Anne Tankink verzorgt achillespeesbehandeling.
Anne Tankink verzorgt achillespeesbehandeling.

"Klachten aan achillespees verstoren sportvreugde"

Zakelijk 869 keer gelezen

CUIJK | Nu het sportseizoen weer op volle gang is, ontmoeten fysiotherapeuten Niels van Benthum en Anne Tankink steeds meer sporters die klagen over pijn aan de hak en opstartproblemen na slapen of lang stil zitten. "Dat kan wijzen op hielspoor, maar ook achillespeesklachten mogen we niet vergeten", aldus Tankink. "Negeer de pijn niet: de blessure wordt steeds erger en herstel lastiger."

Van Benthum vertelt: "Op onze locatie Medipoort, waar we aan de Spinding in Cuijk het Pees Revalidatiecentrum hebben, richten we ons volledig op spier- en peesklachten. De meest moderne behandelmethodes als Shockwave therapie, Dry Needling, oefentherapie door middel van vliegwieltraining en EPTE, zijn hier allemaal mogelijk. Vliegwieltraining wordt bijvoorbeeld veel door Olympische sporters gebruikt om op het hoogste niveau te presteren. Zo hebben we een professionele scheidsrechter weer naar het hoogste niveau terug gebracht. Hij kon toen hij bij ons aanklopte, zijn werk niet meer uitvoeren door achillespeesklachten."
Om goed in beeld te krijgen wat er precies aan de hand is, begint de behandeling bij Fysiotherapie Hofmans van Benthum vaak met een echo. Van Benthum: "Hiermee brengen we eerst de mate van beschadiging van de pees in kaart. Aan de hand van deze echo maken we vervolgens een behandelplan. Hierbij is de voorgeschiedenis ook van belang. Sommige sporters hebben namelijk al langere tijd klachten. Maar we treffen ook fanatiekelingen die eerst heel weinig deden en er vervolgens echt in vliegen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopers die meteen te ver lopen. Of iemand met een zittend beroep, die overgewicht heeft én opeens fanatiek gaat squashen."
Hoe dat voelt, legt Tankink uit. "Het begint met pijntjes net boven de hak, die je even voelt na het sporten of wandelen. Doe je dan niets, dan voel je 'm vervolgens al tijdens de warming-up en na afloop. Als je door blijft sporten, dan voel je het constant. Niet alleen op het veld, maar ook in het dagelijkse leven. Je ervaart dan stijfheid bij het opstaan of na een tijdje gezeten te hebben. In eerste instantie verdwijnt dat gevoel nog bij beweging, maar bij blijvende overbelasting kan die stijfheid ook de hele dag aanwezig zijn. Bij badminton, tennis, squash, maar ook voetbal - en andere sporten met een korte, felle aanzet - is het zelfs mogelijk dat de achillespees uiteindelijk scheurt."
"Bij de behandeling kijken we altijd naar iemands persoonlijke situatie; wat kan hij of zij nog wel doen. We zorgen ook voor een speciaal trainingsprogramma dat de kuitspieren en de achillespees sterker maakt. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken", besluit Tankink. Meer info: 0485-751441 of info@hofmansvanbenthum.nl. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant