Verkiezingen in Syrië; net even anders…

  •   keer gelezen   Verkiezingen

SINT ANTHONIS | Mahera Tawashi werkt sinds kort als gastvrouw bij de gemeente Sint Anthonis. Hoe bekijkt zij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en hoe was dat in Syrie? Mahera vertelt:

"Sinds 1973 staat Syrië onder militair regime en iedere zeven jaar is er een verkiezing voor de president. Iedereen is verplicht te om gaan stemmen. Doe je dat niet dan moet je je op het politiebureau melden. Vindt men jouw argumenten om niet te gaan stemmen onvoldoende dan kun je de gevangenis in. Om alles goed bij te kunnen houden, heeft de overheid een speciale ID-kaart geregeld voor de verkiezingen.
Twee maanden van te voren organiseert de overheid een groot festival in al de provincies van Syrië. Tijdens deze periode mag niemand werken of studeren alleen maar mee vieren. Bovendien is het verplicht om zo veel mogelijk foto's te maken en de vlag overal uit te hangen. Gemeenteraadsverkiezingen zijn er in Syrië niet. En wanneer je een belangrijke functie bij de overheid wilt, bijvoorbeeld een zetel in het parlement, dan moet je daar flink voor betalen. Wat fantastisch is het dat je in Nederland mag stemmen voor de tweede kamer én voor de gemeenteraad. Dat recht zou iedereen moeten gebruiken om zo je eigen keuzes te maken voor jouw leven!"

Meer berichten