Het CDA in Bergen geniet van de winst. vlnr: Jacob Knoops, John Cornelissen en Rob Arts.
Het CDA in Bergen geniet van de winst. vlnr: Jacob Knoops, John Cornelissen en Rob Arts.
liveblog Bergen

CDA wint in het Limburgse Bergen

  •   keer gelezen   Verkiezingen

BERGEN | Het CDA is de grootste partij geworden in de gemeente Bergen met 6 zetels. Gevolgd door PK (4 zetels), KERN (3 zetels) en de VVD (2 zetels).

2014
In 2014 werd het CDA de grootste partij in Bergen en kreeg 5 zetels. Gevolgd door KERN (5 zetels), Progressieve Kombinatie Bergen (3 zetels) en tot slot de VVD (2 zetels).

Opkomst
In totaal ging 52,6 procent naar de stembus. In 2014 was dat 49.9 procent.


23.04 uur: CDA wint in de gemeente Bergen

De voorlopige uitslag in Bergen is bekend. De zetelverdeling is als volgt: 

CDA - 6 zetels 
PK - 4 zetels
KERN - 3 zetels
VVD - 2 zetels 


22.24 uur: De eerste tellingen stromen binnen in Bergen. 


21.00 uur: de stembussen zijn gesloten

Het tellen van de stemmen kan beginnen. Later meer!


19.52 uur: Even terugblikken naar 2014

Wie werd er in 2014 de grootste partij? En wat was toen het opkomst cijfer? Hier een terugblik: 12.15 uur: 20 procent heeft gestemd in Bergen

In Bergen, stemlokaal 3, staat teller op ongeveer twintig procent. Geeft reëel beeld aangezien niet veel mensen van elders deze kern bezoeken voor een stem. 
Enkele stemmers zeggen niet voor de grote partijen te kiezen. Zorg is belangrijk bij bepalen van keuze. "Er moet niet naar  geld gekeken worden", aldus een stemmer. 


Sommigen combineerden het stemmen met het aansteken van een kaarsje: 


11.33 uur: 310 stemmers in Nieuw Bergen

In Nieuw Bergen staat bij stembureau 1 de teller op 310 stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend, het referendum blijft met ongeveer 5 procent achter. 


7.30 uur: stembussen geopend!

De stembussen zijn geopend en de eerste fanatieke inwoners van Bergen brengen hun stem uit. Foto: Ingrid Driessen. 


08.21 uur: Verkiezingsprogramma's vergeleken: 

Heeft de Bergense kiezer nog vertrouwen in de lokale politiek? Het is de hamvraag bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. De perikelen omtrent de breuk in het college in de gemeente Bergen heeft de vier raadsfracties geen goed gedaan, of worden de inspanningen voor de lijmpogingen toch gewaardeerd?

Tijd heelt alle wonden, maar het is de vraag of het wegsturen van wethouders Lia Roefs en Antoon Splinter en de daaropvolgende coalitiebreuk ver genoeg achter het verdeelde Bergen liggen. De vraag is of de moeite die gedaan werd om een tijdelijke coalitie en college te vormen de gunst van de kiezers kan herwinnen.

Politiek Bergen richt de blik op de toekomst en kijkt niet terug op de recente problemen.

Dat betekent overigens niet dat de standpunten over onderwerpen losgelaten worden. De Progressieve Kombinatie met de in december wegstuurde wethouder Roefs als lijsttrekker blijft een warm bepleiter van een sociaal klimaat voor de inwoners van de gemeente Bergen. Zorg voor allen die zorg nodig hebben heeft prioriteit.

Ook de in stand houding van voorzieningen van de kernen Nieuw Bergen, Bergen, Afferden, Aijen, Well, Wellerlooi en Siebengewald hebben de aandacht van alle fracties.

Een MFC in Afferden, het aanhouden van de gymzaal in Siebengewald en voortzetten van schoolvoorzieningen zijn wensen van de politieke partijen. Het voor gemeenschapsdoeleinden benutten van de leegstaande Mariaschool in Bergen is ook een van de voorstellen uit de programma's.

In het kader van de verduurzaming van de gemeente Bergen pleiten de partijen voor de realisatie van het Energiepark in het oostelijk deel van de gemeente. De realisatie sluit ook aan bij de toeristische plannen van Bergen.

Tot slot wordt door diverse partijen een warm pleidooi gehouden voor snel internet in de buitengebieden van de gemeente.

CDA
Lees hier meer informatie over het CDA. 

KERN
Lees hier meer informatie over KERN. 

PK
Lees hier meer informatie over de PK. 

VVD
Lees hier meer informatie over de VVD. 

Meer berichten