<p>Niet alle meningen staan op een lijn&nbsp;</p>

Niet alle meningen staan op een lijn 

(Foto: Peter Kuijpers)

Trainers niet helemaal op een lijn met KNVB en RIVM plannen

  •   keer gelezen   Voetbal

Het blijven heikele gespreksonderwerpen: het kort stilleggen van competities en moet er een vervroegde winterstop komen? Het lijkt of de bond een vluchtheuvel zocht voor een pas op de plaats en hiermee ruimte creëert voor wat er in Den Haag vandaag wordt beslist. Wedstrijden onderling regelen is vragen om ellende, daarover bestaat een grote consensus. Corona is een fenomeen wat ons overkomt. Wellicht het felst knipperde onderwerp voor aan de koffieautomaat of kopieermachine. We peilden wat meningen van trainers in onze regio of net daarbuiten. Ze worden geplaatst op volgorde van binnenkomst. Deze rubriek kan dus steeds weer aangevuld worden.

Door Peter Kuijpers (pjmkuijpers@kpnmail.nl)

Peter van der Heijden trainer van Boskant
“De regel om in de avond niet te mogen trainen kan ik niet zo goed begrijpen. Ik denk dat er een vereniging is die het niet zo erg vindt, dat zijn allemaal studenten en die plannen de dag gewoon anders en zullen wel overdag trainen. Als er dan niet getraind kan worden dan ook maar alle wedstrijden eruit. Ik vind het heel erg vreemd dat verenigingen eigenlijk vrijgelaten worden om te voetballen. Ik had as zondag ook nog wel competitie willen spelen nu we zo’n goede reeks hebben neergezet. Hopelijk kunnen we snel weer aan de bak maar laten we eerst maar eens met zijn allen zorgen dat de besmettingen naar beneden gaan. Voor mij mag de winterstop nu beginnen als we toch niet kunnen trainen. Maar ik heb toch nog hoop dat we volgende week tot 20.00 uur mogen sporten.”

Michaël van Doren, trainer van Venhorst:
“Als er geen optie is om tussen 17.00 - 5.00 uur te trainen vind ik het een logisch besluit om niet te verplichten om te spelen. Gezien de situatie dat veel teams al kampen met blessures is het fysiek gezien ook niet verantwoord om verplicht te spelen. Dat de keuze wordt gemaakt om ‘onderling af te kunnen spreken’ is een oplossing die kan bijdrage aan een betere competitieverloop. Mijn inziens prima, dus maar natuurlijk verre van ideaal. Verwacht niet dat we dit jaar (klein maandje) weer gaan voetballen. Op termijn zal het balletje wel weer gaan rollen, de volksgezondheid lijdt hier natuurlijk ook zwaar onder. Op een verantwoorde manier moet er alles aan worden gedaan om de competitie uit te spelen. Wij als Venhorst, ondanks ‘de vergaarde punten’, willen natuurlijk ook graag door voetballen. Ondanks dat het spelletje uiteindelijk gaat om winnen speel je graag voetbal en heeft een ook een belangrijke positie binnen het dorp. Van enig voordeel, bij het stoppen van de competitie, is dus totaal geen sprake.”


Michael van Doren. (Foto: Eric Elbers

Rob van der Ven, trainer van DAW Schaijk:
“Wij hoeven zelf zondag niet in actie te komen. Dat clubs nu gevraagd worden komende zondag eventuele inhaalwedstrijden te spelen, is verrassend, maar ergens ook niet verkeerd. Mochten beide teams hiervoor open staan dan is het in ieder geval weer een extra gespeelde wedstrijd. In theorie zouden na zondag alle teams in onze klasse op negen gespeelde wedstrijden kunnen komen. Verwacht overigens niet dat dit het geval zal zijn. Speculeren over wat er daarna zal gebeuren heeft niet zoveel zin. We focussen ons op de zaken waar we wel invloed op hebben. Daarbij houden we alle scenario’s in ons achterhoofd en zou het fijn zijn om op zeer korte termijn duidelijkheid van de KNVB te krijgen over de komende weken. Vervolgens hopen we dat de competitie eind januari - begin februari weer ‘gewoon’ opgepakt kan gaan worden. Mocht blijken dat zelfs dit wederom een probleem gaat worden, dan is het zaak voor de KNVB om ervoor te zorgen dat iedereen minimaal één keer tegen elkaar heeft kunnen spelen. Dan heb je tenminste een basis waar je mee verder kunt op welke manier dan ook.”

Hugo van de Sande, trainer van Avesteyn
“De overheid heeft besloten dat alles na 17.00 uur dicht moet zijn. Daar moet ook Avesteyn zich aan houden, dus zit trainen er nu niet in. Toch had ik graag gezien dat we aankomende zondag nog een wedstrijd gespeeld hadden. Twee keer niet trainen (iedereen heeft hier last van) zou voor eenmaal best kunnen. Ik verwacht dat het inderdaad winterstop is of het kabinet moet de ‘17.00 uur regel’ los gaan laten. Dan kunnen we nog twee wedstrijden voetballen voor de winterstop. Het zal wel een iets andere winterstop zijn omdat we nu al stilliggen moeten we na de lockdown alweer beginnen met trainen. We kunnen natuurlijk niet 6 tot 7 weken niets doen en dan weer binnen 2 weken starten met de competitie. Als het bij twee wedstrijden blijft dan zie ik ook geen problemen om de competitie af te maken. Zou wel fijn zijn als we eindelijk weer eens een complete competitie kunnen afwerken.”


Trainer Patrick Cissen van VOW.

Patrick Cissen, trainer van VOW
“Onze selectie wil graag nog een keer spelen. DVS heeft al aangegeven niet te willen spelen. Nu wachten we op Mariahout. Verder zijn we ook afhankelijk van het weer. Er valt deze week best veel regen, op natuurgras spelen is bij ons de enige optie. Verder verwacht ik niet dat we nog spelen als de maatregelen zo blijven. Verplaatsen ze de activiteiten op het sportpark naar 20.00 uur, dan is het toch makkelijker om dingen te blijven organiseren. Ik zou wat later aan de competitie beginnen na de winterstop. Opnieuw aan de competitie beginnen of een andere opzet zou niet eerlijk zijn. Voor ons zou het wel goed uitkomen, omdat we in mijn ogen te weinig punten hebben gehaald. Maar we hebben ook geleerd van een aantal spelmomenten. We zijn in sommige wedstrijden niet volwassen en fit genoeg geweest.”

Theo van Lieshout, trainer van Heeswijk
“Ik denk dat het onderling regelen van de (inhaal) wedstrijden weinig uithaalt en dat de KNVB hier het voortouw in moet nemen en duidelijk moet zijn naar de clubs toe. Zolang de beperkingen met betrekking tot de openingstijden van de sportcomplexen in stand blijft heeft het geen zin om competitiewedstrijden te spelen. Nu is het afwachten wat de wijze heren in Den Haag beslissen, en er zal versoepeling van de regels nodig zijn om de competitie weer te kunnen hervatten. Hopelijk worden de cijfers van de besmettingen weer wat gunstiger de komende tijd, zodat we misschien na de winterstop weer ‘normaal’ kunnen opstarten. Voor het amateurvoetbal is het toch van essentieel belang om na twee verloren jaren de competitie uit te spelen lijkt mij. Anderzijds niet vergeten dat de gezondheid van de mensheid altijd prioriteit moet hebben in mijn ogen.”Henry van Wanrooy. (Foto Peter Kuijpers)

Henry van Wanrooy, trainer van WEC
“Gewoon tot 20.00 uur trainen. Dan maar wat korter. En niet douchen. Dan had alles door kunnen gaan. Onze selectie maakt elke week kleine stapjes in alle facetten wat het voetballen vraagt. Ook hoort daar een persoonlijke ontwikkeling bij met deze jonge groep. Wij scoren nog vrij moeilijk en dan is het lastig om drie punten te pakken. Daar zijn wij als team elke week mee bezig omdat te verbeteren. Ik vind dat wij daar al stapjes in gemaakt hebben. Als het een paar wedstrijden aan onze kant was gevallen hadden wij middenmoot gestaan. Ik heb veel vertrouwen in de tweede seizoenshelft. Over corona laat ik mij niet uit. Dat is toch af wachten. De KNVB moet gewoon één lijn trekken.”

Peter van den Heuvel, (ex) trainer van FC Uden:
“Ik vind het belachelijk wat de KNVB nu doet. Let op mijn woorden: de helft gaat niet door, dat kun je aanvoelen komen. Het beste is af te wachten tot je weer mag beginnen. Zo is er geen enkele controle mogelijk. Met een of twee coronagevallen kun je best voetballen. Er wordt té gemakkelijk naar de coronaregel gegrepen omdat het niet de door de bond wordt geregeld. Daarnaast heeft team A straks vijftien wedstrijden gespeeld en team B maar tien. Ik zou zeggen begin nu met die winterstop kan je in het weekeinde trainen en 9 januari weer beginnen. Waarom in mei en juni niet doorvoetballen, bovendien met goed weer. Voor een keer om de competitie eindelijk weer eens tot een goed einde te brengen geen slecht plan.”


Peter van den Heuvel. (Foto Peter Kuijpers)

Meer berichten