Susan van den Berk, handfysiotherapeute.
Susan van den Berk, handfysiotherapeute.

Handfysio oplossing bij handproblemen

Zakelijk 1.082 keer gelezen

CUIJK | "Het maakt je radeloos als je je hand niet kunt gebruiken zoals je wilt", aldus Susan van den Berk, handfysiotherapeute van Hofmans van Benthum in Cuijk. Zij heeft zich gespecialiseerd in hand-, pols- en elleboogklachten. "Bij pijn in de hand, kramp in de spieren en, of tintelende vingers kan ik je helpen."

Niets zo vervelend namelijk als dat je je dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren. "Trek aan de bel als je een stekende, trekkende pijn ervaart. Kost het uitwringen van een poetsdoek je veel moeite? Kun je je kopje koffie niet meer vast houden door krachtverlies? Neem dan snel contact op. Aan de hand van de klacht kijken we dan welke behandeling nodig is. Bij overbelasting kijken we bijvoorbeeld naar hoe je veel voorkomende handelingen uitvoert. Vervolgens krijg je tips over de houding waarin je dit het beste kunt doen, zodat je problemen kunt voorkomen."

Swipe-klachten
De klachten die Van den Berk behandelt zijn heel divers. Ze somt op: "Van jonge moeders die radeloos zijn, omdat ze hun kind niet meer kunnen oppakken en verschonen. Kinderen die van een klimrek zijn gevallen en zo iets hebben gebroken. Balsporters waarbij de vinger uit de kom is gegaan tijdens de training. Bouwvakkers die per ongeluk hun hand hebben geraakt met bijvoorbeeld een zaag. Of ouderen die klachten ervaren door artrose. Steeds vaker zien we daarnaast ook klachten door swipen van telefoon en iPad."
Al gebeurt het ook dat handklachten pas later worden ontdekt. Van den Berk geeft uitleg: "Je gaat onbewust toch compenseren. Daardoor ontstaan dan andere klachten. Bijvoorbeeld aan de arm, schouder of nek. Maar het kan ook omgekeerd. Als je klachten aan beide handen hebt, kan dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door nekklachten komen. Daarom is het goed om bij aanhoudende pijn langs de specialist te gaan."

Rust mét spalk
"Mensen wachten vaak lang, omdat ze denken dat rust helpt. Alleen is dat met een hand heel lastig. Je gebruikt 'm namelijk 24/7. Zelfs in je slaap, grijp je je dekbed vast. De enige manier waarmee je echte rust kunt creëren is een spalk. Ja, daardoor kunnen sommige activiteiten misschien eventjes niet uitvoeren, maar dat is ook de bedoeling. Doe je dan je spalk af, dan moet je bij jezelf te rade gaan. Dan is het dweilen met de kraan open en kunnen we niet tot resultaat komen. Iets wat wij wel altijd voor ogen hebben; we willen namelijk dat je zo optimaal mogelijk kunt blijven functioneren in het dagelijks leven. Daarbij proberen we de hersteltijd zo kort mogelijk te houden."
Fysiotherapie Hofmans van Benthum heeft al jarenlang ervaring en zijn één van de enige in de regio die de specialisatie handtherapie aanbieden. Van den Berk is hiervoor speciaal geschoold. ""In een hand zitten zoveel kleine botjes en spiertjes zo dicht bij elkaar; dat vraagt om de behandeling van een specialist. Veel mensen zijn dan ook blij dat ze hiervoor ook bij Hofmans Van Benthum terecht kunnen."

Hofmans Van Benthum is gevestigd aan Lavendel 254 in Cuijk. Meer info via Tel. 0485-751441 of op www.hofmansvanbenthum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant