Nicole Geutjes.
Nicole Geutjes. (Foto: Danna | Fotograaf)

Uitvaartzorg is meer dan droevige mensen

  •   keer gelezen   Zakelijk

GENNEP | Van bankmedewerker naar uitvaartverzorgster: een uiterst bijzondere carrièreswitch waar slechts weinigen een voorstelling van kunnen maken. De Gennepse Nicole Geutjes heeft geen spijt van deze opvallende ommezwaai. Integendeel: “Het beeld wat ik toen had, dat klopt slechts voor een klein deel.”

Door Mans Pere

Al enkele tientallen jaren werkte Nicole bij een bank. Van personeelszaken tot crediteuren, menig afdeling had ze gezien. “Maar het klantencontact werd wel steeds minder. En ik ben juist een echt mensenmens.” Via een goede collega werd ze gewezen op de meerwaarde van die eigenschap binnen de uitvaartbranche. “Haar nichtje was ook net als uitvaartondernemer begonnen. Mijn collega zag veel overeenkomsten. ‘Ook echt iets voor jou’, zei ze. Maar ik zag dat toen nog niet echt zitten. Al die droevige mensen…” 

Laagdrempelig en persoonlijk
Opvallend genoeg bleef het idee rondspoken. Gezellig blijft de Gennepse doorkletsen over het ingeslagen carrièrepad. Op een laagdrempelige en persoonlijke manier legt ze stapje voor stapje uit hoe alles te werk gaat. “Precies met dezelfde benadering help ik ook de families. Afscheid nemen is een ontzettend gevoelig iets.” Hierom zoekt Nicole dagelijks de rouwenden eventjes op, zelfs als er even niets geregeld kan worden. “Gewoon even op de koffie komen. Kijken hoe het gaat. Mensen vinden dat heel fijn. Er worden dan bijvoorbeeld mooie herinneringen opgehaald, of soms hilarische verhalen verteld. Ja, er wordt ook gewoon heel veel gelachen op zo’n moment. Ook dat hoort bij het rouwproces.”

Passend en volledig
Het voelt voor Nicole uiteindelijk als ze voor korte tijd onderdeel wordt van de familie. En als kersvers ‘familielid’ wil ze alles tot in de puntjes wordt verzorgd, passend en volledig naar de wens van de nabestaanden. “Ik vind het zo fijn om die mensen te kunnen helpen. Ze zitten al in zo’n moeilijke situatie, dus ik neem ze graag bij de hand. En ook naderhand ben ik er voor ze. Dat stukje nazorg, die rouwverwerking, dat is uiterst belangrijk.”

Met passie
“Als je doet wat je fijn vindt, vertel je met passie”, laat Nicole meermaals in haar gesprek vallen. Gelet op de passie waarmee ze haar werk beschrijft kan enkel geconcludeerd worden dat de oude bankcollega het toch bij het juiste eind had. Dit werk is op Nicoles lijf geschreven. “Het beeld wat ik had, allemaal droevige mensen, dat klopt maar voor een heel klein beetje. Er zijn juist ook heel veel mooie en bijzondere momenten, en daar kan ik enkel bij helpen. En dat allemaal door gewoon mezelf te zijn!”
Meer informatie: Nicole Geutjes Uitvaartzorg, tel. 06-48262663, contact@nicolegeutjes.nl, www.nicolegeutjes.nl

Meer berichten