<p>Willem Hofmans van IXON. &#39;We zijn een internationaal bedrijf, maar tegelijkertijd ook jong en Brabants. Dat willen we ook blijven uitstralen.&#39;</p>

Willem Hofmans van IXON. 'We zijn een internationaal bedrijf, maar tegelijkertijd ook jong en Brabants. Dat willen we ook blijven uitstralen.'

(Foto: Persbureau SK-Media)

IXON blijft gewoon IXON, maar neemt wel het Rabopand over

  •   keer gelezen   Zakelijk

BEUGEN/OVERLOON | Misschien is IXON wel het snelst groeiende, meest succesvolle bedrijf dat niemand kent. Tot nu dan, want de Overloners spelen zichzelf flink in de kijker met de aankoop van één van de meest iconische panden in het Land van Cuijk. Met ingang van het nieuwe jaar zal de ontwikkelaar van machine-ICT zich vestigen in het Rabobankpand in Beugen. En dat mag iedereen weten.

Door Mans Pere

“We zijn een internationaal bedrijf, maar tegelijkertijd ook jong en Brabants. Dat willen we ook blijven uitstralen.” Willem Hofmans is als oprichter vastberaden om van IXON een grote speler te maken, in één adem genoemd met regionale giganten als Marel, Nutricia en MSD. Met het bekende Rabopand in Beugen als nieuwe hoofdkantoor heeft het ICT-bedrijf ruim 3,500 vierkante meter aan visitekaartje. 

Even voorstellen
Graag stelt Willem zijn bedrijf even goed voor. IXON biedt een IoT platform, een soort internetportaal in de cloud, met daarbij de routers om die gemakkelijk en veilig te verbinden met dat portaal (IXON Cloud). Willem: “En dat kunnen allerlei soorten machines zijn. Bijvoorbeeld machines uit de verpakkingsindustrie, maar ook de drukpers van deze krant. Maar je vindt deze kastjes bijvoorbeeld ook in de machines van Nutricia.” Voor de bouwer van die machines biedt dit kansen voor verbetering en ontwikkeling. Daarnaast is het een volgende stap in verduurzaming. “De machinebouwer krijgt door die router toegang tot zijn machine. Op afstand kan dan service worden verleend. Middels de cloud wordt alles wat in de machine gebeurt nauwkeurig in de gaten gehouden.”
Willem begrijpt dat dit nogal abstract klinkt, dus hij pakt er een concreet voorbeeld bij. “Stel dat de drukpers voor deze krant oorspronkelijk is gebouwd in Zuid-Frankrijk. Door de drukpers met het internet te verbinden, kan die Franse machinebouwer van een afstandje in de gaten houden hoe zijn machine functioneert. Mocht er bijvoorbeeld een storing optreden, dan kan hij het vanaf zijn eigen computer proberen te verhelpen, in plaats van dat hij eerst helemaal naar Nederland moet reizen. Dat scheelt tijd en voorkomt dat arbeid lang stil komt te liggen.” Een ander voordeel van de connectiviteit is optimalisatie van de machines. De machinebouwer kan leren van de ‘zwakke plekken’ van zijn machine, en zorgen dat deze worden verholpen middels updates en nieuwe uitvoeringen. “En dit alles zorgt voor meer duurzaamheid” stelt Willem enthousiast. “Niet alleen de kwaliteit van de door de machines geproduceerde goederen neemt toe, de kosten kunnen naar beneden én er zijn minder grondstoffen nodig. Het is een win-win-win situatie.”

Impact
De kracht van IXON ligt in het hoge gebruiksgemak van de geleverde hard- en software. Het werkt eenvoudig, is universeel en uiterst veilig. Om deze kwaliteit vast te houden heeft het bedrijf een flink leger aan mankracht nodig. “En daarom gaan we verhuizen naar Beugen. Daar kunnen we 120 werkplekken inrichten” legt Willem uit. “Maar wat het zo mooi maakt is dat alles wel gemoedelijk blijft. We zijn een internationaal opererend bedrijf, maar werken met vrijwel enkel mensen uit de regio. We blijven dus op en top Brabants.” Om deze reden willen Willem en zijn collega’s ook niet te ver uitwijken van de wortels. Daarnaast weet IXON dat deze regio veel kansen biedt. Met Nijmegen, Uden en Venlo ‘om de hoek’ is er een groot aanbod aan goed en gedreven talent. “Die kunnen bij ons op de start van hun carrière echt een impact maken!”
Daarmee onderscheidt IXON zich van de ‘grote jongens’. Het geleverde werk is hightech, complex en wordt internationaal gewaardeerd, zonder de sterallures. Trots? “Al die slimme machinebouwers die ons product gebruiken. Hoe cool is dat?” De Overloners staan er op dat deze bescheidenheid meeverhuist naar Beugen. Ondanks het statige nieuwe onderkomen blijft IXON gewoon IXON. “En dat mag iedereen weten!”

Meer berichten