GroenLinks toch een zetel in gemeente Cuijk; VVD eentje minder

  •   keer gelezen   Verkiezingen

CUIJK | Een dag na de verkiezingen is duidelijk geworden dat de woensdagavond gepresenteerde voorlopige zetelverdeling in de gemeente Cuijk aangepast moet worden. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Groen Links tijdens de gemeenteraadsverkiezingen toch 1 zetel te hebben bemachtigd, ten koste van de VVD. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt morgen bekend gemaakt tijdens de zitting van het Centraal Stembureau. Er is dus ook op dit moment nog steeds sprake van een voorlopige uitslag.

Burgemeester Wim Hillenaar: "Ik betreur dit niet alleen, maar ik baal hier echt van. Gisteravond bij de presentatie van de zetelverdeling hebben we wel expliciet duidelijk gemaakt dat het om een voorlopige verdeling ging. We noemden het zelfs een uitslag 'op een bierviltje'. Dat doen we altijd direct nadat 's avonds de stemmen zijn geteld. Maar de manier waarop we dit hebben voorbereid is niet goed."

"Concreet zijn onze mensen ervan uitgegaan dat een partij altijd minimaal de kiesdeler moet halen om mee te kunnen dingen naar een restzetel. Dat blijkt achteraf niet zo te zijn. Een partij dingt namelijk ook mee naar een restzetel als de kiesdeler niet is gehaald. De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel."

"Vandaag bleek dus dat onze prognose bijgesteld moest worden. Hoe dan ook is dit erg vervelend, vooral voor de VVD. We hebben de lijsttrekkers van de VVD en Groen Links inmiddels geïnformeerd. Ook de andere lijstrekkers zijn op de hoogte gebracht. We gaan er alles aan doen om herhaling in de toekomst te voorkomen."

Meer berichten