Niels van Casteren:
Niels van Casteren: "Jeugd kom eraan" Foto: Peter Kuijpers

Niels van Casteren vraagt om geduld

Voetbal 2.079 keer gelezen

VEGHEL -  De oefenperiode voor Blauw Geel'38/Jumbo is passé. Afgelopen zaterdag in Uden werd die afgesloten al was de traditional met UDI'19/CSU overgoten met een 'Rabo Cup' sausje. Swingend voetbal liet de gerestylede formatie van trainer Niels van Casteren nog niet zien, maar de trainer uit Herpen is desondanks tevreden: 'We zitten op de goede weg ook al is het voetbal nog niet altijd zoals ik het graag zou zien." Zaterdag komt eersteklasser zaterdagvoetbal Sliedrecht naar Veghel voor de KNVB beker. Een week later staat kampioenskandidaat UNA aan de aftrap voor de ouverture van de competitie 2019-2020. De tijd dringt.

Door: Peter Kuijpers

De gezichten gaan op strak. Komende zaterdag speelt Blauw Geel'38 thuis het bekerduel met Sliedrecht. Een mooi ijkpunt hoe het team van trainer Niels van Casteren en zijn trainingsgroep ervoor staan. Een wedstrijd met een officieel karakter heet dat dan. Vorig seizoen lootte Blauw Geel'38 de eerste ronde vrij en verloor thuis met klein verschil thuis van Urk en werd dus uitgeschakeld. Dit seizoen is het gelijk in de eerste ronde aan de bak. Tegenstander Sliedrecht eindigde afgelopen seizoen op een tweede plek tien punten achter kampioen Sporlust'46 uit Woerden. In de nacompetitie brachten de Sliedrechters het tot de finale tegen Deto uit Vriezenveen. Met 3-1 blies Deto het sprookje uit voor Sliedrecht dat dus ook komend seizoen in de eerste klasse uit zal komen. Akram Chentouf kreeg direct rood en zal dus naar alle waarschijnlijkheid in het bekerduel komende zaterdag in Veghel toe moeten kijken. Trainer bij de ploeg uit Zuid-Holland is Dennis van der Steen die bij Sliedrecht voor zijn tweede seizoen staat.

Segment
Uit een onderzoek bleek laatst dat één op de vijf ploegen in het hogere segment van het amateurvoetbal behoorlijk krap bij kas zit en een wankel bestaan lijden. De recentelijke faillissementen van JVC Cuijk en Magreb'90, Dijkse Boys en DESO zijn daar schrijnende voorbeelden van. Regio teams als Blauw Geel'38, UDI'19 en Gemert doen daar niet aan mee. Wel een gedegen jeugdopleiding en dito kader tot in het hogere segment. Waar vooral Gemert zich onderscheidt met een kundig en slim scoutingssysteem in de regio. Blauw Geel'38 onderhoudt met Ton van Lith de contacten met de BVO's en ouders kort. Onlangs leverde dat nog onder anderen Ben van de Nieuwenhof op die terugkwam van FC Den Bosch. UDI'19 heeft daarentegen een degelijk samenwerkingsverband met PSV.



De jeugd van Blauw Geel'38 trekt aan de bel (Foto Peter Kuijpers)

Teambuilding
Na drie weken voorbereiding en een leuke teambuilding tijdens het trainingsweekend vragen de getrouwen zich af is het team klaar voor de komende competitie. Niels van Casteren: "Na wat geëxperimenteer moeten we er klaar voor zijn. Jammer dat we nog niet volledig zijn en spelen blessures ons nog behoorlijk parten, maar dat is niet anders en daar moeten we mee omgaan. Degene die fit zijn lijken me klaar voor de komende wedstrijden." Van Casteren begon de trainingen in Juli aangevuld met jeugd uit onder anderen JO 19 en tweede team. Een geste die hem veel goodwill bracht. Dé vraag is dan: wat leverde het op? "Op de eerste plaats wil ik graag trainen met een volledige groep. Door de blessures en vakanties was dat niet mogelijk en hebben we dit op deze manier opgelost" ,sprak  Van Casteren al eerder. "Dat werkt prima al moet je niet meteen het allerhoogste verwachten van zo'n groep. Dat zal zeker met ups en downs zijn. Je zult moeten accepteren dat het niet altijd lekker loopt en er een wedstrijd verloren gaat."


Martijn van Kessel verwierf zich een basisplek in het team 


Gekke dingen
Toch wist Blauw Geel'38 het vertrek van Rik Polman en keeper Brahim Zaari op te vangen met de komst van Keeper Ralph Vos en spits Jeroen van Schoonhoven. Vos zijn optreden heeft nog niet kunnen overtuigen, maar de berichten uit Oss zijn desondanks positief waar hij verschillende wedstrijden basis heeft gestaan. Jeroen van Schoonhoven speelde twee wedstrijden waar hij vier maal het doel trof. Voor het overige zijn de verdere aanvullingen van dit seizoen bekend. Ondanks dat het nog niet echt dampend voetbal gaf is Van Casteren tevreden: "We gaan bij Blauw Geel geen gekke dingen doen. Ik ben tevreden. Het is met de jongens die er zijn en die er zijn gekomen fijn werken. Je moet als trainer dan wellicht wat creatiever zijn, maar dat is ook een uitdaging en leuk om te doen. Dat kan je dan halen uit details, afspraken nakomen en de manier van spelen. We moeten wat meer geduld hebben dan ploegen die echt groots versterkt zijn. Dan kan je een heel eind komen." Eigen talenten wellicht. Van Casteren vervolgt:  "Dat zijn mannen zoals Martijn van Kessel die zich een plaats verworven heeft, maar ook Ben van de Nieuwenhof die op de deur klopt. Maar ook anderen komen eraan. Is het dit seizoen niet dan zeker volgend jaar. We gaan het beleven dat we met een team spelen met zeker zeven spelers uit Veghel. Geloof me, maar geef ons even wat tijd."

Zaterdag komt Sliedrecht een onbekende tegenstander. Om 19.00 uur  geeft scheidsrechter Tunnissen het sein tot beginnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant