<p>CDA Land van Cuijk werd met dertien zetels de grote winnaar bij de herindelingsverkiezingen in het Land van Cuijk.</p>

CDA Land van Cuijk werd met dertien zetels de grote winnaar bij de herindelingsverkiezingen in het Land van Cuijk.

(Foto: CDA Land van Cuijk)

CDA wil geen coalitie- maar een raadsprogramma

  •   keer gelezen   Verkiezingen

LAND VAN CUIJK | Als het aan het CDA ligt, gaat de nieuwe gemeenteraad in het Land van Cuijk werken met een raadsprogramma. Zo’n programma is bedoeld om onderwerpen te agenderen die door de gehele raad gedragen worden, en moet een coalitieprogramma vervangen. “We beseffen dat het een uitdaging wordt, maar we geloven in deze opzet”, aldus CDA-fractieleider Bouke de Bruin.

Door Martijn Schwillens

In Nederland werken al meer dan vijftig gemeenten met een zogeheten raadsprogramma. Doel is om oppositie- én coalitiepartijen onderwerpen en ambities voor de komende jaren op de politieke agenda te laten zetten. Ook moet het bijdragen aan meer dualisme in de gemeenteraad. De negen (nieuwe) partijen gaven aan tijdens het ‘Duidingsdebat’ donderdagavond zich te kunnen vinden in de route die het CDA - met dertien (van de 37) zetels de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen - voornemens is. De Bruin: “Wij willen geen raadsprogramma waarin partijen alleen nog mogen discussiëren over de punten en komma’s. Pas als we er op bepaalde onderwerpen niet uitkomen, zou een coalitieprogramma kunnen werken, maar dat heeft niet onze voorkeur.”

‘Alleen als we er op bepaalde onderwerpen niet uitkomen, zou een coalitieprogramma kunnen werken’

‘Hopen op draagvlak’
Samen met haar fractiegenoten Joost Hendriks en Mark Janssen-van Gaal wil het CDA de komende weken met alle partijen in gesprek. Ze hoopt al begin januari een nieuw college te kunnen presenteren. Er zal geen informateur worden aangesteld. “Bewust niet, want we hopen een raadsprogramma te kunnen samenstellen dat op het draagvlak van alle negen partijen in de nieuwe raad kan rekenen”, benadrukt De Bruin.
De tweede grootste partij in het Land van Cuijk, Team Lokaal (acht zetels), liet via fractievoorzitter Willy Hendriks weten ‘te willen samenwerken en in het college te willen’.

Slag om de arm
Enthousiasme over een raadsprogramma is er wel, maar veel partijen houden een slag om de arm. “Het wordt gewoon een uitdaging, want er zijn nu eenmaal verschillen tussen partijen”, gaf Arthur Baudet (VVD) aan. “Boeren, middenstand en inrichting van de ruimte in het Land van Cuijk: er zijn een boel onderwerpen die we aan moeten pakken. En daar zie ik ook de uitdaging, want de verschillen zijn groot. Maar woningbouw zou bijvoorbeeld prima in een raadsprogramma kunnen passen”, zei Bregje van Lieshout van de SP. Peter Verstegen van Forum van Democratie: “Een raadsprogramma lijkt me prima, maar een raadsakkoord zal lastiger worden. Politieke discussie in de raad houdt de boel ook levendig.”

Meer berichten