Gijs Bardoel met een rek gerookte paling. (foto: Karel ten Haaf, Ten Haaf Fotografie)
Gijs Bardoel met een rek gerookte paling. (foto: Karel ten Haaf, Ten Haaf Fotografie)
koop lokaal

Dagverse paling bij Palingrokerij Bardoel

  •   keer gelezen   Zakelijk

WANROIJ | “Een uit de hand gelopen hobby”, zo noemt Gijs Bardoel de palingrokerij die in 2008 werd toegevoegd aan de al bestaande palingkwekerij. Maar het is wel zeker een hobby met een resultaat waar iedere paling-liefhebber blij van wordt: genieten van dagverse paling van topkwaliteit. 

In 1997 zijn Marius en Willemien Bardoel gestart met hun palingkwekerij. Hier worden glasaaltjes (babypalingen) onder streng gecontroleerde omstandigheden opgekweekt tot volwaardige paling van Europese afkomst. Daarbij krijgen de glasaaltjes het meest optimale voer voor de vis. Na een proces van ongeveer één tot maximaal drie jaar wordt de paling levend vervoerd naar verschillende rokerijen in Nederland. Zoon Gijs, die samen met zijn broer Stef het bedrijf gaat overnemen, is uiteindelijk met het idee gekomen om zelf ook een palingrokerij te beginnen om de eigen gekweekte paling te verwerken tot een exclusief ambachtelijk product klaar voor huisverkoop. “De rokerij is veel werk, maar het is wel heel leuk. Onze klanten waarderen de paling ook zeer en komen regelmatig terug. Het is leuk een praatje met hen te kunnen maken”, aldus Gijs. 

Verser kan niet
De paling wordt op ambachtelijke wijze gerookt voor de beste smaak, textuur en gaarheid. Het fileren van de paling gebeurt dagelijks door Willemien, om de paling dagvers te hebben voor de verkoop op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen is de verpakking van 100 of 250 gram open te knippen en te genieten. Naast palingfilet verkoopt Palingrokerij Bardoel ook hele gerookte palingen, die je van de graat af kunt eten zoals vroeger. Een tip van Gijs: op kamertemperatuur is paling het lekkerst!

Meehelpen aan paling herstel
Duurzaamheid is bij Palingkwekerij Bardoel ook erg belangrijk. Ze willen graag zo energieneutraal mogelijk werken, maar wel met een optimale waterkwaliteit. Dit is belangrijk voor het kweken van goede paling. Daarom heeft de kwekerij een eigen waterzuiveringssysteem om het water te kunnen hergebruiken. Bovendien komt de glasaal van de kwekerij uit de natuur. Echter is de natuurlijke palingstand achteruit gegaan. Daarom is er een Europees paling herstel- en beheerplan om de toekomst van de paling in de natuur veilig te stellen. Palingkwekerij Bardoel zet een deel van de ingekochte glasaal weer uit in de natuur nadat ze de meest kwetsbare ontwikkelingsstadia in de veilige omgeving van de kwekerij hebben doorgebracht, waardoor de overlevingskansen toenemen. Gijs: “Gelukkig gaat het steeds beter met het herstel van de paling in de natuur. Sinds 2012 is er een stijgende lijn. Door paling te kopen met het ESF logo (Eel Stewardship Fonds) help je zelf dan ook mee aan paling herstel.”

Informatie
Adres: Noordstraat 23, 5446 XC Wanroij
Email: info@palingkwekerijbardoel.nl
Telefoon: 0485-453855 en 06-10953893
Site: www.palingkwekerijbardoel.nl
Openingstijden:
        Donderdag t/m zaterdag: 9.00 tot 17.00 uur.
        Bezoek buiten openingstijden? Bellen naar 06-10953893

Meer berichten