Van kooistal naar scharrelkippen

  •   keer gelezen   Zakelijk
RIJKEVOORT – Nu de inrichting van de vierde scharrelkippenstal zijn afronding nadert, is het pluimveebedrijf Gerrits Eieren in Rijkevoort helemaal klaar voor de toekomst.

Afgelopen zaterdag konden zo’n 150 genodigden een kijkje nemen in de nieuwste aanwinst waarin 19.500 kippen worden gehuisvest. “Hier zijn we blij mee. Ons bedrijf is nu helemaal klaar voor de toekomst”, zegt Bas Gerrits.

[image=198528]

Omschakeling
Met de omschakeling van traditionele stallen met legbatterijen naar dier- en milieuvriendelijke volièrestallen, die sinds 2001 in vier stappen is voltooid, voldoen Anton (46) en Bas Gerrits (38) aan alle wettelijke eisen. “Vanaf 2012 is de traditionele legbatterij verboden en mogen hierin geen dieren meer gehouden worden in Nederland. Een pluimveehouder die zijn zaken eind dit jaar niet in orde heeft, krijgt een forse boete”, vertelt Bas Gerrits.

[image=198529]

De gebroeders Gerrits hebben bij de omschakeling gekozen voor het volièresysteem, waarbij de kippen in een ruimte met meer lagen kunnen leven. “Zo hebben ze veel meer leefoppervlak.”Dat geldt voor alle 70.000 kippen in de vier stallen van het bedrijf.
De legnesten, het slimme voeder- en drinksysteem (nippels) en de verlichting (energiezuinige LED-buizen) zijn het nieuwste van het nieuwste. De mest, die via een geavanceerd systeem (warmtewisselaar) wordt gedroogd, wordt afgevoerd naar de pluimveemestcentrale van DEP in Moerdijk, waar duurzame energie uit de mest wordt gehaald.

[image=198530]

Afzet
In het pakstation van Gerrits Eieren worden vanaf 2012 alleen nog maar scharreleieren verpakt. Dagelijks rollen er in het nieuwe jaar ruim 60.000 eieren van de band. Ruim driekwart hiervan gaat naar grote afnemers, de rest zet het bedrijf zelf af bij boerderijwinkels en zelfstandige supermarktondernemers (franchisers). Een afzet die Bas de komende jaren verder wil vergroten. “Deze klanten kiezen voor onze eieren vanwege de kwaliteit, de eigen smaak en de versheid. Bovendien zijn door het ontbreken van tussenhandel de lijnen korter”, legt Bas uit.

[image=198531]

Consumenten kunnen overigens zelf ook eieren kopen bij Gerrits, want sinds twee jaar heeft het bedrijf langs de weg een eigen Boerderijautomaat. Behalve verschillende aantallen eieren kunnen hier ook aardappelen en uien en seizoensproduken zoals aardbeien uit het loket worden gehaald.
Gerrits Eieren is gevestigd aan de Papenvoortsedijk 4a in Rijkevoort. Voor meer informatie zie www.gerrits-eieren.nl.
Meer berichten