Het eeuwenoude vlechtambacht komt weer tot leven bij de cursus 'Maasheggenvlechten'
Het eeuwenoude vlechtambacht komt weer tot leven bij de cursus 'Maasheggenvlechten'

Gratis cursus Maasheggenvlechten

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

BEUGEN/OEFFELT | Het eeuwenoude vlechtambacht komt weer tot leven bij de cursus 'Maasheggenvlechten'. In de Maasheggen in Beugen en Oeffelt gaat in januari 2020 de cursus Maasheggenvlechten van start waaraan iedereen met hart voor heggen en heggenvlechten deel kan nemen.

Deze cursus is gratis inclusief het prachtige handboek 'Vlechtheggen en heggenvlechten'. Tijdens de cursus leer je een heg te vlechten en heeft tevens als doel de waarden en de pracht van heggen in het algemeen en gevlochten heggen in het bijzonder te leren kennen. De theorieavond is op donderdag 23 januari en de praktijkmorgen op zaterdag 25 januari. De cursus wordt gegeven door Marius Grutters van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer.

Geschiedenis
Rond 1900 lag er rond akkers en weilanden in Nederland nog een netwerk van tienduizenden kilometers heggen en houtwallen. Ze dienden als veekering, leverancier van hout, perceelgrens of als verdedigingswerk. De heggen bestonden meestal uit doornige struiken die met een speciale techniek in elkaar gevlochten werden om ze ondoordringbaar te maken voor mens en vee. Door de komst van het prikkeldraad verdwenen veel heggen aan het begin van de vorige eeuw. Daarmee verdween ook de techniek van het vlechten en de flora en fauna die aan de heggen verbonden zijn. Heggen, en speciaal gevlochten heggen, zijn een perfect leefgebied voor planten en dieren, o.a. vogels, kleine zoogdieren en insecten. Deze dieren vinden daar voedsel, nestgelegenheid en beschutting. Andere soorten gebruiken de heggen weer voor een specifieke activiteit: om er te schuilen, te rusten, te nestelen of voedsel te zoeken. Voor nog andere soorten vormen ze een prima uitvalsbasis om de omringende gebieden te doorkruizen op zoek naar voedsel of prooi.

Cursusinhoud
De theorieavond is op donderdag 23 januari 2020 in het Posthuis, Kerkplein 1, 5835 AT te Beugen van 19.30 uur tot ca. 22.00 uur. De cursusavond wordt gegeven door Marius Grutters, vlechtkampioen en schrijver van twee boeken over Maasheggen en heggenvlechten. Tijdens deze avond komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: geschiedenis van het heggenvlechten, aanleg en onderhoud van vlechtheggen, heggenvlechten in binnen en buitenland, flora en fauna in heggen.
De praktijkmorgen heggenvlechten is op zaterdag 25 januari 2020 waarbij de deelnemers, onder leiding van vlechtinstructeurs, letterlijk zelf aan de slag gaan. Op deze morgen leer je stap voor stap een heg te vlechten.
Aanmelding en Informatie: Daarvoor kunt u contact opnemen met Marius Grutters: m.grutters@hccnet.nl of 0478-632067.

Meer berichten