens de inhoudelijke behandeling dit dan niet vermeld had, stelde die op zijn beurt ‘dat die informatie voor iedereen beschikbaar was’. “Een telefoontje naar Den Bosch kost u net zoveel als het mij kost”, reageerde Nielen geïrriteerd, die ook kritiek dat partijmotieven (Van Heugten is net als Nielen van CDA-huize, red.) een rol hebben gespeeld bij de keuze van het CDA voor tracé 2 van de hand wees. “Onzin!”

Bestemmingsplan
De gemeente Cuijk gaat nu het bestemmingsplan voorbereiden voor tracé 2. “Het college heeft geen andere keuze meer”, weet wethouder Stoffels. “Uitgangspunt is tracé 2, maar binnen de minimale ruimte die de MER ons geeft, willen we die variant optimaliseren.”
Meer berichten