Papierfabriek Essity in Katwijk wil CO2-neutraal produceren | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Jan Fassbender, directeur van Essity Cuijk, tussen de stapels oud-papier die worden gebruikt in de productie. 'De afgelopen jaren hebben we al flinke stappen gezet.' (tekst en foto: Martijn Schwillens)
Jan Fassbender, directeur van Essity Cuijk, tussen de stapels oud-papier die worden gebruikt in de productie. 'De afgelopen jaren hebben we al flinke stappen gezet.' (tekst en foto: Martijn Schwillens) (Foto: Tekst en foto: Martijn Schwillens )

Papierfabriek Essity in Katwijk wil CO2-neutraal produceren

  •   keer gelezen   Zakelijk

KATWIJK | Terwijl landelijk de discussie over duurzaam ondernemen welig tiert, wordt in Katwijk al een voorschot genomen op de klimaatdoelen van Parijs. Essity, dat papier produceert en verwerkt tot tissue-producten als toiletpapier, keukenpapier en servetten die wereldwijd worden gebruikt, heeft de eerste stap gezet in de richting van CO2-neutraal produceren. "De afgelopen jaren hebben we hier met zijn allen al veel aan gedaan", weet directeur Jan Fassbender.

Fassbender, verantwoordelijk voor meerdere vestigingen van Essity in Europa, noemt de fabriek in Katwijk 'de beste productiefaciliteit voor duurzaam produceren'. "Wij zijn bijna een volledige recyclingfabriek geworden. Ver boven de 90 procent van wat we maken, wordt gemaakt uit gerecycled materiaal. Dat komt omdat Nederlanders heel goed oud papier inzamelen. Zodoende kunnen wij beschikken over een hoge kwaliteit restproduct waarmee wij onze servetten en toiletpapier produceren", vertelt Fassbender. "Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen."

Reductie CO2-uitstoot
Een grote stap die Essity vorig jaar maakte, was aansluiting op het stoomnet van de naastgelegen Bio-Energie Centrale. "Waarmee we nu al een reductie van 45% van onze CO2-uitstoot hebben kunnen realiseren en deze zal komende tijd nog stijgen naar 60%. Dit was de eerste belangrijke stap in onze plannen om CO2 te reduceren. De besparing komt dan al boven de besparingsdoelstelling van de overheid van 49% reductie in 2030", zegt Fassbender. "Op dit moment kiezen klanten bijvoorbeeld nog veel voor witte servetten en andere papierproducten, maar we merken dat ook steeds meer multinationals overstappen naar meer milieuvriendelijke producten. Dan volstaan ook bruine handdoekjes voor de toiletten. Die worden geproduceerd van volledig gerecycled materiaal, zoals papier en karton met minder inzet van hulpstoffen."

Duurzaamheid op de werkvloer
Het huismerk van Essity is 'Tork'. "Ons keukenpapier en onze handdoekjes en servetten zijn overal in horecaomgevingen te vinden. Grote kans dat iedereen die ergens in een hotel een feestje of een bruiloft heeft gehad of is gaan eten bij een bekende fastfoodketen, een product van Essity in handen heeft gehad", lacht Fassbender, die aangeeft dat ook op de werkvloer (300 medewerkers) duurzaamheid hoog in het vaandel staat. "We streven naar circulaire productie, dus eigen afval inzamelen, maar ook met een bewustwordingsprogramma om energie en materiaal te besparen, zoals de juiste machine-instellingen, waardoor geen energie of hete lucht verloren gaat. Maar ook een verwarming die automatisch 's nachts uitgaat of mokken in plaats van koffiebekertjes. Je kunt al met kleine dingen een verschil maken."
Meer informatie via www.essity.nl

Meer berichten