Boxmeerse en Heesche start-ups in finale IGNITE Award

Zakelijk 93 keer gelezen

BOXMEER/HEESCH | Vijfenvijftig social start-ups hebben zich ingeschreven voor de tweede editie van de IGNITE Award, die dit jaar plaatsvindt in Noordoost-Brabant. Uit alle inzendingen zijn de zes meest veelbelovende finalisten geselecteerd. Onder hen Lieskus Gerechten uit Boxmeer en lifestylewinkel DEPOT in Heesch.

De zes finalisten starten de komende weken een intensief begeleidingstraject. Ook krijgen zij de kans om op 6 oktober hun bedrijf te pitchen voor een vakjury en publiek van impact investeerders en beleidsmakers uit de regio. De finalisten maken die dag kans op de hoofdprijs van 100.000 euro of de tweede prijs van 50.000 euro.

Finalisten
Uit alle gemeenten van de regio Noordoost-Brabant werden plannen ingezonden. Veel inzendingen richtten zich met hun onderneming op het impact thema arbeidsparticipatie, maar anders dan vorig jaar was er dit jaar ook opvallend meer aandacht voor sociale cohesie en zorg(preventie). Na het sluiten van de inschrijfperiode eind juli, beoordeelde de organisatie van de IGNITE Award alle inzendingen op maatschappelijk sociale impact die de onderneming kan hebben, ondernemerschap achter het plan, de financiële haalbaarheid en de mogelijkheid om in de toekomst op te schalen. Hieruit zijn zes bijzondere finalisten naar voren gekomen, die vanaf 1 september begeleid gaan worden door coaches en trainers om zo hun plannen verder te professionaliseren.
• Buurtpost (Boxtel) verbindt buurtbewoners met elkaar, door zorg te dragen voor vaste pakketpost afgiftepunten in de wijk bij mensen thuis. Voor de wijkbewoners meer cohesie in de wijk, voor de postbedrijven minder transportkilometers.
• DEPOT is een lifestyle winkel in Heesch met een horecagedeelte, werkplaats en keuken. In de verschillende functies van de conceptstore worden jongeren met psychische problemen begeleid en vinden zij een leer- werkplek.
• De Zorgoppas uit Den Bosch biedt een on- en offline platform voor ouders van kinderen met bijzondere zorgbehoefte en zorgprofessionals. Door deze ouders te koppelen aan een passende oppas kunnen mantelzorgers worden ontzorgd.
• KoudIJS Keuken is een sociaal restaurant in Den Bosch waar jonge mensen met psychiatrische problemen een leer-werkplek krijgen. Naast een hoogwaardig restaurant worden er symposia en foodevents georganiseerd.
• Lieskus gerechten uit Boxmeer biedt met haar kooksessies een ontmoetingsplek voor ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met zorg en aandacht worden streekproducten omgezet in gezonde diepvriesmaaltijden.
• Maison Unique is een textielatelier in Uden waar mensen met een sociaal of arbeidsmatige beperking een leer- werkplek krijgen. Van gerecyclede materialen worden handgemaakte gebruiksproducten gemaakt.

Jury
Op donderdag 6 oktober pitchen de finalisten hun onderneming voor de jury. Zij bepalen dan wie de twee winnaars worden van de IGNITE Award. Het jurypanel bestaat uit Sjoerd Hannema, managing director bij social enterprise Dick Moby. Edith Kroese eigenaar van adviesbureau Avance Impact. Henk van de Werfhorst, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van BrabantZorg en Marieke van Loon partner bij Clavis Family Office in Den Bosch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant