<p>Bregje van Lieshout (derde van links) werd onlangs verkozen tot lijsttrekker van de SP Land van Cuijk.</p>

Bregje van Lieshout (derde van links) werd onlangs verkozen tot lijsttrekker van de SP Land van Cuijk.

(Foto: SP)

‘We gaan met veel vertrouwen de verkiezingen in’

  •   keer gelezen   Verkiezingen

LAND VAN CUIJK | Bregje van Lieshout werd onlangs verkozen tot lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP) Land van Cuijk. De partij moest de afgelopen jaren genoegen nemen met een rol in de oppositiebanken, maar de SP is er volgens Van Lieshout klaar voor om te besturen. “Er komen uitdagingen op ons af waar de SP jaren geleden al voor waarschuwde en waarvan de door ons aangedragen oplossingen door andere partijen zijn overgenomen in hun verkiezingsprogramma”, aldus Van Lieshout.

Door Martijn Schwillens

De vorming van de kieslijst kwam volgens Van Lieshout in ‘heel gemoedelijke sfeer’ tot stand. “Ik was de enige kandidaat-lijsttrekker, maar ik ben heel trots op mijn lijst en erg blij met onze nummer twee Bert Moeskops (oud-wethouder Boxmeer, red.), die veel politieke ervaring inbrengt”, vertelt de 42-jarige Cuijkse, die aangeeft dat de SP volop in ontwikkeling is. “In Cuijk en Boxmeer waren we altijd al sterk vertegenwoordigd, maar in Mill, Sint Anthonis en Grave minder, terwijl we daar wel veel leden hebben. De komende maanden staan zodoende ook in het teken om de SP helemaal Land van Cuijk-proof te maken.”

‘Energiearmoede is een punt dat meer aandacht verdient. Veel huishoudens kunnen de rekening niet betalen of moeten allerlei dingen laten om die te voldoen’

Wonen en energiearmoede
Voor de SP is wonen één van de belangrijkste speerpunten. “Huurders betalen in Cuijk soms wel 900 euro voor 40 vierkante meter. Dat is schandalig! Bovendien moeten we toe naar een situatie waar 30 procent van wat er gebouwd wordt, bedoeld is voor sociale huur of starters. Een bewoningsplicht als je een woning koopt, wordt nu door veel partijen overgenomen, maar wij roepen dat al 2,5 jaar”, benadrukt Van Lieshout. “Energiearmoede is een ander punt dat meer aandacht verdient. Veel huishoudens kunnen de rekening niet betalen of moeten allerlei dingen laten om die te voldoen, laat staan dat ze mee kunnen doen aan de energietransitie met de plaatsing van zonnepanelen. Terwijl er wel een reële vrees is dat je straks gedwongen wordt om een waterpomp te plaatsen, ook als je het geld niet hebt. 80% van de mensen kan helemaal geen elektrische auto betalen. Dat wordt wel eens vergeten.”

Spektakel bij campagne
De SP vervolgt zaterdag 9 oktober de campagne in Cuijk. “Ik voorspel je alvast wat spektakel”, lacht Van Lieshout, die zich geen te verwachten aantal zetels laat ontlokken. “Lokale lijsten doen het doorgaans na een fusie wat beter, maar in Mill, Sint Anthonis en Grave hebben de kiezers voor het eerst de mogelijkheid om op de SP te stemmen. Er doen sowieso dertien partijen meer, dat is heel anders dan in andere verkiezingsjaren.” Ze besluit: “We gaan in ieder geval met vertrouwen de verkiezingen in.”

Meer berichten