Budget voor natuur in Noordoost-Brabant

  •   keer gelezen   Zakelijk
BOXMEER - Bosjes, houtsingels, poelen en hagen kenmerken het buitenbied van de regio Noordoost-Brabant. Om het waardevolle landschap te behouden en te versterken, is er voor grondeigenaren een fors budget beschikbaar om landschapselementen te beheren en aan te leggen. Het Groenblauw Stimuleringskader. De veldcoördinator van de Agrarische Natuurverenigingen adviseert grondeigenaren bij aanvraag van deze subsidie. Er is nog volop ruimte voor meer aanvragen.

[image=222476]

Ook eigenaren die hun al bestaande natuur- en landschapselementen willen onderhouden, krijgen daarvoor een onderhoudssubsidie. Deze subsidie geldt voor robuste elementen in het buitengebied. Erven en tuinen vallen hier buiten.

Drie miljoen
De gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk, Mill & Sint Hubert, Grave, Veghel en Boekel hebben samen met de provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas ruim 3,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor aanleg en onderhoud van natuur- en landschapselementen bij agrariërs en particulieren in Noordoost-Brabant. Dit budget is beschikbaar tot en met 2014 en biedt in verschillende gemeenten nog volop mogelijkheden voor aanleg en beheer op eigen grond van poelen, hakhoutsingels, meidoornhagen, bloemrijke akkerranden en wandelpaden.

Regeling
Het uitgangspunt voor het Groenblauw stimuleringskader is dat aanvragers aanspraak maken op reële vergoedingen. Alle vergoedingen zijn gebaseerd op de Catalogus Groenblauwe diensten. Dat wil zeggen dat vergoedingen voor aanleg en onderhoud van natuur- en landschapselementen marktconform zijn. Ook het niet kunnen telen van landbouwgewassen wordt vergoed, evenals de waardedaling voor de ondergrond van vaste elementen als poelen, bosjes en heggen. Het Groenblauw stimuleringskader biedt diverse aantrekkelijke pakketten per gebied. De vergoeding voor onderhoud en inkomstenderving loopt zes jaar en geldt alleen in de door de gemeenten aangewezen gebieden. Er is veel vraag naar financiering van landschapselementen. Daarom heeft de provincie samen met de gebiedpartijen een vervolg van deze succesvolle regeling bijna heel Noord-Brabant opengesteld.
Meer berichten