Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Constantia verloor thuis van SCMH.</p>

Constantia verloor thuis van SCMH.

(Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl)

Amateurvoetbal in coronatijd (deel 3)

  •   keer gelezen   Voetbal

Het coronavirus slaat ook in Nederland keihard toe. Dit heeft onder andere grote gevolgen voor de amateursport. Maar hoe gaan verenigingen om met deze maatregelen? De komende dagen maken we een rondje langs hoofdtrainers van diverse voetbalclubs uit ons verspreidingsgebied.

Constantia heeft ervoor gekozen de spelers (tijdelijk) een individueel programma af te laten werken. Trainer Gert-Jan Reijnen -die het stilleggen van de competities de juiste beslissing noemt- geeft aan dat er wat gaat veranderen als duidelijk is wanneer de competitie weer starten. “Dan gaan we de intensiteit in trainingen opvoeren zodat we weer fit aan de hervatting verschijnen.” Reijnen vindt het lastig om zijn verwachtingen voor de rest van het seizoen uit te spreken. “Zo lang de aantallen van de besmettingen blijven stijgen, lijkt het me eerder dat er strengere maatregelen komen dan versoepelingen. Maar laten daar de deskundigen maar hun licht op schijnen. Zoals de situatie er nu bij ligt, verwacht ik niet meer dit kalenderjaar te spelen. Hopelijk kunnen we vroeg in het nieuwe jaar starten. Dat we de competitie langer doorspelen in de zomermaanden of wellicht een halve competitie spelen. Allerbelangrijkste blijft de gezondheid voor ons allen, daarna pas komt het voetbal wat mij betreft.”

Heijen
Vierdeklasser Heijen start komende dinsdag met trainen in twee tijdsblokken in groepen van 4 spelers. “Daarnaast mogelijk nog de fitness in. Dat plan moet nog uitgewerkt worden”, aldus trainer Peter ten Haaf. Hij verwacht niet dat de competitie voor kerst wordt hervat. Een halve competitie is een optie. “Heel benieuwd hoe het allemaal vorm gegeven gaat worden. Er moet goed over nagedacht worden. Wat ga je dan doen met promotie/degradatie? Een blessuregolf kan bijvoorbeeld fataal worden als je een halve competitie speelt. Daarmee kunnen zomaar clubs degraderen waar het in een heel seizoen onwaarschijnlijk is dat zij degraderen. Lastig allemaal. Ik hoop op een wijs besluit, wat dat dan ook mag zijn.”

Erp
Erp heeft een creatieve manier gevonden om toch te trainen. Afgelopen week trainden diverse groepjes van vier spelers. Trainer Jurgen van Wanrooij: “Dinsdag heeft onze keeperstrainer getraind met onze 4 selectiekeepers en onze hersteltrainer/fysio met de geblesseerde spelers. Afgelopen donderdagavond hebben wij met 4 selectietrainers de training verzorgd in 2 blokken van 50 minuten. Wij kunnen op deze manier 32 spelers trainen in groepen van 4. We zetten een circuitmodel weg op 4 kwarten op het speelveld en draaien zo door per onderdeel (loopscholing/techniektraining/scoorvormen/afwerkvormen/pass-trapvormen). De trainer blijft bij het eigen groepje. Ook hebben we 5 minuten wissel tijd tussen de 2 blokken. We staan dus met maximaal 20 man op het veld. Wij willen op deze manier aan de gang blijven zodat als we weer echt gaan opstarten weer eerder klaar zijn. We wachten de persconferentie van aankomende dinsdag maar weer af. Verder wachten we maar even af het is allemaal lastig te voorspellen. Laten we hopen dat het snel beter gaat met ons landje.”

VCA
Geen training momenteel bij VCA. “Maar we kijken wel naar de mogelijkheden”, aldus trainer Mark van Wijk. “Wel doen we opdrachten via de app om verbonden en fit te blijven. Mijn verwachting is dat het voetbal voorlopig er nog wel even uit ligt, al hoop ik van niet. Denk dat voetbal en sport in zijn algemeen een grote bijdrage aan de vrije tijdsbesteding van de mensen is.”

Meer berichten