De financiële problemen bij JVC Cuijk zouden volgens VVD-raadslid Arthur Baudet een kapstok kunnen zijn voor fusiebesprekingen. 'Als gemeente wat bieden aan de clubs.' (foto: Gerno de Haas)
De financiële problemen bij JVC Cuijk zouden volgens VVD-raadslid Arthur Baudet een kapstok kunnen zijn voor fusiebesprekingen. 'Als gemeente wat bieden aan de clubs.' (foto: Gerno de Haas)

VVD pleit voor fusie JVC Cuijk, SIOL en VCA: 'Als je er rationeel naar kijkt, vindt iedereen dat het beste'

Voetbal 1.474 keer gelezen

CUIJK | De VVD in Cuijk vindt dat de gemeente zich hard moet maken voor een fusie tussen de voetbalclubs JVC Cuijk, SIOL en mogelijk VCA. VVD-raadslid Arthur Baudet stelt: "Bij alle gesprekken over samenwerking praten de verenigingen uit eigen belang. Dat kun je alleen doorbreken als de gemeente zegt: 'We zijn het zat'."

Door Martijn Schwillens

Baudet is geen onbekende in het Cuijkse voetballandschap. Zo bekleedde het raadslid verschillende functies bij JVC en was hij vijf jaar lang voorzitter van VCA. "Er zijn genoeg redenen om juist nu een stip aan de horizon te zetten. Denk aan het onderhoud van de velden, het afgekeurde kunstgrasveld, een terugloop van de leden bij alle clubs en de financiële problemen bij JVC. Als je er rationeel naar kijkt, vindt iedereen dat een fusie de beste oplossing is. Je hebt soms alleen iemand nodig die op een zachte wijze de knuppel in het hoenderhok durft te gooien", zegt Baudet.

'Worst voorhouden'
Het VVD-raadslid vindt dat de gemeenteraad zich nu eens moet uitspreken over de toekomst van de voetbalverenigingen. "De landelijke ontwikkelingen gaan niet aan Cuijk voorbij. Natuurlijk zijn de drie verenigingen qua cultuur verschillend, maar de gemene deler is dat nagenoeg alle leden uit Cuijk komen en veel actieve leden hebben vaak bij meerdere clubs gespeeld. Als gemeente moet je de clubs wel iets kunnen bieden. Dat kan door het sportpark opnieuw in te delen en een goede accommodatie met alle faciliteiten te realiseren, relatief duurzaam en energievriendelijk en met een goede wisselwerking met de school. Toekomstigbestendig dus", verduidelijkt Baudet.

Verschillen overbruggen
"Het verleden leert dat mensen er niet uit komen als ze met elkaar gaan praten. Waarom kan het in Grave wel? In Zutphen heeft de gemeente het initiatief genomen om vier verenigingen samen te laten gaan. Maar dan moet je als gemeente wel een duidelijke visie hebben. Een nieuw sportpark is de worst die voorgehouden kan worden. De kosten kunnen gedragen worden door de opbrengsten van woningbouw op de locatie (van JVC en L'Arc) die vrijkomt. De gemeenteraad mag zich best eens uitspreken over hoe zij de toekomst zien", vindt Baudet. Hij benadrukt: "Er is nu daadkracht nodig. Een fusie hoeft niet van vandaag op morgen. Je zou kunnen beginnen met een gezamenlijke stichting voor het organiseren van bijvoorbeeld een gezamenlijke inkoop of boekhouding, zodat de ratio naar verloop van tijd vanzelf neerdaalt naar de rest van de verenigingen. Als we niet uitkijken, hebben we straks niets meer. Er zijn genoeg aanleidingen om nu met dat proces te beginnen."

'Altijd emoties'
Een fusie tussen JVC Cuijk en SIOL is gemakkelijker gezegd dan gedaan, weet Baudet. "Soms word je ingehaald door de toekomst. Emoties komen er altijd bij kijken, maar de verschillen kunnen overbrugd worden. Ook zal er goed gekeken moeten worden naar de rol van VCA, want de MFA in Sint Agatha draait financieel mede op die club. De velden van VCA zouden in die zin best een overlooplocatie kunnen worden voor een nieuwe fusieclub."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant