Wethouder Ingrid Voncken is blij met de winst van haar partij het CDA in Sint Anthonis.
Wethouder Ingrid Voncken is blij met de winst van haar partij het CDA in Sint Anthonis.
liveblog Sint Anthonis

CDA grootste partij in Sint Anthonis

Verkiezingen 2.268 keer gelezen

SIN ANTHONIS | Het CDA is de grote winnaar in de gemeente Sint Anthonis. De partij behaalde 7 zetels (45,4 procent van de stemmen). Daarna volgt Sint Anthonis Nu (SAN) met 6 zetels (39,1 procent van de stemmen) en tot slot de VVD met 2 zetels (14,6 procent van de stemmen).

2014
In 2014 werd Sint Anthonis Nu (SAN) de grootste partij met 7 zetels. Gevolgd door het CDA (6 zetels) en de VVD (2 zetels).

Opkomst
De opkomst in Sint Anthonis was dit jaar 63,4 procent. In 2014 was dat 60,97 procent.


22.52 uur: voorlopige uitslag: CDA grootste partij in Sint Anthonis

SIN ANTHONIS | Het CDA is de grote winnaar in de gemeente Sint Anthonis. De partij behaalde 7 zetels (45,4 procent van de stemmen). Daarna volgt Sint Anthonis Nu (SAN) met 6 zetels (39,1 procent van de stemmen) en tot slot de VVD met 2 zetels (14,6 procent van de stemmen).

2014
In 2014 werd Sint Anthonis Nu (SAN) de grootste partij met 7 zetels. Gevolgd door het CDA (6 zetels) en de VVD (2 zetels).

Opkomst
De opkomst in Sint Anthonis was dit jaar 63,4 procent. In 2014 was dat 60,97 procent.




22.30 uur: Voorlopige uitslag in Sint Anthonis: CDA het grootst met 7 zetels. Sint Anthonis Nu (SAN) tweede met 6 zetels. De VVD 2 zetels.


22.04 uur:  In Oploo is het CDA het grootst. SAN tweede en VVD verreweg het kleinst.


21.45 uur: In Sint Anthonis heeft 61 procent gestemd

In de mobiele dubbeldekkerstembus hebben 144 mensen gestemd. Voorlopige uitslag hier: 1=SAN, 2=CDA, 3=VVD. Voorlopige uitslag Westerbeek: CDA nipt de meerderheid. SAN 2 en VVD 3.


21.41: CDA veruit de grootste bij stembureau De Schans

In Sint Anthonis zijn de eerste stemmen geteld. Dat waren die van stembureau De Schans. De CDA staat met stip bovenaan. 


21.00 uur: de stembussen zijn gesloten

Het tellen van de stemmen kan beginnen. Later meer!


20.10 uur: De sfeer op de stemlocatie in Wanroij was erg gemoedelijk.

Voor verschillende senioren in het atrium van het zorgcentrum was het al zeker 60 jaar geleden dat zij voor het eerst naar de stembus gingen.


19.51 uur: Even terugblikken naar 2014

Wie werd er in 2014 de grootste partij? En wat was toen het opkomst cijfer? Hier een terugblik: 



17.56 uur:  Gezellig druk in stembureau Oploo

De voorzitter van het stembureau in Oploo vindt het de hele dag al "gezellig druk". "En om half acht wordt het pas echt druk, want dan komt de fanfare hier in het dorpshuis repeteren, die willen allemaal tegelijk stemmen". Met nadruk vermeldt hij ook dat het zo mooi verlichtte kruisbeeld boven de verzameltonnen niets te maken heeft met afroepen van de zegen van boven.



17.48 uur: Rustig bij stembureau in Westerbeek

Op het stembureau in Westerbeek was het "heel rustig". De persoon links op de foto is Ilona Kersten. Op politiek gebied heeft zij een roemruchte opa: de 91-jarige Wim Donkers uit Wanroij. De heer Donkers is nooit te beroerd om de media ongevraagd zijn mening te geven op het gebied van politiek, besturen, enz. Afgelopen week stuurde hij nog 3 ingezonden brieven over de gemeentepolitiek en over de sleepwet naar 'D'n krant'. Hij zal hoogstwaarschijnlijk vanavond ook aanwezig zijn op het gemeentehuis in Sint Anthonis, waar de uitslagen van de verkiezingen bekend worden gemaakt. Maar meer nog is hij geïnteresseerd in de discussies daar om heen. Kleindochter Ilona vindt dat wel prima. Zelf vind ze de politiek trouwens ook "heel interessant".


17.16 uur: Kiezers 'op het biljart gehesen'

In het stemlokaal van Ledeacker wordt de kiezer 'op het biljart gehesen' om in het zonnetje gezet te worden. Althans een variant daarop: het biljart is in de vloer verzonken en de kiezers lopen er over heen.


Update 17.06: volop buttons in Stevensbeek

In Stevensbeek is het mandje met 'Ik heb gestemd'-buttons nog lang niet leeg. Maar het stemlokaal is nog enkele uren open!


Update 15.35 uur: opkomst in Sint Anthonis lager dan in 2014

De opkomst in de gemeente Sint Anthonis is om 15.00 uur beduidend lager dan vier jaar terug. In 2014 was op dat tijdstip 41 procent van de kiezers naar de stembus geweest. Dit jaar is dat slechts 28,7 procent. 



Update 14.57 uur: Heb jij al een button? Deze meneer wel!


Update 14.10 uur: Valt er in Sint Anthonis wel wat te kiezen?

In Sint Anthonis kan uit drie politieke partijen gekozen worden: de landelijke VVD en CDA en de lokale partij Sint Anthonis Nu (SAN).

SAN en CDA hebben de afgelopen 4 jaren een coalitie gevormd voor de bestuursperiode tot deze gemeenteraadsverkiezingen.
Jos Raemaekers (SAN) en Ingrid Voncken (CDA) fungeren als wethouders namens de coalitie.

In Sint Anthonis kan voor 15 gemeenteraadsleden gekozen worden. Momenteel hebben het CDA en SAN beide 6 zetels en de eenmansfractie Onafhankelijk Sint Anthonis heeft 1 zetel. De VVD zit met 2 zetels in de oppositie.

Inhoudelijk gaan het CDA en SAN echter meer en meer van elkaar verschillen. Eén geschilpunt is de intensieve veehouderij. SAN vind dat het zo niet langer kan en wil minder dieren in de gemeente en bovendien meer bedrijfsvoering gericht op duurzaamheid en ecologie. Het CDA vind meer beperkingen voor veehouders van bovenaf uit den boze.

Het is nu de vraag of de VVD de lachende derde wordt bij deze gemeenteraadsverkiezingen, want het is mogelijk dat SAN en CDA niet meer samengaan. Dan moet de VVD er bij betrokken worden om een meerderheid te krijgen. En dan gaat voormalig wethouder Bollen (nu in de provinciale Staten) weer voor een wethouderschap.

Dus ja, er valt wel wat te kiezen in gemeente Sint Anthonis. En misschien is de lokale democratie in Sint Anthonis wel zo vitaal dat gekozen wordt voor een raadsbreed akkoord, alles ter behartiging van algemene belangen. Wat de kiezers meer invloed aan de voorkant belooft, in plaats van inspraak aan de achterkant.



13.20 uur: Sint Anthonis dichtstbevolkt met stembureaus 

In de gemeente Sint Anthonis kunnen kiezers op relatief veel plekken hun stem uitbrengen. De gemeente heeft de meeste stembureaus per aantal kiezers, zo blijkt uit een analyse van LocalFocus: "In Sint Anthonis is het aanbod relatief het grootst. Per tienduizend kiesgerechtigden vind je in de Brabantse gemeente zo'n achttien stemlocaties."


13.10 uur: Tussenstand

In de gemeente Sint Anthonis heeft rond het middaguur 19 procent van de stemgerechtigden gestemd. 


12.07: verkiezingsbutton!

Heb je gestemd in de gemeente Sint Anthonis? Draag de button dan met trots. 


11.22 uur: opkomst van ruim 25 procent in Landhorst om 11.00 uur!

In Landhorst, het kleinste dorp van gemeente Sint Anthonis, had om 11.00 uur al een kwart van de stemgerechtigden gestemd!


10.07 uur: verkiezingsbus

Gemeente Sint Anthonis heeft een echte 'verkiezingsbus' ingezet om het kiezers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een dubbeldekker doet vandaag 8 stembusplaatsen in de gemeente aan. Zelfs de NOS kwam een kijkje nemen. 

Chauffeur Ger van der Linden vertrok vanmorgen om 05.15 uur vanuit Wagenberg en kwam om 19.00 uur in Oploo aan. Er was echter nog een hobbel te nemen: de bus kon niet onder het viaduct bij Sint Anthonis door. Met wat gemanoeuvreeren en via een andere weg lukte het toch om op tijd in Oploo te staan. "Het scheelde niet veel of ik had een cabrio gehad", zei chauffeur Ger.

De bus is trouwens niet rood van kleur, zoals te verwachten is, maar maagdelijk wit, want de bus is ook in te huren voor trouwpartijen.

De stembusleden Rien van der Steeg, Wil Verbruggen, Harrie van de mortel en Wesley Schaap bemensen de bus. Er zit alleen geen verwarming in, dus in de bus is het even koud als buiten de bus. Er schijnt een telefoontje naar de gemeentebode gegaan te zijn voor een levering wollen sokken, tegelijkertijd met de koffie. "Wist je trouwens dat er streng geselecteerd is door de gemeente om op dit stembureau te mogen zitten", vertelt Rien van der Steeg, "we zijn namelijk uitgekozen op onze kampeerkwaliteiten". Het is wel knus in de bus.

De rijdende bus is niet toegankelijk voor minder validen, dus in de bus is ook een losse bus (van plastic) aanwezig die ook buiten de dubbeldekkerbus neergezet kan worden.


Burgemeester Marleen Sijbers stemde in de mobiele stembus die Bronlaak aandeed: 



09.58 uur: Snoeiafval voor de stembus

Op de stoep van het stembureau in het gemeentehuis van Sint Anthonis moeten de bezoekers eerst langs hopen snoeiafval laveren om binnen te komen. Sint Anthonis is niet voor niets een natuurlijke gemeente!


07.31 uur: Verkiezingsprogramma's vergeleken: 

De drie partijen die in de gemeente Sint Anthonis meedoen met de verkiezingen, vertonen veel gelijkenissen. Alle drie spreken zij zich uit voor één gemeente Land van Cuijk. Sint Anthonis NU (SAN) heeft zelfs al een nieuwe bestemming voor het huidige gemeentehuis. "Een kunsthal waarin een modern museum en creatieve werkateliers gevestigd zijn."

Toch zijn er ook verschillen in de programma's. Hier een paar highlights.

CDA
Het CDA pleit voor een 'leefbaarheidsfonds'. "Door het beschikbaar stellen van meer structurele middelen aan een dergelijk fonds kunnen steeds meer voorzieningen in beheer worden genomen door de gemeenschappen zelf", staat in het verkiezingsprogramma te lezen. Grote evenementen? Als het aan het CDA ligt liever niet. "OM redenen van veiligheid en overlast." Ook alcohol tijdens de carnavalsoptochten wil het CDA verbieden. Wat betreft openbaar vervoer ziet het CDA graag betere verbindingen. "Het kan niet zo zijn dat ov-verbindingen onze dorpen links laten liggen."

VVD
De VVD ziet het openbaar vervoer als aanvulling. "En niet als vervanger. Wij zijn tegen het laten rijden van bussen gevuld met lucht in plaats van passagiers." Betaald parkeren in de gemeente? Als het aan de VVD ligt niet. Daarnaast pleit de partij voor belastingverlaging voor woningbezitters. De partij komt sterk op voor ondernemers in de gemeente. Ze zijn voor flexibele winkeltijden en willen vergunningen waar mogelijk afschaffen, samenvoegen of vervangen.

Sint Anthonis NU
Sint Anthonis NU (SAN) zet flink in op duurzaamheid. "We willen in 2035 een energieneutrale gemeente zijn." Dat willen ze bereiken door onder andere een energieplan per dorp op te stellen, klimaatbestendig- en energieneutraal bouwen te stimuleren en biodiversiteit actief te stimuleren. SAN is tegen uitbreiding van veeteelt. "We willen het aantal koeien, varkens, geiten, kippen en nertsen in de gemeente verminderen." Daarnaast wil de partij dat agrariërs streven naar emissieloze landbouw in 2025. De maximum snelheid mag van SAN terug van 80/50 naar 60/30.

Bent u er toch nog niet uit? Dan kunt u nog de stemwijzer invullen op www.mijnstem.nl.

Afbeelding
De voorlopige uitslagen van stembureau De Schans
Wanroijse ouderen in gesprek met de burgemeester.
Afbeelding
In Landhorst, het kleinste dorp van gemeente Sint Anthonis, had om 11.00 uur al een kwart van de stemgerechtigden gestemd!
Burgemeester Sijbers van Sint Anthonis stemde in de mobiele bus die Bronlaak aandeed.
Afbeelding
Afbeelding
De drie lijsttrekkers van de gemeente Sint Anthonis. (foto: Diana Derks)
De opkomstcijfers om 12.00 uur.
De opkomstcijfers om 15.00 uur.
Afbeelding
Kiezers worden 'op het biljart gehesen'.
Het is rustig bij het stembureau in Westerbeek.
Gezellig druk in stembureau Oploo.
De situatie in de gemeente Sint Anthonis in 2014.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant