Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Olympia&#39;18 tegen Venhorst. (Foto: Eric Elbers)&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>

Olympia'18 tegen Venhorst. (Foto: Eric Elbers)        

Reacties van trainers uit het amateurvoetbal over stopgezette competities

  •   keer gelezen   Voetbal

De competities in het amateurvoetbal zijn vanwege de strenge overheidsmaatregelen de komende tijd stilgelegd. Wat vinden de trainers uit ons verspreidingsgebied van deze beslissing? 


Foto: Jeroen Engelen

O.S.S.’20 krijgt zo snel mogelijk te horen of het over een paar weken in actie komt in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. De trainingen zijn in ieder geval geschrapt. Trainer Bertran Kreekels: “We houden ons aan de regels, dus er mag niet meer getraind worden. Spelers krijgen een loopschema mee wat ze thuis moeten uitvoeren. Ik snap dat de competitie wordt stilgelegd (minder verplaatsingen). Ik zie echter geen probleem in het blijven trainen, zonder gebruik van kleedkamers en douches.”


Eersteklasser Rhode was na de 3-1 overwinning op FC Eindhoven AV en 1-1 tegen koploper NEC bezig aan een goede reeks. Trainer Hans Lathouwers vindt het jammer dat het voetbal er voorlopig uitligt. “Het is natuurlijk een vervelende situatie maar ik vind dat het voetballen maar ondergeschikt moet zijn aan het oplossen van het virus. Dit betekent dus niet trainen en niet spelen. Ik weet op dit moment nog niet precies hoe het bestuur erin staat. Omdat we toch in groepjes van vier coronaproof mogen trainen, kunnen we dat misschien 1 keer per week doen. Er zijn wel oplossingen maar dit moeten we intern bespreken. Het is jammer, want we waren net goed bezig.”


Berghem Sport-trainer Willem van der Burgt denkt niet dat er nog een volledige competitie kan worden afgewerkt tot de zomer. “Het is geen verrassing dat het wordt stilgelegd. Vraag is hoe lang het gaat duren en wat de KNVB in gedachten heeft over het vervolg van de competitie. Wij zullen ons de komende weken in conditie moeten proberen te houden met alternatieve trainingen. Het is niet anders, we moeten er het beste van zien te maken. Verder is het afwachten hoe snel het virus onder controle is en dan kunnen we pas weer plannen gaan maken.”Foto: Eric Elbers

DAW-trainer Rob van der Ven is benieuwd met welke richtlijnen de KNVB gaat komen. “Want op dit moment is het nog niet geheel duidelijk wat er qua trainingen wel en niet mag de komende tijd. Mag je bijvoorbeeld wel trainen in groepjes van vier, dus drie spelers en een trainer met anderhalve meter afstand? Kun je met meerdere groepjes van vier tegelijkertijd op een veld werken en mag je als trainer ook meerdere groepjes na elkaar training geven? Het lijkt erop van niet. We gaan er sowieso het beste van maken en de insteek is dat we actief bezig blijven de komende tijd. Zeker omdat we niet weten wanneer we weer aan de bak mogen en hoe lang we dan weer ‘normaal’ kunnen trainen voor de eerste officiële wedstrijd. Persoonlijk denk ik dat het zomaar wel eens zou kunnen dat we voor de winterstop niet meer in actie gaan komen.” De trainer van de Schaijkse tweedeklasser noemt een enkele competitie -waarbij je één keer tegen iedereen speelt- een optie. Of anders meer doordeweekse wedstrijden in 2021. “Dat zou het mooiste zijn natuurlijk. Maar goed dat is speculeren vooralsnog, gezondheid staat voorop en we zullen eerst maar eens het advies van de KNVB en de club afwachten.”


Margriet-trainer Maarten van Vugt vindt het heel jammer dat de competities tijdelijk zijn gestopt. “We waren lekker bezig. Het is jammer voor die gasten maar we hebben er gewoon mee te dealen. Ook jammer voor al die vrijwilligers die hard gewerkt hebben om de zaken voor wat coronamaatregelen betreft in orde te maken. Trainen met je eigen team, zonder gebruik van kleedkamer/douches lijkt me dan ook (weer vrij snel) mogelijk. Maar goed dat er iets meer moest gebeuren was duidelijk. En als ik dan onlangs nog zag dat spelers van de tegenpartij bij een blessurebehandeling nog steeds met z’n allen uit dezelfde drinkfles lurken, dan heb je het niet helemaal door volgens mij en zijn al die maatregelen helaas nutteloos. Ik hoop dat we na die 4 weken (of misschien iets eerder als effecten van deze maatregelen aanzienlijk zijn) de trainingen weer op kunnen pikken. Dan beperk je toch het reizen maar kunnen we toch bezig zijn en fit worden voor een hervatting van de competitie.”
Margriet vraagt in de tussentijd de spelers om zich fysiek te onderhouden. “Sporten individueel en in groepjes van 4 mag wel dus ik ben aan het kijken of we daar een invulling aan kunnen geven. Zou mooi als we de competitie in december weer kunnen hervatten, in dat geval is er nog een mogelijkheid om de competitie in zijn geheel af te maken. Maar het kan ook zo maar na de winterstop zijn en dan is dat onmogelijk en zal er een plan B moeten zijn. Je zou afhankelijk van de hervattingsdatum kunnen denken aan een halve competitie, een play-off toernooi op 1 locatie, langer door spelen in de zomer of na de zomer verder gaan. Dit is wel lastig met overschrijvingsperiodes.”Foto: Bas Delhij

Olympia’18-trainer Wil Beije: “Als je direct in januari kan starten, dan moet je volle bak door kunnen voetballen, dus ook de feestdagen om de competitie af te maken. Mij maakt dat niet uit, maar dat zal wel niet gebeuren. Het fit houden van de groep komt veel bij de spelers zelf te liggen. Wij mogen wel met groepjes van 4 een beetje bezig zijn. Daar zal ik me als trainer mee bezig houden om zo contact te houden met de groep.”Foto: Peter Kuijpers

FC Schadewijk-trainer Gaby Kuijpers baalt enorm van de beslissing van de overheid. Zijn ploeg bezet de tweede plek in de derde klasse D. “We zaten net in een flow en waren allemaal fit. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze moeten proberen gewoon twee of drie keer per week te sporten. Van lopen, fietsen tot fitnessen. Hopelijk kunnen we over vier weken weer het veld op, maar ik ben er bang voor. En hoe verder in de competitie? Het wordt lastig, misschien een halve competitie.”


Foto: Frans vd Steen

“Een zeer lastige kwestie”, beschrijft EGS’20-trainer Remco ten Hoopen. “In groepjes van 4 betekent het dus dat de trainer met 3 man aan de gang mag. Wat wij eerst gaan doen is de KNVB-adviezen afwachten. Maar de kans is groot dat we met Fysiotherapie Bardoel en van Lier en met een sportschool in Cuijk trainingen op maat gaan aanbieden. Dus veld en binnenwerk in grotere en kleine groepen. Ik kan heel goed individueel met 3 man werken op 4 meter afstand. Duels is het enige dat niet kan, maar verder kan alles. De staf (keeperstrainer, hoofdtrainer en assistent-trainer) gaan samen zitten en een plan maken. Niks doen is geen optie.” Hij vervolgt: “Ik ben geen specialist maar de besmettingen in de buitensporten zullen laag tot niet zijn. Het gaat dus om vervoer. Ik zou proberen om de competitie te verspreiden en ook al doordeweekse wedstrijden te spelen waar dit mogelijk is. Iedereen apart rijden, niet douchen en meteen apart weer naar huis. Daarnaast 5 wissels gaan toestaan. Dit geeft ook wat ruimte. Als 4 weken blijft staan kunnen we pas 15 november weer spelen, maar dat wordt met optrainen 29 november. Dan zou ik tot 20 december spelen en dan direct weer 10 januari. Geen winterstop en vanaf maart blokken met 2 wedstrijden per week. Niet ideaal maar hopelijk de oplossing. Simpel is het niet.”


Foto: Arno Korsten

VOW, dat uitkomt in de vierde klasse F, is ook per direct gestopt met trainen. Trainer Jordy van Boxtel vindt het zuur voor zijn spelers, die tweede staan in de competitie en een ronde verder zijn in de beker. “Corona is iets wat we niet licht op moeten nemen en we moeten rekening houden met de gezondheid van de mensen. Daar omtrent gelden regels en afspraken. Ik train al 4/5 maanden meerdere teams en vele jongens zijn getest en negatief verklaard. Sporten lijkt me juist iets positief in deze tijden. Wedstrijden verbieden kan ik mee leven, maar trainingen stopzetten op een club waar alleen maar jongens uit 1 dorp onder elkaar trainen. Daar plaats ik toch mijn vraagtekens bij.”


Bij vierdeklasser Boskant zijn alle activiteiten per direct eruit gegooid. Trainer Sander Janssen: “De spelers krijgen in de loop van de week een opzet waarbij ze voor zichzelf door kunnen trainen. Hopelijk blijft iedereen gezond.”Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl - Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

Johan van Osch, trainer van Juliana Mill en O.S.S.’20 zaterdag noemt de maatregelen rigoureus. De Ossenaar vindt het duidelijk dat de overheid actie moest ondernemen en is van mening dat het niet zo ver had moeten komen. “Echter hebben wij ons nuchter Nederlands verstand niet allemaal op de juiste wijze gebruikt en dan krijg je zo’n onvermijdelijke situatie. Dat alle teamsporten nu aan banden liggen is zeer spijtig. De clubs hebben kosten noch moeite bespaard om alles volgens de richtlijnen te organiseren en worden wederom om de oren geslagen met de maatregelen. Men zegt dat de besmettingen doorgaans overgedragen worden in een andere setting dan bij de sportverenigingen en tijdens het sporten (in de buitenlucht) dus valt het een moeilijk te rijmen wat nu besloten is. Het virus is behoorlijk actief in een bepaald gedeelte van het land. Eerder waren wij in het zuiden de brandhaard. Je zou dus kunnen zeggen dat het snel goed gaat komen met de ‘groepsimmuniteit’ die we moesten kweken volgens Dhr Rutte en het RIVM...”

Bij Juliana Mill en O.S.S.’20 zaterdag 1 worden alle groepsactiviteiten stilgelegd vanaf vanavond 22.00 uur zoals de richtlijnen voorschrijven. “Voor de voetballers zal het voornamelijk neerkomen op het individueel onderhouden van hun conditie en fitheid. We moeten de grenzen van de richtlijnen niet op gaan zoeken is verkondigd door de regering dus de optie om in kleine groepjes iets te doen is niet relevant. Als trainer is zo’n break ook niet leuk. Je bent met een bepaalde seizoensopbouw bezig en die wordt onderbroken. We weten dat het voor 4 weken geldt maar ik heb het gevoel dat we in 2021 pas de eerst officiële wedstrijden gaan spelen. Na deze break moeten we een heel eind terug qua trainingsopbouw in de belastbaarheid. Gezien het feit dat de competitie pas is begonnen en dat er ook al wat scheefgroei is zou het zo maar kunnen dat de KNVB een streep door deze competitie zet om straks in januari/februari alle teams op nul te laten starten om misschien wel een halve competitie te gaan afronden. Ik ben benieuwd wat de wijze heren en dames gaan bepalen de aankomende tijd.”Foto: Hanny van der Linden

Voor HBV is het stopzetten van de competitie geen goed nieuws. De vijfdeklasser uit Beers staat tweede in de vijfde klasse E. Trainer Lucien Roeffen: “De cijfers bleven oplopen, dus er moest iets gebeuren, maar het komt voor ons wel op een vervelend moment. We willen met HBV zo snel mogelijk naar de vierde klasse en de vorm (7 uit 3) was goed. Maar goed, corona overstijgt alles.”


“Een heel wijs besluit”, noemt TOP zaterdag-speler/trainer Jesper Brocks het. “Natuurlijk vervelend dat we niet kunnen trainen en spelen maar het is op dit moment niet anders. Hopelijk kunnen we over 4 weken weer een start maken.”

Meer berichten