Emilio Crusat krijgt instructies van keeperstrainer Bjorn van Haaren
Emilio Crusat krijgt instructies van keeperstrainer Bjorn van Haaren (Foto: Peter Kuijpers)

Hoofdrol in keeperssoap: Emilio Crusat nu definitief weg bij Blauw Geel’38/Jumbo

  •   keer gelezen   Voetbal

VEGHEL | De met veel ketelmuziek binnengehaalde doelman Emilio Crusat is alweer verleden tijd bij de Veghelse club. De manier waarop de Argentijn naar Veghel moest reizen stuitte hem tegen de borst. Het niet erkennen van zijn Argentijns rijbewijs werd een groot logistiek probleem. Misschien was zijn soms paniekerige keeperswerk daar wel aan gerelateerd. Hij gaf hoe dan ook geen vertrouwen en wekte veel irritaties op bij de getrouwen en niet op de laatste plaats bij de technische leiding.

Door: Peter Kuijpers

Het ‘keepersverhaal’ in Veghel begint met het vertrek van Jordy Zielschot. De doelman uit Waalwijk begon twijfelachtig in Veghel, maar ontwikkelde zich hoe langer hoe meer tot een uitstekende doelman in het eerste coronajaar. De verrassing en irritatie was dan ook groot dat hij naar de voor hem dichterbij gelegen zaterdagclub Achilles Veen vertrok. Dani Centen moest het keepersvacuüm gaan invullen bij de Derde Divisionist. Centen begon niet overtuigend, maar de club hield vertrouwen in de lange doelman uit Beugen. Na een onverwachte carrièreswitch was het voor Centen niet meer mogelijk aan de eisen te voldoen die een Derde Divisionist vraagt van een speler. Een vroeg exit was het gevolg, waar hij Blauw Geel’38 onbewust opzadelde met een vet keepersprobleem. Centen was wel zo coulant zijn diensten aan te blijven bieden tot er in Veghel een oplossing was gevonden voor het ontstane vacuüm. Inmiddels keepte hij afgelopen zondag weer in het eerste van VIOS’38 en stopte daar een penalty.

Jordy Zielschot begon onwennig, maar ontpopte zich als prima doelman (Foto Diana Kuijpers)

Station
De oplossing kwam na het telefoontje uit Oostzaan voor Blauw Geel’38 keeperstrainer Bjorn van Haaren. De Eindhovenaar heeft een stevig netwerk in het amateurvoetbal. Het was de keeperstrainer van huidige leider in de Derde Divisie OFC die belde. Hij vertelde een oplossing te hebben voor het ontstane keepersprobleem bij Blauw Geel’38 en kwam met de naam van Emilio Crusat met Argentijnse roots. De contacten werden gelegd en de komst van Crusat naar Veghel was snel geregeld. Echter al vanaf dag één gaf zijn komst naar de trainingen en wedstrijden een wat schamele aanblik. Met de bus naar Venray daar de trein naar Eindhoven of Helmond waar hij door collega’s op het station werd opgepikt, was natuurlijk verre van ideaal.

Dani Centen zijn verblijf in Veghel was van korte duur.

Ontploffen
Crusat ontpopte zich in Veghel als een bescheiden vriendelijke doelman. Zijn voertaal was Engels waar zijn moedertaal Spaans is. Hij keepte voor de Veghelaren in totaal één bekerduel en negen competitiewedstrijden. De Argentijn heeft zich maar in een paar wedstrijden kunnen onderscheiden Vooral in Gemert, waar Blauw Geel’38 vergat te winnen, redde hij de Veghelaren een paar maal voor alsnog een punt. De blunders in onder anderen de thuisduels tegen O.S.S.’20, ADO’20 en OFC waren tekenend en deden Niels van Casteren inwendig ontploffen. Het siert in dit geval gentleman Van Casteren dat hij zijn doelman nooit afviel. Hoewel zijn gezichtsexpressie vaak boekdelen spak. Emilio Crusat is een vriendelijke benaderbare speler, immer getooid met aandoenlijke glimlach. Inmiddels weer geland bij zijn vriendin in Veulen met opnieuw een levenservaring rijker. Blauw Geel’38 heeft de hoop gezet op de jeugdige Joran van Zutphen. Maar of hij de gezette toon van topkeeper Brahim Zaari kan invullen lijkt onredelijk dat te eisen. Dat lukte zijn voorgangers tenslotte ook niet. 

Emilio Crusat met een hem zo kenmerkende ‘Sonríe de oreja a oreja’ een glimlach van oor tot oor.

Meer berichten