<p>Willy Hendriks wordt de lijsttrekker van de nieuwe partij Team Lokaal Land van Cuijk.</p>

Willy Hendriks wordt de lijsttrekker van de nieuwe partij Team Lokaal Land van Cuijk.

(Foto: Martijn Schwillens)

‘Wij zullen laten zien dat elke kern centraal staat’

  •   keer gelezen   Verkiezingen

RIJKEVOORT | Team Lokaal Land van Cuijk is de naam van de nieuwe fusiepartij die voortkomt uit zeven lokale partijen uit vier van de vijf gemeenten die per 1 januari 2022 het Land van Cuijk vormen. Willy Hendriks wordt de lijsttrekker van deze partij. “Wij willen bewijzen dat elke kern bij ons centraal komt te staan”, zegt Hendriks.

Door Martijn Schwillens

Een gewenst zetelaantal, daartoe liet Hendriks zich afgelopen vrijdag bij de presentatie van de nieuwe partij in buurtschap De Walsert bij Rijkevoort (’Het geografische middelpunt van het Land van Cuijk’) niet verleiden. “Het streven is dat het er over vier jaar niet meer toedoet uit welke zeven bloedgroepen deze partij is gevormd. En dat de mensen zeggen: ‘Team Lokaal komt op voor onze belangen.’ Wij zullen laten zien dat elke kern centraal staat bij ons. Dat is wat ons betreft ook een groot verschil met de landelijke partijen die meedoen aan de verkiezingen”, benadrukt Hendriks.
Diezelfde bloedgroepen en de herkomst van de raadsleden zal er bij de herindelingsverkiezingen nog wel toe doen, verwacht Hendriks. Zodoende dat de lijst zeer divers is qua samenstelling. “De grote kracht is dat onze mensen uit alle kernen komen. Er is maar plek voor 50 mensen op de kieslijst. We zijn in de luxe positie dat we zelfs mensen hebben moeten teleurstellen, maar in de achterban blijft ruimte voor de lokale inbreng. Daarin schuilt onze grote kracht.”

‘Bij iedereen was het besef aanwezig dat je alleen weliswaar sneller gaat, maar alleen samen verder komt’

Fusiepartij
De kieslijst zal de komende weken verder vorm krijgen, maar de eerste vijf namen op de lijst zijn al bekend. Hendriks, nu wethouder van de gemeente Boxmeer, wordt ‘Algemeen Lijsttrekker’. In de campagne zal ze worden bijgestaan door vier running mates: Erik van Daal (Mill), Helma Pluk (Cuijk), Egidia Jetten (Sint Anthonis) en Marco van den Berg (Boxmeer).
Team Lokaal wordt gevormd uit zeven lokale partijen uit de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert. Een samengaan met de Lokale Partij Grave (LPG) was volgens interim-partijvoorzitter Piet van de Koolwijk van Team Lokaal ‘voor nu geen optie meer’. “Wij zijn een jaar geleden dit traject met zeven partijen ingezet. De wens van de Graafse bevolking om Grave bij het Land van Cuijk te voegen, is goed nieuws voor de gemeente. Maar als we LPG erbij hadden willen hebben, hadden we bijna weer op nul moeten beginnen. Dat was voor nu te kort dag. Zodoende dat ook LPG heeft gezegd zelfstandig mee te gaan doen aan de verkiezingen, mede met het oog op behoud van de Graafse kiezers. Wel hebben we afgesproken dat beide partijen gaan samenwerken. Zowel in de aanloop naar als na de verkiezingen”, legt interim-partijvoorzitter Piet van de Koolwijk uit.

‘Alleen samen kom je verder’
Team Lokaal heeft volgens Van de Koolwijk alles in zich om uit te groeien tot een partij die het verschil kan maken. “Het proces tot deze fusie was niet altijd gemakkelijk. Bij iedereen was echter het besef aanwezig dat je alleen weliswaar sneller gaat, maar alleen samen verder komt. Dankzij een sterk kader en gekwalificeerde vertegenwoordigers voor in de raad hebben we veel vertrouwen in de verkiezingen.”

Meer berichten