De Cuijkse verdediger Joël Roeffen hoopt op een definitieve doorbraak in het betaald voetbal.
De Cuijkse verdediger Joël Roeffen hoopt op een definitieve doorbraak in het betaald voetbal. Foto: Martijn Schwillens
interview

Joël Roeffen: ‘Bij Helmond Sport ben ik een volwassen voetballer geworden’

Voetbal 1.970 keer gelezen

HELMOND/CUIJK | Joël Roeffen maakte onlangs zijn basisdebuut bij Helmond Sport. Het is een volgende stap in de loopbaan van de Cuijkenaar, die hoopt op zijn eerste profcontract. “Ik heb de afgelopen maanden flinke stappen gezet en hoop dat ik VVV of Helmond Sport heb bewezen dat ik het kan maken in het betaald voetbal.”

Door Martijn Schwillens

De lach echoot over de kunstgrasmat in stadion De Braak. Middelpunt van een vrolijk onderonsje met zijn ploeggenoten, is Joël Roeffen. De 19-jarige verdediger heeft het naar zijn zin bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. “Ik ben met open armen ontvangen hier en gelukkig goed opgevangen door de andere jongens. Ik ben blij met de overstap, want sinds november ben ik gegroeid. Zowel conditioneel als fysiek. Na mijn debuut zelf (als invaller tegen Jong AZ) heb ik inmiddels ook mijn basisdebuut gemaakt (tegen Jong PSV, 23 februari jl.). Ik speelde zoals de trainer het wilde. Uiteindelijk ben ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling naar Helmond Sport gekomen. Die stap pakt nu goed uit.”

Talentenvijver
Technisch coördinator Louis Coolen en hoofdcoach Wil Boessen hebben in Helmond een zeer jonge spelersgroep samengesteld. Zo was de oudste basisspeler in het recente duel met NEC pas 24 jaar oud. “Het grote voordeel van zo’n jonge groep is dat je weet dat je kansen krijgt en de staf ook niet bang is om je fouten te laten maken. De meer ervaren jongens, als Guus Joppen, Jeff Stans en Jordy Thomassen, helpen je enorm op het trainersveld. Alles is erop gericht om je als jonge speler beter te maken. Het was de eerste weken flink aanpoten, maar je lichaam went eraan. Verder kijk je goed hoe bepaalde spelers dingen doen. Daar leer je weer van. Bij Helmond Sport ben ik een volwassen voetballer geworden.”

‘Uiteindelijk ben ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling naar Helmond Sport gekomen. Die stap pakt nu goed uit’

Reserverol
Vooralsnog moet Roeffen genoegen nemen met een rol als reserve achter ‘eerste keuze’ rechtsback Boyd Reith. “Ik snap de keuze van de trainer. Het is zodoende aan mij om me zoveel mogelijk te laten zien op de trainingen. Het wedstrijdverloop heeft soms invloed op je kansen om in te mogen vallen. Je wilt minuten maken, maar ik snap dat de trainer nog voor Reith kiest. Als het moet, zal ik er staan”, benadrukt Roeffen, wiens broer Jamie actief is voor VVV onder 18 jaar. “Mijn vader en moeder baalden er enorm van dat ze niet bij mijn debuut konden zijn. Je weet hoe gek mijn vader (HBV-trainer Lucien Roeffen, red.) van voetbal is... Die had er ongetwijfeld al een uur voor de aftrap gezeten. Na mijn basisdebuut tegen Jong PSV kreeg ik gigantisch veel appjes van familie en vrienden. Het is leuk dat er in Cuijk wordt meegeleefd.”

Profcontract
“Ik ben altijd centrale verdediger geweest, maar een echte groeispurt bleef uit. Zodoende ben ik me gaan specialiseren als rechtsback. Ik hoop over een maand duidelijkheid te hebben over mijn toekomst. Als VVV (dat Roeffen heeft verhuurd aan Helmond Sport) erin blijft, zijn mijn kansen in Venlo kleiner dan in Helmond om door te breken. Ik heb de overtuiging dat ik het kan maken in het profvoetbal. Zodoende hoop ik snel op mijn eerste profcontract.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant