Joris Reijnen van Fysiotherapie Hofmans van Benthum.
Joris Reijnen van Fysiotherapie Hofmans van Benthum. "Fysiotherapie kan ondersteuning bieden bij kanker.' (foto: Patricia de Ryck)

Fysiotherapeut biedt ondersteuning bij kanker

Zakelijk 267 keer gelezen

CUIJK | "Helaas worden steeds meer mensen getroffen door kanker. Fysiotherapie kan dan ondersteuning bieden; zowel tijdens als na de behandelingen", vertelt Joris Reijnen van Fysiotherapie Hofmans van Benthum in Cuijk.

Door Patricia de Ryck

De jonge fysiotherapeut is gespecialiseerd op dit vlak. "Toen ik deze keuze maakte, vond ik het ook spannend. Ik was bang dat het heel zwaar zou worden, maar tijdens de opleiding merkte ik al dat je als fysiotherapeut in dit proces juist heel belangrijk kunt zijn. Je kunt mensen helpen om zich minder ziek te voelen. Dat de emoties er te pas en te onpas uit komen tijdens behandelingen is heel begrijpelijk. Het is ook niet niks…"

Chemo
Behandelingen tegen kanker – ongeacht welk soort – hakken er volgens Reijnen niet alleen fysiek, maar ook psychisch flink in. "Chemotherapie is toch een gif. Nadien voelt de patiënt zich vaak ziek en heeft nergens zin in. Maar in plaats van minder te doen, is het juist goed om meer te doen. Dan gaat je conditie minder snel achter uit en zul je minder kracht verliezen. Er is ook ruime voor het psychische stuk; bij mij kun je je verhaal kwijt. Samen zorgen we ervoor dat je het vertrouwen in je lichaam behoudt of weer terugkrijgt." Aanvullend: "Natuurlijk ga je na een behandeling - zoals chemotherapie - niet meteen vol aan de slag. Vooraf kijken we waar je behoefte aan hebt en maken we een persoonlijk plan. Omdat je bij ons altijd onder begeleiding aan de slag gaat, kunnen we dit eenvoudig aanpassen. Voel je je echt te ziek, dan begrijpen we het ook als je een afspraak last minute afzegt. Wil je juist meer zelfstandig trainen, dan kunnen we ook een trainingsplan maken dat je in de sportschool kunt gebruiken."

Herstel en Balans
Waar kankerpatiënten in het verleden – als de behandelingen er op zaten - konden kiezen voor de Herstel en Balans-training, wordt dit nu niet meer gegeven. "We gaan nu voor een individueel beweegprogramma- en hersteltraining."
Hij vervolgt: "Alles wordt op maat afgestemd, waarbij we het doel van de patiënt voor ogen houden. Die wil bijvoorbeeld weer fit worden, weer kunnen werken en lekker in zijn of haar vel zitten. Maar het kan ook vanuit medische noodzaak zijn dat de speicalist iemand doorstuurt, bijvoorbeeld voor het mobiliseren van de schouder na een borstamputatie."

Laatste fase
Helaas zijn de vooruitzichten ook wel eens minder rooskleurig. "Ook in die laatste fase kunnen we helpen. Kwaliteit van leven staat daarbij voorop; met kleine trucjes kan de patiënt bijvoorbeeld nog zelf uit bed komen of van een rolstoel in een stoel gaan zitten. Zo kun je de omgeving ook ontlasten. Deze functionele benadering wordt als zeer prettig ervaren. Verslechterd de situatie dan kom ik aan huis."
De lijntjes met de medische specialisten zijn kort. "Niet alleen maak ik gebruik van hun expertise; ik ga in juni ook een gastles geven bij het Radboud UMC. Zo weten zij ook wat er mogelijk is."
Meer informatie via Hofmans van Benthum, Lavendel 254, Cuijk, tel. (0485) 75 14 41, www.hofmansvanbenthum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant