Het CDA is de grootste in Gennep.
Het CDA is de grootste in Gennep.
liveblog Gennep

CDA de grootste in gemeente Gennep

  •   keer gelezen   Verkiezingen

GENNEP | Het CDA is de grote winnaar geworden in de gemeente Gennep. De partij wist vijf zetels te veroveren. Gevolgd door de SP die vier zetels binnensleepte. D66 en de VVD behaalde allebei 3 zetels en de PvdA is de hekkensluiter met twee zetels.

2014
In 2014 werd in de gemeente Gennep de SP de grootste partij met 5 zetels. Gevolgd door het CDA (3 zetels), D66 (3 zetels), KERN (3 zetels), VVD (2 zetels) en de PvdA (1 zetel).

Opkomst
De opkomst in Gennep is 55,62 procent. In 2014 was dat 53,55 procent.


22.46 uur: Alle stemmen zijn geteld en de voorlopige uitslag is binnen. Het CDA is de grote winnaar (5 zetels). Gevolgd door de SP (4 zetels), D66 en VVD (allebei 3 zetels) en tot slot de PvdA met twee zetels.


 


22.27 uur: CDA groeit enorm in Ottersum met dik 44%. Er zijn nu acht van de negen stembureaus geteld:


22.21 uur: VVD scoort in Heijen. Kwestie AZC betaalt zich uit, zo lijkt het. 

Er zijn nu zeven van de negen stembureaus geteld: 


22.10 uur: De uitslag na het tellen van vier van de negen stembureaus in Gennep: 21.49 uur: De eerste uitslagen van stembureau Van Ons zijn binnen: 


21.32 uur: In de raadzaal vanGennep wordt gewacht op uitslagen eerste 2 stembureaus:


21.00 uur: de stembussen zijn gesloten

Het tellen van de stemmen kan beginnen. Later meer!


20.08 uur: Opvallend: in Ven-Zelderheide waren 450 stemmen op GR2018 tegen 425 voor referendum wiv.

Er was zelfs iemand die in Duitsland woont die in DenHaag een stempas voor het referendum aangevraagd heeft. Hij/zij mocht niet stemmen voor GR2018


19.55 uur: Het klinkt in Ven-Zelderheide ook als een stembureau. Harmonie St. Caecilia repeteert en voert opkomstpercentage op naar 68,12 procent.


19. 49 uur: Even terugblikken naar 2014

Wie werd er in 2014 de grootste partij? En wat was toen het opkomst cijfer? Hier een terugblik: 19.02 uur: drukte in Ottersum 

Spitsuur bij het stembureau in Ottersum!


12.48 uur: tussenstand in Heijen

In het stembureau in D'n Toomp in Heijen hebben 335 mensen gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen en 300 personen voor het referendum. Ook de lokale kandidaat Jos Sutmuller (CDA) bracht zijn stem uit. 12.30 uur: burgemeester Peter de Koning brengt zijn stem uit09.55 uur: stemmen!

Er wordt volop gestemd in Gennep: 


08.08 uur: Verkiezingsprogramma's vergeleken: 

In Gennep vinden de Gemeenteraadsverkiezingen in een ander perspectief plaats dan voorheen. Voor het eerst in de historie doet Gennep het zonder lokale partij, nu KERN de activiteiten voorlopig op een laag pitje zet. De drie zetels die KERN innam worden straks verdeeld over de vijf resterende partijen.

Het ontberen van de lokale fractie deelt Gennep met de gemeente Lingewaard waar eveneens louter landelijk gebonden partijen aan de verkiezingen deelnemen. Geen van de leden van KERN is overgestapt naar een andere Gennepse partij. CDA, D66, PvdA, SP en VVD vullen de lijsten met andere lokale kandidaten.

Woningbouw
De lokale woonvisie biedt voor de Gennepse kernen Ven-Zelderheide, Ottersum en in mindere mate Milsbeek en Heijen nagenoeg geen mogelijkheden op de huizenmarkt. De spoeling is dun als het gaat om huur en starterwoningen. Diverse partijen breken in het verkiezingsprogramma een lans voor woningbouw. Zo zijn CDA en VVD voorstander van bouwen in de dorpen. SP wil woningen bouwen of verbouwen voor senioren. D66 pleit voor Tiny Houses. Het PvdA wil alleen sociale huurwoningen en levensloop bestendige huizen. Het verbouwen van leegstaande winkel- en bedrijfspanden tot woonhuizen heeft de voorkeur bij de sociaal democraten.

Verkeer
Interessant item is het verkeer op lokale wegen in de Gennepse kernen. De fracties zijn verdeeld over de toekomst van rondweg N271. Ook de verkeersproblematiek op de Zwarteweg in Milsbeek is een discussiepunt. Kort na de verkiezingen van 2014 koos de raad een variant voor de rondweg Gennep maar stelde later het benodigde Bestemmingsplan niet vast. De Rondweg Milsbeek verdween van de agenda tot ongenoegen van aanwonenden van de Zwarteweg. In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen besloten alle fracties dat het onderzoek naar de overlast op de Zwarteweg niet maatgevend is geweest. In de nieuwe periode moet dan onderzoek opnieuw. Ook de verkeersoverlast op de N291 door Ven-Zelderheide en Ottersum moet aangepakt. Sommige partijen zijn van mening dat, mits Gennep de weg in eigendom heeft, het instellen van 30 km-zone een maatregel is die het verkeer ontmoedigt.

Niersbrug
De coalitiepartijen KERN, D66 en SP sloten kort na de verkiezingen van 2014 een pact over de plannen van een fiets- en wandelbrug over de Niers. Vier jaar lang werd er niet over gesproken. Een brief van de KBO Ottersum bracht de discussie weer op gang. Nog altijd zijn de meningen verdeeld over de door D66 gewenste brug. De brug in het Niersdal sluit aan bij de fietsroute langs Niers en Maas.

Sportvoorzieningen
Een tweede sporthal staat op het verlangslijstje van het CDA, en D66. VVD opteert een MFC dat de knelpunten kan opvangen. Genneps grootste partij (SP) wil nadenken over een tweede sporthal, zodra de noodzaak blijkt. De SP houdt de hand op de knip, en heeft dat zoals de PvdA zondag in het slotdebat aanstipte ook gedaan bij het verlenen van middelen voor zorg. Volgens de PvdA voerde de SP de bezuinigingen te ver door. Vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen zijn de kaarten in Gennep nog niet geschud. Het woord is woensdag aan de kiezers.

SP
Lees hier meer informatie over de SP

CDA
Lees hier meer informatie over het CDA

VVD
Lees hier meer informatie over de VVD

PvdA
Lees hier meer informatie over de PvdA

D66
Lees hier meer informatie over D66

Meer berichten