<p>Het 60-jarig jubileum van VCA krijgt een sober karakter na het overlijden van een aantal prominente clubleden.</p>

Het 60-jarig jubileum van VCA krijgt een sober karakter na het overlijden van een aantal prominente clubleden.

(Foto: Kliksport)
column

‘Overlijden clubmensen legt zwarte deken over jubileum VCA’

  •   keer gelezen   Voetbal

Als Andere Tijden Sport een regionale variant zou hebben gehad, dan was de cameraploeg ongetwijfeld eens naar Sint Agatha getogen om het bijzondere verhaal van René Broekmans te filmen. Terwijl twee scouts van NEC de aalvlugge en gemakkelijk scorende Broekmans hebben gescout tijdens een wedstrijdje van VCA tegen De Zwaluw in Oeffelt in 1976, trekt het duo naar café Lombok in Sint Agatha om de dan 23-jarige aanvaller over te halen om in De Goffert te gaan spelen. Het wachten blijkt tevergeefs, want Broekmans heeft op dat moment al zijn ja-woord gegeven aan zijn peetoom (en ras-JVC’er) Rein Weijers van café De Bond om over te stappen naar JVC’31. 

Daarmee wordt Broekmans 45 jaar geleden de eerste ‘betaalde’ voetballer in de geschiedenis van de Cuijkse voetbalvereniging. Een mooi zakcentje en een baantje bij de lokale PTT vormen zijn ‘gage’ aan De Groenendijkse Kampen. Zijn vertrek doet pijn in Sint Agatha, maar de overstap van de derde klasse ‘Maasbuurt’ naar de derde klasse KNVB wordt hem gegund. Bij JVC groeit hij uit tot een steunpilaar en blijft hij zelfs tot na zijn officiële afscheidswedstrijd nog actief in het eerste elftal. Het JVC-virus geeft hij later ook over aan zijn kinderen Brenda, Rick en Danny, maar het hart blijft kloppen voor zijn dorpsclub VCA, waar hij later zal terugkeren en waar ook zijn zoons in het eerste gaan spelen. Ook zijn dochter Brenda wordt (elders) een verdienstelijk voetbalster.

‘Broekmans wordt in 1976 de eerste ‘betaalde’ voetballer bij JVC’

Als voetballer en postbode groeit Broekmans uit tot een bekend gezicht in het Cuijkse en in Staagte. Het verenigingsleven in Sint Agatha doet nooit vergeefs een beroep op hem. Gezien zijn vele contacten bij winkeliers en ondernemers gaat hij sponsors en ‘Club van 100’-leden werven voor VCA en later ook voor de Copa del Agatha. Maar ook lootjes voor de wekelijkse tombola verkoopt hij met hetzelfde plezier en met de voor hem zo kenmerkende glimlach. Ook als zijn zoons hebben afgezwaaid, blijft Broekmans een trouwe bezoeker van de wedstrijden van VCA.

Als binnen Sint Agatha een Coronagolf uitbreekt, wordt ook Broekmans getroffen. Weken nadat zijn broer Dion (de eerste doelman van VCA in 1961) en Loes Graat, al decennialang met haar Leo een vertrouwd gezicht achter de bar bij VCA, aan Corona overlijden, blijkt ook voor sportman pur sang Broekmans de strijd tegen het virus te machtig. Hij overlijdt op 1 juni 2021, op 68-jarige leeftijd. Het overlijden van deze clubmensen legt een zwarte deken over het 60-jarig jubileum dat VCA in 2022 (uitgesteld) gaat vieren.

Martijn Schwillens

Meer berichten