Na 50 jaar weer brailleproductie in Grave

  •   keer gelezen   Zakelijk
GRAVE - Met de aanschaf van drie nieuwe brailleprinters door Dedicon keert na bijna vijftig jaar de productie van braille(boeken en -teksten) weer terug in Grave. "Lezen wat u wilt, in de vorm die bij u past: dat is waar wij voor staan", aldus Dedicon. De keuze voor Grave is niet toevallig. In het Maasstadje is namelijk al decennialang het blindeninstituut gevestigd.

[image=218198]

De zorg voor blinden en slechtzienden en het stadje Grave: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De productie van braille in instituutsverband startte al in 1882 in Grave. De braillebibliotheek annex drukkerij van St.Henricus werd in 1916 zelfstandig en kreeg de naam Le Sage ten Broek. Henricus verhuisde naar Nijmegen inclusief haar Le Sage ten Broek-drukkerij c.q. braillebibliotheek. Dat was in 1966.

Brailleproductie
Inmiddels zijn vele decennia met vele politieke, organisatorische en technische ontwikkelingen gepasseerd. De brailleproductie was vroeger mensen- en handwerk. De lijvige boeken moesten na lezing teruggestuurd worden. Ze werden gecatalogiseerd en in enorme hallen opgeslagen om vervolgens weer uitgeleend te kunnen worden.
Tegenwoordig is de brailleproductie volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Met één printopdracht kan iedere braillelezer zijn of haar eigen brailleboek toegestuurd krijgen en men mag dat boek ook houden. Elke volgende klant kan een eigen geprint exemplaar ontvangen.

[image=218199]

Produceren
De nieuwe printers produceren op dit moment zes miljoen braillepagina’s per jaar. Ze produceren niet alleen de brailletekst, maar ze kunnen de pagina’s ook vouwen en nieten. Dat was voorheen mensenwerk. Bovendien gebeurt de adressering met deze printers volledig geautomatiseerd. Voor deze moderne braille dienstverlening heeft Dedicon Grave recentelijk drie nieuwe brailleprinters gekocht en heeft die, zoals ook in vroeger jaren het geval was, weer in Grave geplaatst. Na bijna 50 jaar is de brailleproductie dus weer terug waar ze gestart is, maar dan in een snelle eigentijdse en klantvriendelijke versie!
Meer informatie: www.dedicon.nl.
Meer berichten