Femke ontmoet... Anique van Kookliefde.
Femke ontmoet... Anique van Kookliefde.

'Femke Ontmoet'... Anique van Kookliefde

  •   keer gelezen   Zakelijk

In haar woning in Cuijk ontmoet ik Anique van Os-Straatman, de eigenaresse van Kookliefde. Ze laat me binnen via de garage, die sinds december is omgebouwd tot een speciale Kookliefde-keuken. Mooie apparatuur, een grote spoelbak, een ruim werkblad, een snijtafel, potten en pannen in alle maten, kleurrijk servies, natuurlijk houten serveerplanken en heerlijk licht. Een ruimte waar Anique zich helemaal kan uitleven en de lekkerste gerechten klaar maakt. Onder het genot van een kopje thee praten we over haar bedrijf, het ontstaan, haar drijfveren en over Anique zelf.

Anique volgde de opleiding Horeca Ondernemer Management in Cuijk. Omdat ze geen werk vond op dat gebied, ging ze aan de slag als secretarieel medewerkster op een kantoor. Dat ging twee jaar goed, totdat ze in 2011 ziek werd. Ze was toen 21 jaar. Ze bleek een vitamine B12 tekort te hebben. Na twee jaar had Anique de ziekte onder controle en had ze weer energie voor iets nieuws. Anique over die periode: "Ik wilde heel graag voor mezelf beginnen. Maar hoe? Ik had al wel heel veel ideeën, maar ja, geen geld." Via Esseline Dorrestijn, de eigenaresse van de Plasmolense Hof, begon Anique met kookles geven aan een groep van acht mannen. Ze verzorgde de menu's, deed de boodschappen en begeleidde de heren bij het koken. En zo is het eigenlijk begonnen. Anique vond het geven van de workshops erg leuk en dacht: "oké, dit is mijn opstap." Ze kreeg steeds meer opdrachtjes, voor workshops en catering. Het idee van het eigen bedrijf kreeg steeds meer vorm. In januari 2014 schreef Anique Kookliefde in bij de kamer van koophandel. Sinds juni 2015 is Anique fulltime aan de slag voor Kookliefde.

Over Anique
Anique is een spontane, enthousiaste, jonge ondernemer, die niet snel tevreden is en gaat voor kwaliteit. Ze is een echte gastvrouw en geniet ervan om voor een ander iets moois en lekkers te maken. Het koken voor Kookliefde vindt ze leuk, maar het contact met mensen is wat haar werk echt geweldig maakt.

Wat biedt Kookliefde?
Bij Kookliefde gaat het om sfeer, beleving en genieten van maakbare gerechten met verse en pure ingrediënten. "Er komt bij mij niets uit de emmer" zegt Anique, verwijzend naar o.a. kant en klare sauzen van de groothandel. "Alle ingrediënten zijn herkenbaar." De gerechten en workshops worden met liefde (voor)bereid en verzorgd, op maat en zo persoonlijk mogelijk. Dat zie je ook terug in het logo. "Het hart staat voor de liefde waarmee ik mijn werk doe." Naast het hartvormige bord staan een vork en een lepel, een mes ontbreekt. "Het mes is met opzet weg gelaten", vertelt Anique me "omdat ik het vind staan voor scherp en vijandig en dat past niet bij de liefde waar het hart voor staat."
Anique vertelt vol overgave over haar workshops voor kleine groepen, met verschillende thema's, die zowel bij haar thuis als op locatie gegeven kunnen worden. In alles wat ze doet gaat ze voor het complete plaatje, met aandacht voor details. Met het koken wil Anique mensen samenbrengen. Naast workshops, borrelplanken en catering op maat komt Anique ook graag met een ketel op locatie koken. Ze heeft een 'heksenketel' op driepoot, waarmee ze boven open vuur een stoofmaaltijd kan koken. Het Ketelkoken is eens een keer iets anders: het geeft een speciale eet- en sfeerbeleving.

Nieuwsgierig naar alles wat Kookliefde te bieden heeft? Kijk op www.kookliefde.com.
Lees het volledige verhaal van de ontmoeting met Anique op www.femkeontmoet.nl.

Over Femke Ontmoet:
Houd je van persoonlijke en authentieke verhalen? Femke Ronnes-van der Linden maakt als 'Femke Ontmoet' portretten in woord en beeld. Ieders verhaal is het waard verteld te worden. Laat het authentieke verhaal van jezelf, je naaste, een vrijwilliger, je bedrijf of je werknemer in woorden vastleggen, met een mooie foto op locatie. Op www.femkeontmoet.nl zijn de verhalen van de ontmoetingen te lezen. Neem gerust een kijkje voor meer informatie. Je kunt Femke Ontmoet ook volgen op Facebook en Twitter (@FemkeOntmoet).

Meer berichten