'Goede verbinding noodzakelijk', volgens Pierre Hermans (links) en Noud van Vught (rechts).
'Goede verbinding noodzakelijk', volgens Pierre Hermans (links) en Noud van Vught (rechts).

LVCNET: 'Boxmeer, Cuijk en Grave kunnen nu voorop lopen'

Zakelijk 459 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Waar het merendeel van het Land van Cuijk de benodigde 43% voor de aanleg van glasvezel lijkt te behalen, daar blijven de grote plaatsen achter. "Boxmeer, Cuijk en Grave lopen graag voorop in de wijde omgeving. Het Land van Cuijk kan zich nu onderscheiden. Die kans laat je toch niet liggen?", aldus de Boxmeerse ondernemer Pierre Hermans.

LVCNET-secretaris Noud van Vught, die in Rijkevoort woont, schetst zijn situatie. "Grote digitale bestanden versturen, duurt uren. Een digitale camera met veel megapixels? Ik kan er niets mee; online een fotoboek maken of skypen is onmogelijk. Kinderen in het buitengebied kunnen soms zelfs hun huiswerk niet maken. Netflix kijken? Ondenkbaar; de bandbreedte is te laag. Zo ontstaat er nu al een digitale kloof in de regio." Hermans kijkt verbaasd. "In Boxmeer hebben we nergens last van. Je staat er dus niet bij stil dat ze zo dichtbij al hinder ondervinden."

Verdrukken
"In Boxmeer, Cuijk en Grave moeten we onze ogen hier niet voor sluiten. De kleine plaatsen zijn van onschatbare waarde; kijk maar hoeveel ondernemers daar actief zijn. Samen zorgen zij voor werkgelegenheid, waardoor de regio aantrekkelijk blijft. Alleen snel internet is voor de leefbaarheid niet voldoende, ook werk, het verenigingsleven en activiteiten als Daags na de Tour dragen daar aan bij." De rondebaas vervolgt: "In het verleden wilden we ons evenement live streamen, zodat heel Nederland mee kan kijken. Dat was toen onbetaalbaar; met glasvezel wordt dat een ander verhaal."
Ook in de grotere plaatsen gaat men sneller glasvezel nodig hebben dan gedacht, aldus Van Vught. "Denk aan senioren. We mogen steeds langer thuis blijven wonen. Dankzij diverse apparatuur kunnen we een normaal leven blijven leiden, maar is er wel controle. Die techniek vraagt veel van de capaciteit van het netwerk. Dat kunnen de huidige verbindingen nauwelijks aan."

Vooroordelen
Hermans vraagt zich af, waarom mensen zich dan toch niet inschrijven. "Het is een illusie om te denken dat we geen waarde hechten aan een goede internetverbinding; naar een hotel zonder WiFi willen we niet meer. Zijn het dan de kosten; aansluiten kost in de kernen toch niets?"
Van Vught: "Klopt en de kosten voor het abonnement zijn vergelijkbaar, soms zelfs goedkoper dan bij de huidige aanbieder. Over televisie en telefonie hoef je je geen zorgen te maken; ook pluspakketten zijn gewoon mogelijk. Een verbinding is zo gerealiseerd; daar hoeft je tuin of huis niet voor overhoop gehaald te worden. Het wijzigen van een e-mailadres – waar mensen zich ook zorgen over maken – is een kleinigheidje; de providers leggen het graag uit."

Solidariteit
"Ik hoor dat mensen terughoudend zijn, omdat de aanbieders nog onbekend zijn. Kijk, wij zouden ook willen dat KPN en Ziggo voor goede verbindingen in het hele Land van Cuijk zouden zorgen, maar dat doen ze niet. We mogen dus blij zijn dat aanbieders als Plinq, Netrebel en TriNed dit met ons willen realiseren", aldus Van Vught.
Hermans roept op om solidair te zijn. "Het zou toch opmerkelijk zijn als alle dorpen het halen, behalve Boxmeer, Cuijk en Grave."



LVCNET: welke dorpen doen er mee en welke (nog) niet?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant