Mooiland wil de komende jaren tussen de 220 en 310 extra huurwoningen realiseren in het Land van Cuijk.
Mooiland wil de komende jaren tussen de 220 en 310 extra huurwoningen realiseren in het Land van Cuijk. Foto: De Maas Driehoek

Mooiland wil 220 tot 310 extra huurwoningen realiseren tot 2030

Wonen 1.925 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Woningcorporatie Mooiland wil tot 2030 tussen de 220 en 310 extra huurwoningen realiseren in het Land van Cuijk. Het leeuwendeel, tussen de 110 en 120 nieuwe huurwoningen, zal in Grave worden gerealiseerd. Ook stopt Mooiland tijdelijk met de verkoop van huurhuizen.

Dat blijkt uit de Prestatieafspraken, die de woningcorporatie met de gemeenten en andere belanghebbenden heeft gemaakt. Van de 220 tot 310 extra huurwoningen worden er 50-60 in Boxmeer, 40-60 in Mill en Sint Hubert, 20-40 in Sint Anthonis en ‘slechts’ 10-30 huurwoningen in Cuijk gerealiseerd. “We willen recht doen aan de woonvraag van bijzondere doelgroepen zonder daarbij de kans van reguliere woningzoekenden te verminderen. Dit bereiken we onder andere door de huidige woningvoorraad uit te breiden”, schrijft Mooiland. “Daarnaast stoppen we in principe tijdelijk met de verkoop van huurwoningen. Tenslotte sturen we op vraagdruk van verschillende doelgroepen. Gelet op de druk op de woningmarkt zetten partijen ook in op flex-wonen en het tijdelijk gebruik van leegstaande gebouwen.”

Ook de gemeente aan zet
Mooiland wil met de gemeente Land van Cuijk aan tafel, met als doel de gemeente te bewegen om eigen gronden te verkopen tegen een sociale kavelprijs of voorwaarden te stellen aan marktpartijen. “Dit bevordert de bouw van sociale huurwoningen. De corporaties (Mooiland en Wonen Vierlingsbeek, red.) gaan in gesprek met de gemeente Land van Cuijk met als doel overeenstemming te bereiken over de daartoe te hanteren systematiek.”

Voorrang-labels
In het rapport van Mooiland is verder te lezen dat corporatie Wonen Vierlingsbeek een woningvoorraad van circa 500 woningen nastreeft in de kernen van de voormalige gemeente Boxmeer. De bouw van nieuwe huurwoningen in de kleine kernen wordt onderzocht.
Om de slagingskansen voor bepaalde doelgroepen op een huurwoning te verbeteren, zal worden ingezet op voorrang-labels voor jongeren tot 23 jaar, 60-plus of met een indicatie Volledig Pakket Thuis. Ook wil Mooiland in 2030 alle huizen hebben voorzien van een A-label (op het gebied van energie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant