Sarah Schendeler is werkzaam bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.
Sarah Schendeler is werkzaam bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.

'Klooster in Sint Agatha is een unieke plek die we graag delen met geïnteresseerden'

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

SINT AGATHA | Sarah Schendeler is werkzaam als medewerker publieksdiensten en communicatie bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, gevestigd in Klooster Sint Agatha. Sarah onderhoudt contacten met de buitenwereld over rondleidingen, de tentoonstelling en publieksactiviteiten. "Het is een unieke plek, die we graag delen met geïnteresseerden."

In de Maasheggen, nabij het dorp Sint Agatha, ligt het oudste klooster van Nederland. Het wordt sinds 1371 onafgebroken bewoond door Kruisheren en is geregeld geopend voor publiek. "Het klooster is een plek van stilte en ligt in een stille omgeving. We dragen graag een steentje bij wanneer kansen zich voordoen. Op dit moment is dat onder meer de ontwikkeling en ontsluiting van het biosfeergebied Maasheggen. We hebben twee weilanden ingezaaid met luzerne, een plantje waar de geelgors (vogeltje) van houdt. Sinds de Maasheggen een biosfeergebied is, krijgen we regelmatig natuurorganisaties en overheden op bezoek. Zij vergaderen hier en gaan het gebied in. Het werk dat zij doen sluit aan op onze visie voor deze plek: een plek bieden voor wonen, werken en bezinnen. Ook fietsers en wandelaars zijn hier welkom."

Wat is je favoriete plek?
"De kloostertuin is een favoriete plek van mij. Dat is ook een beetje nostalgie: ik kwam hier vroeger met mijn moeder al. Je hebt de grote vijver en de kleine vijver. Bij de kleine vijver staat een prachtige treurwilg en in de grote vijver bloeien in de zomer waterlelies."

Wat kan er nog beter?
"Het eerste dat in me opkomt zijn de wandelroutes. Die zijn goed bewegwijzerd, maar soms moet je via paaltjes over hekken klimmen. Maar ik weet dat er veel gebeurt, dus wellicht zijn deze obstakels al verwijderd. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je de informatie die je als bezoeker nodig hebt gemakkelijk kunt vinden."

Meer berichten