René Thomassen en Guus Arts van het Cuijkse speciaalbier TOEBES.
René Thomassen en Guus Arts van het Cuijkse speciaalbier TOEBES.

Bierbrouwen: bij Toebes in Cuijk doen ze 't zelf

  •   keer gelezen   Zakelijk

CUIJK | Bierbrouwen als hobby is in opkomst. Cuijkenaar René Thomassen (60) kan er met succes over meepraten. Eerst in de eigen keuken en inmiddels met een groepje brouwers in een kleine brouwerij in Sint Agatha. 'Toebes' is de naam van het Kuukse speciaalbiertje dat sinds deze week in twee soorten te verkrijgen is in Cuijk. "Ik stuurde mijn vrouw de keuken uit en begon met een hele dag brouwen op het fornuis."

Door Martijn Schwillens

Een in het water gevallen vakantie deed René er zo'n vijf jaar geleden toe besluiten hobbymatig te beginnen met bierbrouwen. "We waren een week eerder teruggekomen wegens het slechte weer en ben toen op internet gaan zoeken omdat ik eens zelf wijn of bier wilde maken. Ik kwam bij Brouwmarkt.nl uit en heb toen een soort van starterskit besteld. Een kwestie van gist en water toevoegen en klaar is Kees. Vervolgens heb ik het vaker gedaan en ben het ook gaan proberen met andere ingrediënten, zoals gerst en hop. Dat vond ik zo leuk dat ik uiteindelijk bij een club (Dionysos in Melderslo) ben uitgekomen die cursussen geeft. Een dag theorie en een week later zelf brouwen. Zij gaven me ingrediënten mee, heb mijn vrouw de keuken uitgestuurd en ben toen op het eigen fornuis gaan brouwen. Zo'n twintig liter, zeg maar tweeënhalve krat."

In de smaak
René's biertjes vielen letterlijk in de smaak. "Mensen weten snel genoeg dat je bier brouwt, dus ik gaf gasten op verjaardagen de keuze: een pilsje of een speciaalbiertje van eigen brouwsel", lacht hij. Daarnaast viel zijn bier ('dubbels, triples, stout en Weizener') in de prijzen bij Dionysos. "Mijn brouwsel werd vorig jaar uitgeroepen tot het lekkerste bokbier."
Al vaker werd René aangesproken dat 'hij er iets mee moest doen'. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Bob Thomassen, Guus Arts, Ronald Zeelen en Paul van den Boom ontwikkelde en brouwde hij de afgelopen periode twee (commerciële) Cuijkse speciaalbiertjes van het merk 'Toebes'. "We brouwen vijftig liter bier in een kleinere ketel. Die andere vier hebben ook een brouwcursus gevolgd, omdat ik vind dat je wel moet weten waarover je praat."

Twee soorten
Het speciaalbier is er in twee soorten: D'n Urste (bokachtig) en Witte Nie (soort Weizener). En vanaf deze week verkrijgbaar bij Gall & Gall (Smidstraat 70) en restaurant SMAAK (Grotestraat 61). "Bij SMAAK werd-ie sinds kort al geschonken", legt hij uit. "Wist je trouwens dat alle koks bij SMAAK zo enthousiast werden van het zelf bierbrouwen, dat zij nu zelf ook allemaal thuis bier zijn gaan brouwen?"

Meer berichten