Antoine Achten: 'Dit is het gebied waar ik cultureel erfgoed kan verbinden met de hedendaagse cultuur.'
Antoine Achten: 'Dit is het gebied waar ik cultureel erfgoed kan verbinden met de hedendaagse cultuur.'

'De Maasheggen mist alleen nog een echte landmark'

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

Antoine Achten (50) is eigenaar van Bed & Breakfast De Kemp en een 'Meeting Room' in Vortum-Mullem. Een inspirerende plek om tot rust te komen, midden in het Maasheggengebied. Ook is hij initiatiefnemer van het kunstproject Kapellenbaan. "De Maasheggen is dé plek waar ik cultureel erfgoed kan verbinden met hedendaagse cultuur."

Hij vervolgt: "Ik loop hier in de achtertuin van mijn grootouders. Mijn achternaam stamt zeer waarschijnlijk af van het dorp Sint Agatha en is eind zestiende eeuw veranderd tot Achten. De cultuurhistorie van dit gebied fascineert en inspireert mij. Ik wil in mijn projecten cultureel erfgoed, creativiteit en gastvrijheid samen laten komen. In onze twee gastenkamers tref je bijvoorbeeld het traditionele Brabantse geel. Ook heb ik dichters Saskia Stehouwer en Tsead Bruinja gevraagd tijdens hun verblijf bij De Kemp een gedicht te schrijven over deze plek. Gasten vinden deze op hun kussen en mogen ze mee naar huis nemen als aandenken." Antoine werkt op dit moment vanuit zijn Stichting Cultuur zonder Grenzen aan een nieuw project: Kapellenbaan. Een kunstproject van internationale allure waarbij zes kunstenaars worden gevraagd een hedendaagse veldkapel te ontwerpen. Deze objecten worden geplaatst op knooppunten van wandel- en fietsroutes in de gemeenten Boxmeer en Gennep. "Het worden plekken die gaan over stilte en bezinning, dat past zowel bij het huidige landschap als de historie."

Hoe zou het Maasheggengebied kunnen verbeteren? "We missen nog een landmark. Daar denk ik graag over mee. Laten we daarin vooral niet te bescheiden zijn! Een opvallend kunstobject of bijzonder bouwwerk van gerenommeerde kunstenaars kan het gebied een enorme impuls geven. Zo trekken we naast fietsers en wandelaars, ook nieuwe doelgroepen aan."

Meer berichten