Trainer Gaby Kuijpers instrueert wissels Jordy Hoeks en Dani Eveleens
Trainer Gaby Kuijpers instrueert wissels Jordy Hoeks en Dani Eveleens Foto: Peter Kuijpers

3D-3C: De tijd dringt voor het amateurvoetbal komende weken, moet de beker worden geskipt?

Voetbal 2.050 keer gelezen

Er zijn maar weinig klassen die niet ‘beschadigd’ zijn door afgelastingen. Uitzondering in onze regio is de Derde Divisie waar geen hoestbui of regendruppel te bespeuren viel en alles doorging. In 3D waren er al vijf afgelastingen en in 3C ging er zes maal een wedstrijd niet door. De KNVB schuift veel door naar 15 november (beker en inhaal) en plande al een paar midweeksjes, maar ook die dag telt slechts 24 uur. In ons bel- en mailrondje vroegen we enkele trainers wat hun oplossing hiervoor was. In deze wekelijkse (nu extra lange) voorbeschouwing maken wij u daar graag deelgenoot van. De meningen zijn verdeeld. 

Door: Peter Kuijpers

Handel speelt zondag uit naar Vitesse’08 in Gennep. De ploeg van Ales Jurcik is de competitie goed begonnen en vormt samen met FC Schadewijk de belager van koploper Margriet. Tegenstander komende zondag is Handel dat de wedstrijd moest afgelasten ondanks dat het veld gerenoveerd is. Trainer Tom Jacobs: “Ons veld is inderdaad gerenoveerd. Het ligt er ook fantastisch bij. Echter lijkt het er op dat het heel moeilijk water kwijt kan. Het was donderdag al erg drassig en daar is zaterdag nog een bak regen overheen gekomen. Erg vervelend want we willen natuurlijk zo veel mogelijk spelen als het enigszins mogelijk is, want je weet nooit wat er nog uit gaat vallen vanwege corona. Je wil ook niet te ver achterop raken. Best wel frustrerend dus.”

Te vroeg
Jacobs vervolgt: “Zondag tegen Vitesse’08. Ze hebben een goede start gemaakt met een paar opvallende uitslagen dus ik denk dat we een goede tegenstander treffen. Ik moet zeggen dat wij ook een aardige ontwikkeling doormaken als team en dat wij wel in staat zijn om goede weerstand te bieden aan welk team dan ook in onze competitie. Ik vind persoonlijk de beker altijd hartstikke leuk om te spelen. Je krijgt als ploeg de kans om tegen tegenstanders te spelen waar je anders nooit tegen zou spelen. Die wedstrijden tegen teams van een hoger niveau zijn weer erg leerzaam en die ervaring krijg je niet als je de beker niet serieus neemt. Wat mij betreft gaat het bekertoernooi gewoon door. Het zal natuurlijk altijd even afwachten zijn hoe het een en ander gaat lopen maar ik ben van mening dat het nu veel te vroeg is om al rigoureus in te grijpen.” Om 14.00 uur wordt er begonnen in De Heijkuul.

De vraag aan Vitesse’08 trainer Ales Jurcik wat zijn mening is over het skippen van de bekercompetitie: “Ik vind dat beker wedstrijden moeten blijven. Ze hebben een andere dynamic dan competitiewedstrijden. En bekerwedstrijden zijn een hele goede test voor de competitie. Dus wat mij betreft gaan we bekeren.”

Groesbeekse Boys – Excellent
Voor Excellent, dat zondag niet speelde, was het balen. Trainer John Janssen: “Inderdaad jammer dat we niet hebben kunnen spelen afgelopen zondag. Het zal waarschijnlijk niet de laatste wedstrijd zijn die door de corona niet door kan gaan. Daarom denk ik dat het goed zou zijn als de KNVB de beker eruit zou gooien om zo weer wat meer ruimte te creëren in de speeldagenkalender. Hopelijk kunnen we zondag aan de bak tegen Groesbeekse Boys, een onbekende tegenstander, dus we zullen vooral van eigen kracht uitgaan. In Groesbeek gaat de bal om 14.00 uur rollen.


John Janssen. (archieffoto: Diana Derks) 

FC Schadewijk – Hapse Boys
Het spreekt voor zich dat de thuisclub, adel verplicht, hier torenhoog favoriet is. Een loodzware opgave voor het dappere Hapse Boys. Trainer Gaby Kuijpers van FC Schadewijk verloor in een tumultueus duel van Ysselsteyn, maar herstelde met zes punten binnen acht dagen: “Tja, dat klopt. Niet te snel in paniek raken en rustig blijven. We verliezen van Ysselsteyn, ook een mindere ploeg denk ik in deze klasse. Zondag krijgen we Hapse Boys dat drie keer verloren heeft. Ik zag dat de nieuwe trainer van ze al iets meer had gezien bij zijn team. We moeten gewoon alert zijn en zorgen dat we iedereen aan boord te houden. Maar zoals altijd gaan we thuis altijd voor de winst.” De vele afgelastingen zijn Kuijpers ook niet ontgaan: “Ik denk dat het stoppen van de bekercompetitie het beste is. Als het zo doorgaat wordt het allemaal heel moeilijk. Neem Ysselsteyn dat al twee wedstrijden achter ligt. Gooi die beker er maar uit en dan maar hopen dat het niet allemaal plat gaat.” In Oss wordt op de Neervelden om 14.30 uur afgetrapt. 

Nooit Gedacht – Ysselsteyn
Voor Nooit Gedacht was de afgelasting van zijn duel zondag in Oploo bij Excellent erg vervelend. Trainer Henry van der Linden: “Niet spelen wil je uiteraard nooit, je traint om op de wedstrijddag een goed resultaat te halen. Je zit net weer in het ritme na een lange tijd stil te hebben gelegen en dan speel je weer wel en dan weer niet. Er zijn clubs bij die pas één competitiewedstrijd hebben gespeeld.” 

Minder geld
Begrip is er wel: “Laten we voorop stellen, ik begrijp het allemaal wel, en dat er geen enkel risico genomen wordt, respecteer ik ook, maar de competities lopen nu al weer scheef. We hebben dan zelf niet gespeeld maar hoorde van collegatrainers dat het ook echt heel saai was, en er zijn toch die hard supporters of ouders die of achter het hek staan of op een verhoging staan, wat ik ook wel weer begrijp. Als je mij vraagt wel competitie en geen beker? Ik denk het dan misschien beter was geweest om deze drie weken alles stil te leggen om het reizen en verspreiden van mensen te voorkomen. Wel trainen maar niet spelen. Dan krijgen de vrijwilligers van de clubs ook geen discussies aan de poort. Bovendien kost het de clubs minder geld en blijven de competities gelijk lopen.” Op De Biescamp wordt er om 14.30 uur afgetrapt. 

EGS’20 – Margriet
Op De Bikkelkamp in Grave ontvangt kersverse fusieclub EGS’20 koploper Margriet. Een topduel de nummer één tegen de nummer vier. De club van trainer Remco Ten Hoopen doet het prima. Natuurlijk zijn de Ossenaren, wellicht tegen wil en dank, favoriet in dit duel. Trainer Remco Ten Hoopen: “Over de beker kan ik geen eerlijke mening geven. Het eerste is uitgeschakeld, dus voor ons zullen alle vrije weekenden inhaalwedstrijden gaan worden. Laten we daarom proberen om de competitie eerst uit te spelen, dat wordt zo naar het er nu uitziet, een hele klus. Maar nogmaals, de beker boeit mij niet, maar het kan anderen wel interesseren en hen wil ik dat plezier ook niet ontnemen.”

Selectie
Ten Hoopen vervolgt: “Zondag is het punttechnisch de nummer twee thuis tegen de nummer één. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Margriet schijnt een kampioenskandidaat te zijn, evenals Schadewijk, misschien Boekel sport en nog één of twee outsiders. In het begin valt er nog weinig van te zeggen. Ik ga mijn team dan ook niet anders voorbereiden als dat ik normaal doe. Daar hebben we ook het team niet voor. We zitten nog in het proces dat we elkaar nog steeds moeten leren kennen. Automatismen moeten nog ontstaan, begrip moet nog ontwikkelen en mijn speelstijl heeft nog wel even nodig. De resultaten van Margriet zijn knap. Hopelijk gaat het door, corona is onverbiddelijk en het weer zit ook niet mee. Hopelijk keurt de KNVB morgen ons kunstgras goed en kunnen wij bij slecht weer uitwijken. Wij willen graag voetballen als selectie, maar het kunstgras ligt nog in een bouwval. Over vijf maanden staat er iets geweldigs, nu is het nog een rommeltje. Sporten moet ook veilig zijn.“ Op klassieke tijd van 14.30 uur wordt er in Grave afgetrapt.

Margriet-trainer Maarten van Vugt gaf ook zijn mening over het eventuele skippen van het bekervoetbal: “Ik vind dat de bekercompetitie doordeweeks gespeeld moet worden. De competitie moet op zondag alle voorrang krijgen.”

Germania – Boekel Sport
Zondermeer een tegenvaller voor de (niet aanwezige) getrouwen en de club zelf met het matige resultaat afgelopen zondag in de topper met FC Schadewijk. Trainer Marc van de Ven: “De teleurstelling overheerst nog steeds. Verliezen went gelukkig nooit, winnen overigens ook niet. Zondag naar het voor ons onbekende Germania. Belangrijk voor ons om een goed resultaat te behalen om niet nu al in de achtervolging te moeten op de ranglijst. Afgelopen zondag misten we zes spelers, maar gelukkig zijn we zondag een stuk completer. Hierdoor kunnen we meer onderlinge concurrentie krijgen en weer keuzes gaan maken met betrekking tot speeltijd van spelers. Voor wat betreft het bekervoetbal; Ik ben van mening dat we na een half jaar zonder wedstrijden, zoveel mogelijk wedstrijden moeten spelen, dus ook de beker. Daarnaast is inmiddels circa 70% van de teams uitgeschakeld in de beker, dus de beker dit seizoen niet meer spelen lijkt me niet de oplossing”, is de duidelijke taal van de Boekelse trainer. 


Mark van de Ven bereidt zijn wissel voor - Peter Kuijpers

Derde klasse C Zuid-1

Schijndel/De Wit – ODC en Schijndel/De Wit – Nijnsel/TVE
Het team van trainer Henry van Alebeek van Schijndel heeft deze week een druk programma af te werken. De Schijndelaren speelden zondag pas de eerste wedstrijd. Uit bij koploper Zwaluw VFC maakte de ploeg een uitstekende indruk. Vervelend was het uitvallen van sterkhouder Brent Blummel zondag waar natuurlijk van Alebeek zich afvraagt of hij donderdag en zondag kan spelen. Assistent trainer John Blummel en vader van Brent: “Onze trainer Henry van Alebeek vond het ook jammer dat hij uit moest vallen. Hij zei dat we juist in deze wedstrijd alle ruimte kregen en dat een kolfje naar de hand van Brent. Hij wordt deze week getest, we gaan het zien.” Twee wedstrijden binnen drie dagen hakt er meestal wel in. Tegenstander ODC presteert nog middelmatig, maar de tricolores uit Boxtel blijven een gerespecteerde tegenstander. Nijnsel speelde zondag niet en teert nog steeds op één (gewonnen) wedstrijd. Voordeel voor trainer Tim de Wert is dat zijn vele blessures wellicht hebben kunnen genezen. Want ook voor Nijnsel een dubbel deze week en spelen en Blauwgelen zondag uit naar de Roode Bleek waar het thuissterke DVG wacht. 


Brent Blummel (L) donderdag en zondag nog een groot vraagteken

BMC – Avanti’31
Henry van Wanrooy, trainer van Avanti’31 valt gelijk met de deur in huis: “Het bekerprogramma eruit en daar alle afgelaste wedstrijden inhalen. ik ben ook voorstander van als het mogelijk is als er zondags niet gespeeld kan worden dan meteen Dinsdag of Donderdag erna de wedstrijd inhalen en als je geen verlichting hebt dan maar ergens anders spelen of omwisselen.” Na de winst in de derby zondag met SCG’18 lijkt het lek boven bij de ‘mannen van Avanti’31’ Van Wanrooy: “Het lek boven is een groot woord, maar het was wel een goede wedstrijd van ons. We zijn nog te onrustig in balbezit, dat moet beter om tegen de betere clubs resultaat te halen. Mag hopen dat we voetballen bij BMC dat vorige week afgelast werd door toedoen van corona. Bij BMC zijn er weer spelers terug gekomen van Emplina en die hunkeren ook naar de eerste punten. Wij moeten deze wedstrijd weer een stapje maken in alle facetten van het voetbal en daardoor als individu en als team weer een ontwikkeling doormaken. Elke week het Avanti DNA in de wedstrijd laten zien. Wij hebben bijna iedereen fit en dat is alleen maar goed voor de concurrentie onderling. We gaan zondag vol voor drie punten”, zegt Henry van Wanrooy, trainer van Avanti’31.

Programma zondag derde klasse D:
Vitesse’08 - Handel
Groesbeekse Boys - Excellent
Rood Wit - SV United
FC Schadewijk - Hapse Boys
Nooit Gedacht - Ysselsteyn
EGS’20 - Margriet
Germania - Boekel Sport Afgelast

Stand:
1. Margriet 3-9
2. Vitesse’08 3-6
3. FC Schadewijk 3-6
4. EGS’20 2-4
5. Boekel Sport 3-4
6. Ysselsteyn 1-3
7. Handel 2-3
8. Excellent 2-3
9. Rood Wit
10. Groesbeekse Boys 2-3
11. Nooit Gedacht 2-0
12. SV United
13. Germania
14. Hapse Boys

Programma derde klasse C Zuid-1 Donderdag 19.45 uur
Schijndel/De Wit - Nijnsel/TVE
Programma zondag derde klasse C Zuid-1
Schijndel/De Wit - ODC
Alem -BVV
BMC - Avanti’31
Den Dungen - DSC
SCG’18 - FC Engelen
DVG - Nijnsel/TVE

Stand:
1.Zwaluw VFC 3-7
2.TGG 2-6
3.Alem 3-6
4.Nijnsel/TVE 1-3
5.DVG 1-3
6.FC Engelen 2-3
7.DSC 2-3
8.SCG’18
9.ODC 3-3
10.Avanti’31
11.Den Dungen 1-1
12.Schijndel/De Wit 1-1
13.BMC 2-0
14.BVV 2-0

Mark van de ven bereidt zijn wissel voor
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant