Dagelijks zijn er kinderen met een beperking in de LIZ-klas op Sterrenschool EigenWijs in Middelaar. (Foto: SBS 6)
Dagelijks zijn er kinderen met een beperking in de LIZ-klas op Sterrenschool EigenWijs in Middelaar. (Foto: SBS 6)
koop lokaal

Bij stichting Liz staat ontwikkeling van gehandicapte kind voorop

  •   keer gelezen   Zakelijk

MIDDELAAR | Onderwijs op maat, voor elk kind, in de Kop van Limburg. Stichting Liz maakt het mogelijk in de Samen naar school klas in Middelaar. “Kinderen met een beperking genieten onderwijs, zonder dat ze met het busje het dorp of de wijk uit gaan”, zegt Esther de Bruijn, de directeur bestuurder van de stichting. 

Zeven jaar geleden was De Bruijn de oprichtster. Eerder werkte zij in het onderwijs en in de gehandicaptenzorg. Mede omdat haar nichtje Liz met een ernstig meervoudige handicap geboren werd, zette De Bruijn de stap naar de gelijknamige stichting, die ook staat voor Leren Interactie Zorg. 

De geboorte van een kind met een handicap heeft een impact op het gezin. De gezinsleden passen zich aan, aan de nieuwe situatie. Omdat ouders ook willen dat hun kinderen zo goed mogelijk mee kunnen in de maatschappij wordt naar een passende leeromgeving dichtbij huis gezocht. Dat valt niet mee, maar stichting Liz biedt die mogelijkheid.
“Bij Liz Primair Onderwijs vangen we kinderen van nul tot twaalf jaar op. We richten ons op ontwikkeling en samen leven en leren. De Samen naar school klas brengen we onder bij basisscholen. De lessen worden in kleine groepjes apart gegeven in de stamgroep maar het spelen gebeurt samen. Zo draaien de Liz-kinderen bij vieringen mee met de reguliere klassen terwijl de basisschoolkinderen uit groep acht ook ingezet worden om voor te lezen”, zegt Esther de Bruijn. Kinderen met een handicap ontwikkelen zich beter door het leggen van contacten met andere kinderen.

Leerlingen uit de Liz-klas verblijven van 8.30 tot 17.00 uur op de school. Het programma is variabel. “Als een gehandicapt kind moe is lassen we een pauze in. Er zijn slaapmogelijkheden op de locaties. Door onze flexibele invulling van het programma halen we zoveel mogelijk uit het kind. De lestijden staan niet dagelijks vast maar worden aangepast aan de behoefte van het kind”, zegt Esther de Bruijn, “Liz is ook het hele jaar open. We hebben geen zomervakantie. Alleen tussen kerstmis en oud en nieuw hebben de kinderen vakantie.” 

Stichting Liz is gehuisvest in Lent (sinds 2015), Nijmegen-Dukenburg (2016) en Middelaar (2017). “In augustus starten we in het regulier voortgezet onderwijs met een groep voor kinderen vanaf twaalf jaar”, zegt De Bruijn, “We werken dan samen met het Kandynski College in Nijmegen.”
In de Kop van Noord-Limburg is stichting Liz gehuisvest in Sterrenschool EigenWijs in Middelaar. “De samenwerking met de partners Sterrenschool EigenWijs en kinderopvang Varkentje Lief is fantastisch. Het voelt als een warm bad. We ontvangen hier zeven kinderen per dag. 'De samenstelling van de groepen verandert per dag. De kinderen zijn een verschillend aantal dagen bij ons'. Het is ook mooi om te zien dat ook kinderen met een handicap uit Mook en Middelaar hier komen.”

Informatie
Adres: Bouwsteeg 1, 6587 AW Middelaar
Telefoon: 06-43032863
Site: www.stichtingliz.nl 

Meer berichten