Voorgoed Rituelen viert haar 10-jarig bestaan. Het bedrijf van Carina van den Beld voorziet in ritueel begeleiding van het afscheid van een overledene.
Voorgoed Rituelen viert haar 10-jarig bestaan. Het bedrijf van Carina van den Beld voorziet in ritueel begeleiding van het afscheid van een overledene.

'Verdriet omzetten in de zoete pijn der herinnering'

Zakelijk 791 keer gelezen

BOXMEER | Voorgoed Rituelen viert haar 10-jarig bestaan. Het bedrijf van Carina van den Beld voorziet in ritueel begeleiding van het afscheid van een overledene. "Ik ga voor tijdens een afscheidsdienst. Eigenlijk regel en doe ik alles, rondom het afscheid, wat vroeger de pastoor of de dominee deed."

Door Martijn Schwillens

Vroeger gingen mensen voor een uitvaart naar de kerk, maar tegenwoordig organiseren veel families zelf een afscheid, weet Van den Beld. "Mensen vinden het prettig om ontzorgd te worden. Nabestaanden bellen me zelf of het contact wordt gelegd via een uitvaartonderneming", vervolgt de Boxmeerse, die afscheidsvieringen en plechtigheden verzorgt in het gehele Land van Cuijk en omliggende regio's. "Ik wil écht inhoud geven aan de plechtigheid. Wie was iemand? Wat deed hij of zij en hoe wil jullie hem of haar herinneren? Dat zijn de vragen die ik stel en waaromheen ik een levensverhaal schrijf. Doel is dat nabestaanden, vrienden en andere bezoekers van de plechtigheid er een stukje hoop en troost uit kunnen halen, ofwel verdriet omzetten in zoete pijn der herinnering. Het maakt, voor mij, niet uit of iemand gelovig of niet gelovig is. Het levensverhaal is de kapstok waaraan het geheel wordt opgehangen. Mijn overweging is beschouwend. De boodschap die ik overbreng is doorgaans 'positief', maar altijd echt. Mensen worden herinnerd zoals ze volgens de nabestaanden zijn geweest", zegt Carina, die haar inspiratie haalt uit de omgeving waar iemand woonde of de verhalen van familie en vrienden. "Denk aan een versje aan de muur, de natuur, iemands levenswandel of beroep, talenten die zijn overgegeven of mensen die er naar uitzagen om opgewacht te worden door hun ouders, vrouw, man of kinderen die hen zijn voorgegaan. Het wordt altijd een heel persoonlijk verhaal."

Kwaliteit en waardering
Ritueel begeleider is een relatief nieuw beroep, weet Van den Beld. "Er zijn er nu meer dan tien jaar geleden, toen ik begon. De vraag neemt toe, mede door de ontkerkelijking en omdat uitvaartverzorgers ons beter weten te vinden. Je levert een stukje kwaliteit in zware tijden. Dat wordt zeer gewaardeerd."
Info: Voorgoed Rituelen, www.voorgoed-rituelen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant