De informatieavond over de Woongemeenschap Binnentuin (i.o.) in 't Stekske in Stevensbeek werd afgelopen woensdag goed bezocht.
De informatieavond over de Woongemeenschap Binnentuin (i.o.) in 't Stekske in Stevensbeek werd afgelopen woensdag goed bezocht. (Foto: Martijn Schwillens)

'Goed zijn voor jezelf, voor elkaar en voor de aarde' bij Stevensbeekse Woongemeenschap

  •   keer gelezen   Wonen

STEVENSBEEK | Wonen op historische grond. Samen, alleen, maar vooral met elkaar. Stevensbeek krijgt haar eigen Woongemeenschap Binnentuin binnen de muren van het Stevenshof, dat in de toekomst Hof Lindebeek gaat heten. "Wij zijn voor onze woongemeenschap op zoek naar mensen die goed willen zijn voor zichzelf, voor elkaar en voor de aarde", aldus Piet Vloemans.

Door Martijn Schwillens

Het heeft een wat zweverig imago, een woongemeenschap, ook wel bekend als een commune. Maar het heeft ook een grote aantrekkingskracht. Juist omdat Woongemeenschap Binnentuin niemand wil uitsluiten, ook niet mensen met een zorgvraag. "Wonen met zorg", zegt Vloemans, voorzitter van de woongemeenschap i.o. "Er komen drie woongebouwen, met 21 woningen voor kopers en huurders, die verbinding willen maken met de mensen om zich heen. Die het leuk vinden om activiteiten met andere mensen te ondernemen. Veilig en toekomstbestendig."

Nabuurschap
Die verbinding, in de folder 'Nabuurschap' genoemd, moet vorm krijgen in de wijze van leven. Omzien naar elkaar is daarbij een vereiste. "Het vergt flexibiliteit. Mensen met een sterke mening die ze door willen drukken, zullen zich minder snel thuisvoelen dan mensen die zich prettiger voelen bij een consensus", vervolgt Vloemans. Hij schetst voor de tientallen aanwezigen in 't Stekske een beeld van hoe het dagelijkse leven eruit komt te zien. "We denken aan twee groepsactiviteiten per maand, gezamenlijk onderhoud van de tuin, af en toe gezamenlijk eten, maar ook het delen van gereedschappen of bijvoorbeeld wasmachines. Heb je voor twintig huishoudens ook twintig wasmachines nodig of volstaan vijf machines ook? En wil je op pad, waarom dan niet gebruikmaken van een deelauto? Er komen ook logeerkamers voor gasten. De ontmoetingsruimte is bedoeld voor activiteiten, maar we willen ook de verbinding aangaan met de mensen in Stevensbeek, de dorpsraad en het asielzoekerscentrum."
Woongemeenschap Binnentuin staat open voor alleenstaanden, stellen en gezinnen; jong en oud. "We willen vooral ook een milieubewuste woongemeenschap zijn. Dus goed zijn voor jezelf, elkaar, maar zeker ook voor de aarde."
Voor Hof Lindebeek, waar ook een zorgresidentie komt en nieuwbouwwoningen aan de Lindelaan worden gerealiseerd, moet in het najaar van 2020 de schop de grond in. Het eerste succesje kon woensdag al gevierd worden, want de animo blijkt groot. In totaal woonden zo'n 80 belangstellenden woensdag de info-avond bij.

Meer berichten