Michelle van der Laan (links) en Kika van Es zijn tevreden bij Eredivisionist Achilles’29. (foto: Jos Gröniger)
Michelle van der Laan (links) en Kika van Es zijn tevreden bij Eredivisionist Achilles’29. (foto: Jos Gröniger)

Michelle van der Laan en Kika van Es 'willen bij Achilles iets moois neerzetten'

  •   keer gelezen   Voetbal

GROESBEEK | Als voetbalster hebben de Boxmeerse Kika van Es (25) en de 24-jarige Michelle van der Laan uit Cuijk een schat aan ervaring opgedaan bij clubs op het hoogste niveau in Nederland. Sinds twee maanden zijn de twee 'profs' aangesloten bij de in de Eredivisie debuterende vrouwen van Achilles'29 uit Groesbeek. "We hebben het hier prima naar onze zin. Organisatorisch en persoonlijk is dit een fijne club", klinkt het eensgezind.

Door Jos Gröniger

De eerste competitienederlaag in het historische eerste thuisduel in de Eredivisie is een domper. Maar de teleurstelling van de zure 0-1 nederlaag tegen Telstar maakt snel plaats voor positivisme.

Michelle van der Laan
"De nederlaag is kut. We hebben dit niet verdiend, een gelijkspel was toch wel het minste geweest. We hebben goed gespeeld", zegt de Cuijkse, die erg tevreden is over de eerste twee maanden op de Heikant in Groesbeek. "Achilles'29 is top. Het is een dorpsclub, maar alles is tot in de puntjes geregeld. En we horen er als vrouwenteam ook echt bij, we zijn onderdeel van de club. Dat heb ik op andere plaatsen anders meegemaakt", zegt de verdedigende middenvelder, die over enkele maanden haar Pabo-studie wil afronden.

'Engeland lijkt me het einde'
De Cuijkse, die in het verleden actief was voor onder andere JVC Cuijk, VVV-Venlo, FC Utrecht, PSV en het Huissense RKHVV, en met Achilles'29 aan haar vierde seizoen Eredivisie bezig is roemt de beleving. "Achilles is als achtste club toegetreden tot de Eredivisie. Toen ik benaderd werd, ben ik eens gaan praten en kijken, en de eerste indrukken waren goed. Mijn doel is hier iets moois neer te zetten. Maar spelen in de Engelse competitie lijkt me helemaal het einde."
Voorlopig kijkt de Cuijkse niet te ver vooruit. "Op 23 september ontvangen we Ajax. Daar kijk ik naar uit, en niet tegenop hoor."

Kika van Es
De Boxmeerse verdedigster maakt bij Achilles'29 haar comeback na anderhalf jaar blessureleed. Over de dubbele beenbreuk die haar aan de kant hield, praat de ex-speelster van ander andere PSV zichtbaar niet graag. "Ik ben blij dat ik weer kan voetballen, en dat ik hier de kans krijg op mijn oude niveau terug te komen. Deze club is familiair, en Achilles is groot vanwege de manier waarop ze de dingen hier doen. Dat gebeurt niet overal."

'Moet stappen maken'
Het gegeven dat Van Es in Groesbeek samenspeelt speelsters uit het Land van Cuijk (naast Michelle van der Laan komen Guusje Eijkmans en Annet van Hout er uit, red.) telt voor de verdedigster niet. "Dat is leuk, maar ik ben hier om te voetballen. Bij Achilles'29 krijg ik daar ook volledig de ruimte voor. Ik voel me een profvoetbalster. Ik kan hier trainen zoveel ik wil, want ik moet stappen maken. Dat ik nu weer geselecteerd ben voor Oranje (Kika van Es reist deze week met het Nederlands elftal voor een oefenwedstrijd af naar Amerika, red.) is geweldig. De volgende stap is een basisplaats in Oranje."
Aan toekomstplanning doet het tweetal niet. "Waar mijn toekomst ligt weet ik niet. Ik durf niet meer te ver vooruit te kijken."

Nawoord redactie: Achilles'29 debuteert deze jaargang in de Eredivisie. De eerstvolgende wedstrijd is op vrijdag 23 september om 19.30 uur op sportpark De Heikant in Groesbeek. Een week later gaan de Groesbeekse voetbalsters op bezoek bij FC Twente en op vrijdag 7 oktober is Achilles'29 Vrouwen 'gastheer' van PSV Eindhoven.

Meer berichten