Afbeelding
FC Schadewijk - Excellent. Foto: Ad Megens

Amateurvoetbal in coronatijd (deel 5)

Voetbal 3.039 keer gelezen

Het coronavirus slaat ook in Nederland keihard toe. Dit heeft onder andere grote gevolgen voor de amateursport. Maar hoe gaan verenigingen om met deze maatregelen? De komende dagen maken we een rondje langs hoofdtrainers van diverse voetbalclubs uit ons verspreidingsgebied.

De spelers van Herpinia hebben een trainingsschema gekregen. “Daarnaast hebben spelers de vrijheid om zelf aan hun conditie te blijven werken. Die verantwoordelijkheid ligt dus grotendeels bij de spelers”, aldus trainer Maarten Hendriks. “Daarnaast wilden we vorige week starten op het veld in groepjes van 4 (onder strikte voorwaarden). Maximaal 2 groepen van 4 tegelijkertijd. Helaas was ik zelf flink verkouden en kon het nog niet doorgaan. Ik hoop snel te kunnen spelen maar dat acht ik niet realistisch. Ik denk dat we ‘blij’ mogen zijn als we vanaf 2021 weer in groepsverband kunnen trainen en spelen.” Ook de keepers kunnen weer aan de slag gaan.

Excellent
Bij Excellent zijn ze vorige week gestart met trainen in groepjes van 4. Trainer John Janssen is blij dat er iets gedaan kan worden. “Mochten we in het nieuwe jaar toch op een bepaald moment kunnen starten dan verwacht ik dat een enkele competitie -waarbij je 1 keer tegen iedereen speelt- een reële optie is. Daarna maak je ranglijst op zodat je een kampioen en een degradant hebt en voor de ploegen die er voor in aanmerking komen een nacompetitie (promotie/degradatie). Nog een jaar geen (eind)stand opmaken lijkt mij geen goede zaak. Maar goed op dit moment is dit allemaal maar speculeren, eerst maar eens kijken hoe het nu verder gaat en waar de KNVB dan mee gaat komen. Duidelijk is dat voor iedereen de gezondheid voorop moet staan.”

Prinses Irene
Prinses Irene-trainer Erik Meulendijk houdt niet van speculeren. De clubs zijn afhankelijk van overheidsmaatregelen. “Die bepalen ook in wat we nu wel/niet mogen. Daarnaast heb ik rekening te houden met wat het individu wil. Sommigen willen trainen, anderen willen geen risico’s nemen. Waar ik heel erg mee zit is het gevaar voor blessures als we straks weer mogen trainen. De ene speler is niet de andere qua lichaam en arbeidsvermogen. Zeker in het amateurvoetbal op ons niveau zijn die verschillen groot. Dit terwijl we straks (waar ik bang voor ben) snel weer iedereen op wedstrijdniveau moeten krijgen. Als ze nog iets willen met de huidige competitie en dan de zomer door wedstrijden spelen moet dit allemaal in een te korte periode. Naar mijn mening is dit onverantwoord. Dat was het nu al en wordt het zeker na deze pauze. Als we de zomer doorspelen krijg je nu en zeer zeker volgend seizoen (’21-’22) gewoonweg meer (zware) blessures. Alles staat of valt met wanneer we weer mogen, maar ik verwacht zeker pas na de winterstop. Ik pleit dan voor het spelen van een halve competitie. Tweede keus: als de start van deze competitie nog later kan, is pas weer in het seizoen ‘21-’22 start competitie en dan de rest van dit seizoen bijvoorbeeld veel derby’s en vriendschappelijke wedstrijden spelen.”

SIOL
Komende donderdag hervat SIOL de training met kleine groepjes van 4 spelers. Trainer Dinand van Haaren. “Zolang er nog geen zicht is op het spelen van wedstrijden gaan we dit 1x per week doen. Ik heb de jongens geen loopschema ofzo meegegeven, maar heb ze wel op het hart gedrukt om de conditie op peil te houden en wat voor zichzelf te doen. We hebben net de voorbereiding erop zitten en het zou zonde zijn als we die straks weer helemaal kwijt zijn.” De voormalig spits verwacht niet dat er dit jaar nog gevoetbald gaat worden in de competitie. “Maar die situatie kan over een week of 4 natuurlijk weer heel anders uitzien. Binnen ons team hebben we tot nu toe 1 speler met corona gehad, gelukkig gaat het goed met zijn gezondheid dus we zijn bij SIOL er ook niet vrij van gebleven. Verwachtingen voor de rest van het seizoen vind ik op dit moment moeilijk aan te geven. Het belangrijkste op dit moment is natuurlijk dat we corona onder controle krijgen en dan kunnen we wel weer verder kijken. Maar diep in mijn voetbalhart hoop ik toch dat we de competitie kunnen hervatten en op een mooie manier kunnen afsluiten. Maar bovenal staat op dit moment de gezondheid van iedereen bovenaan.”

Handel
Trainer Tom Jacobs: “Vervelend zo een periode met weinig ontspanning in de vorm van sportief bezig zijn. Ik hoop dat we snel weer wedstrijden kunnen gaan spelen alleen denk ik niet dat het op korte termijn kan. Zolang de besmettingsaantallen oplopen zullen we zo min mogelijk contacten moeten hebben. Voetballen bij een andere voetbalclub draagt daar niet aan bij. Omdat het zo onzeker is hoe lang het gaat duren proberen we maatwerk te bieden naargelang de behoeften van de spelers. Waar de een graag gaat hardlopen om de conditie op pijl te houden gaat de ander liever veel fietsen of fitnessen. Sommige hebben veel behoefte aan om weer op de club bezig te zijn. Bij de ander komt het juist weer goed uit omdat het nu heel druk en hectisch is op het werk. Diegene kan nu beter zijn sport rondom het werk plannen. Er is een loopschema gemaakt voor degene die wat extra ondersteuning willen en we zijn nu bezig met het plannen van trainingen voor diegene die behoefte hebben om op de club te komen. Ik ben zeer benieuwd naar of we de competitie weer kunnen oppakken dit seizoen en zo ja, in welke vorm dit dan zal zijn. Doorvoetballen in de zomer lijkt me niet mogelijk. Veel voetballers hebben gezinnen en willen in de schoolvakantie niet gebonden zijn aan voetbal. Ook de velden zullen op tijd in onderhoud moeten. Ik ben niet jaloers op de planners van de competitie bij de KNVB. Wat je ook kiest het zal nooit 100% ideaal zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant