Martijn Nielen van Arvato Benelux en burgemeester Peter de Koning voor het nieuwe pand in Gennep. (foto: Ingrid Driessen)
Martijn Nielen van Arvato Benelux en burgemeester Peter de Koning voor het nieuwe pand in Gennep. (foto: Ingrid Driessen)

Arvato opent: 'Dit is feestdag voor gemeente Gennep'

  •   keer gelezen   Zakelijk

HEIJEN | Arvato SCM heeft vanmiddag haar nieuwe distributiecentrum aan de A77 in Heijen geopend. Het pand, met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter, biedt nu al onderdak aan meer dan tweehonderd medewerkers. Dat moeten er in de toekomst - op zogeheten 'piekmomenten' - zelfs zo'n 500 worden.

Door Louise Arnoldussen

In oktober 2015 werd bekend dat het bedrijventerrein De Brem, dat al jaren kampt met leegstand, zou gaan worden behuisd door het Duitse bedrijf Arvato SCM Solutions. Arvato is een dochteronderneming van het eveneens Duitse bedrijf Bertelsmann. Inmiddels een half jaar verder zijn twee van de drie units van het bedrijf, van elk 10.000 m2, geopend. De derde unit zal begin mei klaar zijn. De 20.000 m2 die nu al gereed is, wordt gebruikt voor het distribueren van consumentenelektronica. De overige vierkante meters zullen worden ingevuld met zowel Health Care als Beauty & Fashion. Dit zijn tevens de drie branches waar Arvato SCM Solutions zich op focust. Het distributiebedrijf ontvangt vooral goederen uit Azië die vervolgens doorstromen naar vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

500 werknemers
Op dit moment zijn er tweehonderd man personeel in dienst bij Arvato in Heijen, waarvan 25 afkomstig van de Arvato-vestiging in Venray. "Maar in de piek kunnen dit wel 500 medewerkers zijn", oppert Martijn Nielen, lid van de directie van Arvato Benelux. Bovendien is het bedrijf van plan om in de toekomst nog verder uit te breiden, mogelijkerwijs tot 70.000 m2. Nielen geeft aan nu al 'enkele tientallen miljoenen' te hebben geïnvesteerd in onder andere het gebouw en de ICT. Arvato is geen huurder, maar eigenaar van het pand.

Top 10-notering
Burgemeester Peter de Koning van Gennep noemt de komst van het bedrijf naar De Brem geen sprookje. "Het is geen sprookje, want sprookjes bestaan niet en dit is echt. Het is eerder een feestdag als je kijkt naar de economische kansen die dit biedt voor de gemeente Gennep."
De Koning verwacht zelfs dat Arvato straks in de top 10 van grootste werkgevers in Gennep zal staan. "Mensen in Gennep die thuiszitten hebben nu eerder kans op een baan met zo'n grote werkgever erbij. Maar het biedt ook perspectief voor mensen over de grens in Duitsland en aan de andere kant van de Maas."

Keuze voor Heijen
De keuze voor het vestigen in Heijen is niet ondoordacht. Nielen legt uit: "Er zitten hier in de buurt veel goede opleidingen met als gevolg dat we werknemers kunnen aantrekken met een hoger niveau. Daarvoor werken we samen met Randstad en Werkgevers Servicepunt. Ook is het arbeidspotentieel in Noord-Limburg hoog. Bovendien zijn hier veel uitbreidingsmogelijkheden en ligt het terrein dicht bij de Duitse grens."

Duurzaam
Arvato SCM Solutions is niet BREEAM-gecertificeerd (voor duurzaam vastgoed), maar is naar eigen zeggen wel bezig met duurzaamheid. Zo hebben ze LED-verlichting in het pand, staan er oplaadpalen op de parkeerplaats voor elektrische auto's, gaat de verlichting alleen aan als er iemand in de buurt is en kent het pand een hoge waarde van isolatie.

Meer berichten