In het Kruisherenklooster in Sint Agatha komen twaalf appartementen en studio's voor mensen die willen wonen en bezinnen binnen de kloostermuren.
In het Kruisherenklooster in Sint Agatha komen twaalf appartementen en studio's voor mensen die willen wonen en bezinnen binnen de kloostermuren. Foto: De Maas Driehoek

Twaalf appartementen en studio's in klooster Sint Agatha

Wonen 2.492 keer gelezen

SINT AGATHA | Er komen twaalf appartementen en studio's in het Kruisherenklooster in Sint Agatha. De provincie Noord-Brabant investeert 535.000 euro in de bouwplannen die de toekomst van het oudste klooster van Nederland moeten waarborgen.

Door Martijn Schwillens

De totale kosten van het project (www.kloostersintagatha.nl) bedragen bijna 2,3 miljoen euro. De kosten voor de renovatiewerkzaamheden zijn 950.000 euro.
Het klooster in Sint Agatha wordt al bewoond sinds 1371 en herbergt de erfgoedcollectie van meer dan honderd ordes en congregaties uit Nederland. "Een bijzonderder klooster dan dat in Sint Agatha vind je nergens in ons land", stelt gedeputeerde Marianne van de Sloot, die namens de provincie naar het Cuijkse kerkdorpje was gekomen om een symbolische 'overdracht' van het subsidiebedrag te doen aan directeur Marga Arendsen van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. "We hebben nagedacht over de toekomst van het klooster. Voor ons was wonen een logische bestemming voor het klooster, met een geschiedenis die al teruggaat naar de Middeleeuwen", zegt Arendsen. "Dit klooster wordt al 650 jaar bewoond en dankzij deze nieuwe woningen blijft het ook in de toekomst een thuis voor mensen die op zoek zijn naar bezinning en spiritualiteit."
In de zuid- en oostvleugel van het klooster moeten in het najaar van 2020 twaalf woonunits worden opgeleverd voor mensen die op zoek zijn een woonplek mét bezinning. De gezamenlijke ruimtes worden gedeeld met de kruisheren. "Ook in de toekomst zullen mensen op zoek blijven naar een plek van rust en bezinning", vervolgt Br. Edgard Claes, één van de vijf kloosterlingen die nog woonachtig zijn in Sint Agatha. "Als orde zijn wij dan misschien wel uitstervende, maar als door bewoning de toekomst van dit klooster blijft gewaarborgd, dan juichen wij dit toe. Wij heten welkom aan iedereen die hier wil komen wonen en onze spiritualiteit wil delen."

Volgende generaties
Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk noemt het Kruisherenklooster 'het pareltje van Brabant'. Dat vindt ook Van der Sloot, die benadrukt dat de provincie veel waarde hecht aan de religieuze historie van Brabant. "Wij willen ons erfgoed overbrengen aan volgende generaties. Zodoende dat wij hierin willen participeren."
Ook de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels is blij met de plannen. "Het oudste klooster van het land in het oudste cultuurlandschap van Nederland, de Maasheggen. Wij werken graag mee aan behoud en het verder op de kaart zetten van dit gebouw en gebied."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant