<p>Thomas Mertens scoorde al tien keer voor FC de Rakt dit seizoen.</p>

Thomas Mertens scoorde al tien keer voor FC de Rakt dit seizoen.

(Foto: Leon Voskamp)

‘FC de Rakt moet voor een periodetitel gaan’

  •   keer gelezen   Voetbal

UDEN | FC de Rakt is uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. De vierdeklasser won vier van de eerste vijf wedstrijden en staat op de tweede plaats in klasse 4H. De meest opvallende naam bij de Udenaren is Thomas Mertens. De 34-jarige aanvaller scoorde al drie hattricks en heeft nu een seizoenstotaal van tien doelpunten. “Het gaat inderdaad erg lekker”, erkent de veel scorende Bosschenaar.

De goede start van FC de Rakt is niet onopgemerkt gebleven. Toch voert bescheidenheid de boventoon op Moleneind. Zelfs bij Mertens, die dus al tien keer het netje vond in de eerste vijf wedstrijden. “Het begin is natuurlijk goed, maar het lijkt me niet handig als we nu meteen hoog van de toren gaan blazen. We moeten realistisch zijn en voor een periodetitel gaan”, zegt de spits, die kritisch is op zijn eigen spel. “Ik mis af en toe nog een stukje overzicht. Dan ben ik nog iets teveel op zoek naar een doelpunt, terwijl ik van mezelf een echte teamspeler ben. Zodoende voel ik me ook erg thuis bij De Rakt, want we hebben een hecht team en het is hier altijd gezellig. Zowel voor als na de wedstrijden.” De oud-speler van Willem II (jeugd), ONI, Dongen, Baronie en DESK is via ploeggenoot Bart van Geelkerken bij De Rakt terecht gekomen. “We kennen elkaar van onze studie en hebben sindsdien altijd contact gehouden. Ik voetbalde bij een lager elftal met vrienden, maar ik wilde eigenlijk weer voor een eerste elftal gaan spelen. Bart had al vaker gezegd dat ik meer dan welkom zou zijn hier. Zodoende heb ik voor De Rakt gekozen en het bevalt me hier uitstekend.”

‘Het belangrijkste is gewoon dat we doorgaan op de ingeslagen weg’

Persoonlijke ambities
De clubtopscorer heeft inmiddels ook een vriendin in Uden. “Ja, nu ben ik helemaal vaak in Uden te vinden”, lacht Mertens, die naar eigen zeggen erg fit is. “Tijdens corona heb ik ook doorgetraind. Dat betaalt zich nu uit.” En zijn persoonlijke ambities? “Ik heb er eens 28 in één seizoen gemaakt, maar ik ga niet zeggen dat dat een doel op zich is. Het belangrijkste is gewoon dat we doorgaan op de ingeslagen weg.”

Kritische hoofdtrainer
Ondanks de tweede plaats en de goede start is ook hoofdtrainer Eus Marijnissen niet van plan om zijn ploeg als titelkandidaat te bestempelen. “Neem afgelopen zondag tegen Herpinia. We winnen met 4-1, maar ik ben alleen tevreden over onze eerste helft. Toen waren we heer en meester, maar na rust was het ver beneden ons peil. We hebben nog een boel werk te verzetten, maar het positieve is dat we er vier maken, We kunnen goed voetbal spelen, maar we hebben nog teveel dips tijdens een wedstrijd. Op die moment moeten we meer brengen, meer energie in ons spel leggen. Nu geef je de tegenstander de kans om terug te komen in de wedstrijd. Dat mag gewoon niet gebeuren. Zodoende blijven we kritisch”, zegt Marijnissen, die natuurlijk wel te spreken is over de positie op de ranglijst. “Cito is titelkandidaat nummer één, maar twaalf punten uit vijf wedstrijden is prima. De competitie is echter nog lang. We willen een prima vierdeklasser zijn die voor een verrassing kan zorgen”, aldus de Udense coach. “De doelstelling is om bij de bovenste vier te eindigen. Het begin is er.”
FC de Rakt speelt zondag uit tegen fusieclub SSA Vesta’19, dat een plek in de middenmoot van de vierde klasse H inneemt.

Vierde klasse H:
1. Cito 4-12
2. FC de Rakt 5-12
3. SES 5-10
4. SCMH 4-9
5. Vorstenbossche Boys 5-9
6. Achilles Reek 4-7
7. Festilent 5-7
8. VESTA’19 4-6
9. Juliana Mill 4-5
10. SIOL 4-4
11. NLC’03 5-4
12. Ulysses 4-3
13. Herpinia 4-1
14. Gassel 5-0

Programma:
Herpinia - SIOL
Gassel - SCMH
Ulysses - Juliana Mill
Cito - Vorstenbossche Boys
VESTA’19 - FC de Rakt
NLC’03 - SES
Achilles Reek - Festilent

Meer berichten