Lodewijk de Kruif en Wim Scheen in de bestuurskamer van UDI'19/CSU.
Lodewijk de Kruif en Wim Scheen in de bestuurskamer van UDI'19/CSU. (Foto: Peter Kuijpers)
interview

‘UDI’19/CSU heeft bewezen een vitale vereniging te zijn’

  •   keer gelezen   Voetbal

UDEN | Als corona geen roet (meer) in het eten gooit, kunnen de leden van UDI’19/CSU in het weekend van 5 en 6 februari weer het veld op. De winterstop is een mooi moment om de sfeer te peilen op sportpark Parkzicht, waar uw redacteur afgelopen week neerstreek voor een interview met trainer Lodewijk de Kruif en voorzitter Wim Scheen.

Door Martijn Schwillens en Peter Kuijpers

Wim Scheen werd medio november benoemd tot de nieuwe voorzitter van UDI’19/CSU. Ofwel, nieuw. Voor de in Uden-Zuid woonachtige preses is het een terugkeer in het bestuur, want eerder bekleedde hij al verschillende functies, waaronder het jeugdvoorzitterschap. Ook was hij verantwoordelijk voor enkele maatschappelijk projecten en was hij vicevoorzitter. “Ik ben officieel import, maar na dertig jaar in Uden, kan ik wel zeggen dat ik een Udenaar ben. Een echte Ujese word je natuurlijk nooit”, lacht hij. “De vraag of ik voorzitter wil worden, overviel me niet. Na een korte overweging heb ik ja gezegd.”

Clubmensen
UDI’19 heeft, zoals veel (sport)verenigingen, een bijzondere twee jaar achter de rug waarin vaker niet dan wél gevoetbald kon worden door alle (corona)maatregelen. Toch is de vereniging met 1.800 leden volgens Scheen ‘vitaal en veerkrachtig’. “Ik ben zelf net hersteld van het virus, terwijl ik lang de hoop had dat dat ik de dans zou kunnen ontspringen. Gelukkig zijn zware klachten me bespaard gebleven”, vervolgt Scheen. “In de Covid-periode zijn enkele prominente UDI-mensen weggevallen. Dat is uiterst pijnlijk, temeer omdat we daar niet stil bij hebben kunnen staan op een manier zoals we dat zouden willen. Ieder lid dat wegvalt door deze omstandigheden, is er één teveel. Maar zodra het kan en mag, en bij voorkeur ook iedereen weer durft, zullen we nog een keertje uitgebreid stilstaan bij het overlijden van alle Udinaren in de afgelopen twee jaar. Dat zit ook al in de pen.”

‘Zodra het kan en mag, zullen we nog een keertje uitgebreid stilstaan bij het overlijden van alle Udinaren in de afgelopen twee jaar’

Geen tegenvallers
Waar Covid er op persoonlijk vlak soms flink heeft ingehakt, telt dat volgens Scheen ‘gelukkig’ minder voor de financiële positie van de vereniging. “UDI is een behoorlijk vitale vereniging. Waar we momenteel in de gehele maatschappij de effecten beginnen terug te zien, is onze club vitaal gebleven. Daar waar mogelijk, en binnen de grenzen van wat veilig kon en mocht, is er veel gevoetbald. Onderling zijn er veel wedstrijden geweest, zeker bij de jeugd. Hierdoor zijn veel leden aan de gang kunnen blijven met het leukste spelletje dat er is. Dat heeft enorm geholpen”, legt de preses uit. “Door corona zijn we ook niet tegen financiële tegenvallers of andere perikelen aangelopen. Op dat vlak is UDI redelijk ongeschonden gebleven. Daar hoor je mij zeker niet over klagen.”

Betrokkenheid
De grootste uitdaging waar verenigingen, dus ook UDI, tegenaan loopt, is om leden en vrijwilligers betrokken te houden. Waar het sociaal leven van sommigen zich tot maart 2020 soms wel vier dagen afspeelde op sportpark Parkzicht, is dat gereduceerd tot in-en-uit voor een training of zelfs helemaal niets, omdat toeschouwers enkele niet welkom waren. Een opvallend initiatief om toch betrokkenheid te creëren, is de online verkiezing van het nieuwe wedstrijdtenue voor het seizoen 2022-2023. Leden hebben tot en met 30 januari de kans om te stemmen op vijf mogelijke (thuis)tenues. “Het is als vereniging erg belangrijk om mee te bewegen met de tijd en voeling te houden met hetgeen wat je leden beweegt. Gelukkig heb ik twee jonge zoons die me scherp houden en weten wat er speelt bij de jongere leden. De online enquête om het shirt te bepalen, kwam enigszins toevallig tot stand omdat kort na mijn aanstelling als voorzitter ook een nieuw contract moest worden afgesloten met de kledingfabrikant en ons huidige tenue niet meer gecontinueerd kon worden. We zijn de Tricolores, dus uiteraard blijven de Tricolores behouden. Het gaat nu om de vorm waarin je onze driekleur giet”, vertelt Scheen. “We gaan ons tenue moderniseren zonder te tornen aan de statuten. Maar door onze leden de keuze te laten, voelt goed, want we willen ze graag betrokken houden bij UDI’19.”

Normaliter zou Scheen de leden eerder deze maand hebben toegesproken tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie. De laatste receptie vond plaats in januari 2020. Zodoende grijpt hij dit interview aan om een korte wens uit te spreken voor UDI’19 en haar vele leden. “We hebben geen glazen bol, dus we kunnen helaas nog niet weten wat Covid nog brengt, maar als we mee mogen maken dat we echt los kunnen, dan gaan we ook los. Dat begint hopelijk al in het weekend van 5 en 6 februari, met een volledige speelronde bij onze jeugd en senioren. Mét publiek. Want als het weer kan, weet ik dat onze leden met veel plezier komen voetballen en kijken. En dat plezier wens ik ze ook”, onderstreept hij.


Contractverlenging
Eén van de eerste zaken die Scheen vlak voor Kerst moest ondernemen, was de contractverlenging van Lodewijk de Kruif, die voor een vierde seizoen getekend heeft als hoofdtrainer van het eerste elftal van de Hoofdklasser. “Vooropgesteld, we zijn tevreden over de prestaties van UDI 1, maar we zijn eveneens een vereniging die continuïteit en trouw belangrijk vinden. De voetballerij is een beetje opportunistische wereld, maar wij kijken ook altijd naar de lange termijn. Er ligt een plan voor de toekomst, inclusief zaken buiten UDI 1. Dat totaalplaatje hebben we voorgelegd bij Lodewijk en hij kon zich daar prima in vinden. UDI 1 is erg belangrijk, maar onze vereniging is meer dan het vaandelteam. Balans is het toverwoord. Maar het moge duidelijk zijn dat we erg tevreden zijn over de samenwerking met Lodewijk, anders waren we niet doorgegaan.”

Lodewijk de Kruijf

Die tevredenheid is wederzijds, benadrukt Lodewijk de Kruif als hij in navolging van Wim Scheen aanschuift aan de lange tafel in de bestuurskamer van de Udenaren. “We hebben behoorlijk wat gesprekken met elkaar gehad over het voetbalinhoudelijke verhaal en tijdens die verhalen is duidelijk naar elkaar toe uitgesproken wat onze ambities zijn. De stand van de ranglijst is van belang, maar het doorlaten stromen van talentvolle jeugd en de regiofunctie die UDI heeft, zijn zaken die we ook besproken hebben. Net als de rol die ik daarin kan spelen. Het totaalplaatje past naadloos bij de manier waarop ik tegen het spelletje en tegen het amateurvoetbal aankijk”, zegt de oud-profvoetballer van onder meer FC Wageningen, Beerschot en TOP.

Prestaties
De 52-jarige De Kruif is primair verantwoordelijk voor de prestaties van UDI’19 in de Hoofdklasse B. Halverwege het seizoen staan de Tricolores op een derde plaats en werden met name tegen de topploegen goede resultaten geboekt. “Dit is nu mijn derde seizoen in Uden. In het eerste jaar begon het op een gegeven te lopen, maar toen kwam de coronastop. In mijn tweede seizoen werd alles al na vijf speelrondes stilgelegd, dus daar kun je niks zinnigs over zeggen. Al was onze start toen niet geweldig”, erkent hij. “Dit seizoen doen we fantastisch mee. Dat zag je terug in de overwinningen tegen Halsteren en OJC Rosmalen. Tegen koploper Baronie (2-2) hadden we zelfs moeten winnen. Ik zie een duidelijke ontwikkeling in de ploeg. De jongens die er al langer zaten, zijn steeds beter gaan presteren en de jonge jongens die doorkomen, bewijzen steeds vaker dat ze het niveau aankunnen. We waren in goede doen, dus voor ons kwam de corona-stop eigenlijk op een verkeerd moment.”

Vertrek Jaouad Chraou
De Kruif kreeg vorige week ook een teleurstelling te verwerken, toen bekend werd dat Jaouad Chraou al na een half jaar in Uden zijn carrière zal vervolgen in België. De aanvaller jaagt het ‘grote geld’ achterna bij Esperanza Pelt, dat enkele oud-profs in de gelederen heeft. “We hebben afgelopen zomer veel tijd geïnvesteerd om hem warm te maken voor UDI’19. Hij kwam niet fit bij ons binnen, maar hij heeft enorm hard gewerkt om weer fit te worden. Toen hij eenmaal 95% fit was, begon hij ook een rol van betekenis te spelen, met enkele assists en goals. Hij had ook een voorbeeldfunctie richting onze jonge jongens. Onlangs gaf hij aan dat hij moeite had om opnieuw op te starten na de corona-stop, maar nog voordat hij de zin had afgemaakt, vertelde hij dat hij naar Esperanza zou vertrekken. We moeten Jaouad zo snel mogelijk vergeten en opvangen met de jongens die we wel hebben. En mocht zich nog een buitenkansje voordoen met een speler die bijvoorbeeld elders afvalt of verhuurd kan worden, dan zullen we daar natuurlijk naar kijken.” 

‘In het nieuwe seizoen willen we structureel in de top-5 willen gaan spelen en eigenlijk mee moeten gaan doen om de prijzen’

Plannen toekomst
Wat De Kruif aanspreekt en heeft bijgedragen aan de contractverlenging, zijn de mogelijkheden voor de toekomst. “We wilden dit seizoen een aanval doen op de top-5. We staan nu derde en hebben bewezen dat we ons kunnen mengen met de betere ploegen. Baronie maakt de favorietenrol waar, maar wij hebben ons succesvol gemeten aan Halsteren en OJC Rosmalen, die goed hebben geïnvesteerd in de spelersgroep en zich qua budget op een ander level bevinden dan UDI. We liggen op koers voor de top-5, maar de bloemen worden pas op de finish verdeeld”, zegt De Kruif. “In het nieuwe seizoen willen we een stapje verder zijn. Dat houdt in dat we structureel in de top-5 willen gaan spelen en eigenlijk mee moeten gaan doen om de prijzen. Dat betekent dus het winnen van een periodetitel of zelfs nog meer. Die ambitie hebben we (bestuur en ik, red.) naar elkaar uitgesproken. En dat mag ook best op dit niveau”, vindt hij.

En mag de Udense aanhang de komende jaren ook enkele ‘eigen talenten’ als debutanten verwachten in UDI 1? “We hebben enkele talenten in onze onder 19 rondlopen die eerst nog de stap moeten maken naar onze onder 23-ploeg, maar daarin bevinden zich nu al een aantal jongens die we bewust bij onze groep hebben gehaald. Zij lijken te kunnen aanhaken bij het eerste elftal. Het talent is er, maar ze zijn er nog niet. Maar dat komt wel”, besluit hij.

Als het aan de KNVB ligt, hervat UDI’19 op zaterdagavond 5 februari de competitie met een uitwedstrijd tegen RKZVC in Zieuwent.


Lodewijk de Kruif (52) is bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van UDI’19/CSU. Hij kwam in 2019 over van zaterdaghoofdklasser DUNO Doorwerth, waar hij bijna vier jaargangen werkzaam was. Andere clubs op zijn cv als trainer zijn NEC en Almere City (jeugd), het Nigeriaanse Heartland en de nationale ploeg van Bangladesh.

Wim Scheen was tussen 2007 en 2016 al bestuurslid bij UDI’19. De 62-jarige Udinaar was eerder jeugdvoorzitter en vicevoorzitter bij de Udense club. Hij volgde begin november Ben Tuithof op, die de voorzittershamer vier jaar lang hanteerde op Parkzicht.

Meer berichten