Mocht 'zaterdagclub' JVC Cuijk dat willen, dan mag het na dit seizoen horizontaal overstappen naar de zondag.
Mocht 'zaterdagclub' JVC Cuijk dat willen, dan mag het na dit seizoen horizontaal overstappen naar de zondag. Foto: Voetbal-shoot.nl

Standaardteams kunnen per 2022-2023 overstappen van speeldag

Voetbal 1.545 keer gelezen

ZEIST | Met ingang van het seizoen 2022/’23 is het voor standaard mannenteams uitkomende in de eerste klasse of lager van het standaardvoetbal mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. Dit betekent dus extra keuzemogelijkheden voor clubs als JVC Cuijk, Margriet en TOP, die ook een zaterdagtak hebben. “Dit is alvast goed nieuws.”

Voorheen betekende een overstap van het zaterdag naar het zondagvoetbal dat een vereniging een klasse werd teruggezet. Zo koos VCA in 2019 om de zaterdag in te ruilen voor zondag. De club werd toen met het eerste elftal ingedeeld in de vijfde klasse, terwijl het op zaterdag uitkwam in de vierde klasse. Horizontaal overstappen betekent dat het speelniveau waarop een team normaliter zou worden ingedeeld op basis van de sportieve prestaties in het voorliggende seizoen, ook het niveau wordt waarop het team in het nieuwe seizoen wordt ingedeeld op de gewenste speeldag. “In de huidige situatie wordt een elftal dat de overstap maakt, beschouwd als een startend eerste elftal, wat betekent dat dit elftal in de laagste klasse wordt ingedeeld. Dit zorgde ervoor dat veel verenigingen niet overstapten. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, komen we tegemoet aan de wens van verenigingen en leden”, laat de KNVB weten.

Goed nieuws voor JVC?
Tijdens een recent interview met Kliksport gaf Sjaak Wellessen van JVC Cuijk -dat uitkomt in de derde klasse van het zaterdagvoetbal- al aan dat hij verwachtte dat de KNVB op enige termijn zou kiezen voor een flexibele speelronde, oftewel ‘weekendvoetbal’. De horizontale overstap lijkt een eerste stap of dient juist om dit te voorkomen. “Laat ik voorop stellen dat ik blij ben met het nieuws. Maar het is zeker nog veel te vroeg om te kijken we terug willen naar zondag. De spelersgroep heeft overduidelijk voor zaterdag gekozen en de club is tot nu toe heel blij met die keuze”, laat JVC-hoofdtrainer Dennis Straatman weten. “Het zou vooral mooi zijn als er meer clubs in de directe omgeving naar zaterdag gaan overstappen. En als het niet in de directe omgeving is, dan wel de regio Nijmegen, Oss en Eindhoven. Mocht je dan naar de tweede klasse promoveren in de toekomst, dan hoef je in ieder geval niet richting Rotterdam of Enschede.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant