Op industrieterrein Haven Cuijk wordt een stroom- en warmwaternet aangelegd. De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (vierde van links) deed vrijdag de eerste schop in de grond in. (foto: Diana Derks)
Op industrieterrein Haven Cuijk wordt een stroom- en warmwaternet aangelegd. De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (vierde van links) deed vrijdag de eerste schop in de grond in. (foto: Diana Derks)

Bio Energie Centrale Cuijk breidt uit met stoomnet

  •   keer gelezen   Zakelijk

CUIJK | Op het industrieterrein Haven Cuijk wordt een stroom- en warmwaternet aangelegd. Met de komst van het nieuwe stoomnet kan BECC vanaf september nabijgelegen bedrijven ook van stoom voorzien. De eerste afnemers hebben al getekend, namelijk de papierfabriek SCA Hygiene Products en Berry Global.

BECC B.V., een joint-venture van Biosco B.V. en NIBC Mezzanine & Equity Partners leggen het stroomnet aan. Robert Ian Oei, Managing Director van het bedrijf vertelt over het stroomnet:''Het toont eens te meer dat puur ondernemerschap en duurzaamheid hand in hand moeten gaan''.

Grote besparingen
De afnemers gebruiken deze duurzame vorm van warmte voor hun productieprocessen. SCA en Berry Global verduurzamen hiermee hun energievoorziening, waarmee naar verwachting circa 8 miljoen kubieke meter aardgas per jaar wordt bespaard. Door het nuttig aanwenden van restwarmte wordt de efficiency van de bio-energiecentrale verhoogd van circa 30 procent naar boven de 55 procent.

Duurzame energie uit de regio
"BECC B.V. is in 2015 gestart met de overname van de bio-energiecentrale, waarna de installatie weer in bedrijf is genomen. De centrale wordt gestookt met regionaal geproduceerde en ingekochte biomassa, zoals snoeihout uit bossen en plantsoenen. BECC B.V. produceert 100 procent duurzame groene stroom", maar Daniel Goedhuis, mededirecteur van BECC vond dat het nog beter kon. "Bij de productie van elektriciteit gaat veel warmte verloren. Op het industrieterrein hier in Cuijk bevinden zich enkele grote gebruikers van warmte in de vorm van stoom. Zij maken deze stoom nu met aardgas, terwijl wij dat ook kunnen leveren vanuit onze installatie. Een grote efficiencyverbetering en verduurzaming. Na uitgebreide voorbereidingen is de kogel nu door de kerk en kunnen we starten met de bouw van het stoomnet."

Investering
De investering in de verbouwing van de centrale en de aanleg van het stoom- en warmwaternet wordt gefinancierd door BNG Bank en Nationaal Groenfonds. Beide financiers hebben een sterke focus op het stimuleren en versnellen van de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Een van de eerste afnemers, Berry Global, vindt groene energie erg belangrijk. ''We blijven voortdurend beschermen wat belangrijk is en we zijn er trots op dat we de volgende stap nemen voor onze locatie in Cuijk", legt hij tot slot uit.

 

 

 

Meer berichten